2013-09-07 23:55 #0 av: JohannaN

Godisstänger finns i varje djuraffär och webbshop för djur, dessa är väldigt onyttiga för våra fåglar, här kommer tips på hur man kan göra sina egna stänger till fåglarna som blir mycket nyttigare och billigare än dom man köper.......

godisstänger från djur affären är inte något bra att ge sina fåglar, därför är det bättre att ge egengjorda.

Att köpa godisstänger eller crackers som det också heter i zoo-affärer och zoo-webbshoppar är inget vidare bra undulatgodis då det oftast innehåller honung och annat fett som i längden inte alls är bra för våra små befjädrade vänner.
Därför kan man göra sina egna stänger vilket är så mycket bättre än dom köpta. Man kan också slänga i lite vad man vill i sina egna så som grönsaker, örter, olika sorters frön, pelletspulver mm. vilket gör stängerna nyttiga och ger härlig sysselsättning för fåglarna utan att göra dom överviktiga. Dessutom innehåller dom egengjorda mycket nyttigheter samtidigt som dom är goda för fåglarna att äta. Men viktigt att tänka på är att inte ge det för mycket eller för ofta utan ge stängerna som en del av den varierade kosten och inte överdriva. 

du behöver
Bär som dina fåglar gillar, frö-blandning, även grönsaker eller annat, en träpinne, gärna en gammal av tvättad fröstång eftersom den går lätt att hänga upp i buren, smörgåspapper eller bakplåtspapper och så klart ugnen.

gör så här:

1. Ta hallon, björnbär eller andra goda bär från frysen, och tina upp dem i en liten skål i mikron eller låt dom få tina upp under natten/dagen. Det behövs inte så mycket bär.

2.
- Sen mosar du bären med en sked, gaffel, eller stavmixern.
- Man blanda sedan i undulatfrön men kan även ha i andra frön samt majs, ärtor, grönsaker, örter mm. blanda allt så att det blir en lagom mängd torr och blöt röra. Man kan även blanda med lite vitaminpulver, pellets som man krossar och rör i röran.

3. lägg ut bakplåtspapper på en plåt eller galler, lägg i lite av röran på pappret i samma form som träpinnen, lägg pinnen uppe på, mer röra ovanpå och på sidorna och så tryck till lite och forma röran efter pinnen.

Sedan är det dags för Torkning
Sätt in dom i ugnen. och sätt ugnen på 60-75 grader med Varmluft och låt frö-stängerna vara där inne i ca 1 timme. Känn efter så dom är klara annars låt dom vara inne lite till.
Låt dom lufttorka och sedan är dom klara för servering.