Häckning

Vad Som händer När Man Handmatar ungar!

2013-09-15 00:06 #0 av: JohannaN

Många tror att lösning att få fågelungar tama är att ta ungarna från föräldrarna och handmata dom själv men detta medför enbart problem och bör enbart göras om det uppstår problem så som en hona dör mm. här tas upp mer om vad som händer när man handmatar ungar....

Bilden visar en undulathona som matar sin unge, precis som det skall vara, men detta gäller även andra fågelarter. Vi kan inte ersätta fågel föräldrarnas matning vad gäller ungar. Man bör enbart rycka in om inte föräldrarna klarar uppgiften.

Att ta ungarna från sina föräldrar i tron om att hand tämja dom bättre är inte att rekommendera. Man bör bara handmata i allvarliga eller desperata situationer där fågelmamman eller fågelpappan dör. Men oftast klarar hanen eller honan av den uppgiften helt själv med lite stöttning från uppfödaren som hjälper till om inte ungarna är tillräckligt matade/fulla i krävan.

Att Hand mata ungar är tidskrävande, tröttsamt, svårt och jobbigt!

I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan vi aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekomendera alls.

Att handträna ungarna kan uppnås jätte bra genom att hantera ungarna från holken två gånger varje dag under 10 till 15 minuter samma tid varje dag för att inte stressa honan och alltså behöver man inte ta dom från föräldrarna för att uppnå detta resultat.Ungarna lär sig också att vara en fågel med föräldrarna och lär sig av föräldrarna hur man skalar fröna o.s.v
 
handmatade ungar får inte alls samma immunförsvar som föräldrar-uppfödda ungar då dom inte får i sig av de olika sorters bakterier som är viktiga för deras utveckling vilket gör dom kännsligare för sjukdomar.

Nykläckta ungar lider oftast brist på K-vitamin då de har med sig begränsad mängd från ägget. Ungar som blivit handmatade från dag ett om man inte vet om det kan bristen orsaka blödningar.Vitamin K hjälper blodet att levra sig.

Candida albicans en mögelsvamp som angriper luftvägarna och matsmältningssystemet som är väldigt vanligt hos handuppfödda ungar då vi människor kan ha det på våra händer som i sin tur drabbar ungarna.

allt som allt är det alltså bättre att låta fågelföräldrarna få ta hand om uppgiften att mata och ta hand om sina ungar. För i slutändan är det de allra bästa.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-19 19:31 #1 av: [Sweetmimo25]


Mycket bra skrivet! detta borde alla läsa.

Anmäl
2013-11-30 19:03 #2 av: farido13

jag har en fråga angående om matningen. om man har nykläckta zebrafink ungar hur många gånger behöver man mata dom varje dag? ska man fortsätta mata dom då dom har också blivit lite äldre?

Anmäl
2013-11-30 19:18 #3 av: [CruellaDeVil]

#2 Det är ruggigt svårt att mata finkungar och de ska matas med pipett en gång i timmen eller efter varje 1,5 timme, beroende på hur snabbt krävan töms. Man måste vara extremt noga med att ha sterila redskap och mat i exakt rätt temperatur. Från åttonde dagen och fram tills de äter själva ger man ungefär varannan till var tredje timme.
Fast jag förstår inte frågan egentligen för de flesta sebrafinkar matar ju sina ungar och sköter dem perfekt. 

Anmäl
2013-11-30 20:24 #4 av: farido13

#3, tack så mycket. ville veta det om det skulle hända att jag ska handmata dom

Anmäl
2015-01-08 08:40 #5 av: [BudgiesBird]

Puttar upp denna lite :) 

Anmäl
2015-01-14 19:08 #6 av: kulanturbo

Jätte bra skrivet!

Anmäl