Hälsa och skötsel

Spegelgungan Ett Stort NEJ I fågelvärlden!

2013-10-26 21:54 #0 av: JohannaN

Något som vi människor gärna vill ha i våra fåglars burar är speglar vilket inte alls är bra för dom. Dom blir lätt besatta, blir sjuka mm. här tas upp mer om det........

Spegelgungan är en farlig pratner för våra fåglar som fått ett stort nej inom fågelvärlden med rätta.

Spegelgungor är något som är urgammalt som man förr hade till sina fåglar som då mesta dels fick sitta ensamma i sina små burar hela sina liv och då visste vi tyvärr inte bättre. Idag vet vi bättre att spegelgungor inte är en lämplig leksak för våra fåglar.

Den kan bli så upp i att mata sin fågelkompis i spegeln att den inte gör annat, dom kan också få psykiska störningar av att sitta och uppvakta något som inte finns och den kan få krävinflammation av att stöta upp mat dagarna i ända.

T ex ensamlevande undulater som har en spegel blir lätt besatta av spegelbilden som den matar och som då kladdas ner och där bildas bakterier som fågeln kan bli sjuk av, så speglar skall inte finnas i en undulats värld och inte i någon annan fågelarts heller vare sig dom är ensamlevande vilket en fågel inte skall behöva vara eller om det är en flock.
Då är det bättre med en fågelkompis av samma art. Spegel är något människan har för att studera sitt utseende och klädval och det är människans uppfinning som sedans införts till våra fåglar alltså så onaturligt som det bara kan bli.

så det finns bara nackdelar än fördelar att ha speglar och har man det rekommenderas att ta ut dom ur bur.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-10-27 00:10 #1 av: Fridafj

Väldigt intressant, då har jag lärt mig något nytt idag! :) Inte haft några speglar iofs till mina fåglar så har ju inte tänkt så mkt på det, men kommer ihåg att min duva var en baddare i att visa upp sig för sig själv i fönsterrutor där han såg en svag reflektion av sig själv, när han var fri på verandan. Så man förstår ju att det lätt kan bli problem om de faktiskt har tillgång till en spegel i sin bur. 

Anmäl
2013-10-27 00:21 #2 av: farido13

jag har en sån fast blå. Men då vet jag att speglar är dåliga fast mina använder den knappast men ska ta bort spegeln men gungan är kvar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.