Foder

Att odla Egen Hirs!

2013-09-07 23:32 #0 av: JohannaN

Att odla sina egna hirskolvar är roligt och och det gör också att man ger sina fåglar av äkta ekologisk vara och man kan också ge i olika mognadsstadier under tiden som kolvarna växer. Här kommer tips och råd om hur man lyckas med att odla sina egna kolvar hemma i trädgården och lite fakta om just hirs......

Det finns många olika sorters hirs och här är röda hirskolvar.

Hirs är en art i växtfamiljen gräs och den odlas över hela världen och är ett av de äldsta sädesslagen.
Hirs härstammar troligen från Asien, men odlas nu på många håll i världen. Den är en tålig gröda som kan växa under tuffa förhållanden, med lite vatten och utan gödsel och bekämpningsmedel. Hirs är i stora delar av världen ett baslivsmedel och något som vi ger våra älskade tamfåglar både i form av fröna i en skål men också som kolvar. Det många olika sorters hirs.

Hirs är särskilt rik på mineralerna magnesium, zink, kalcium och kalium och det innehåller fyra gånger så mycket järn som i råris. Hirs innehåller mycket fleromättade fettsyror med bland annat omega 3 och även B-vitaminer framförallt B6, B1 och B2.

Så här sår man Hirs:
Alla hirsfrön kan bli hirskolvar. Man kan bara så dem en och en. Varje planta behöver utrymme för att kunna bli en planta som bildar kolv. Man tar frön från hirskolvar av god kvalité och sår dem ute i soligt läge. Så dem ganska tidigt på våren, de behöver lång utvecklingstid.
Sen skördar man dem i olika mognads faser. Särskilt gröna halvmogna kolvar är mycket nyttigt!
Ta en stor kruka eller annat att så dom i beroende på hur mycket du tänkt så. Lägg gödslad blomjord i botten och överst ett lager av ca 1-2 cm så-jord. Vattna sedan. Strö ut hirsfrön jämnt och glest över ytan, täck tunt med jord.
Sen när de blivit någon decimeter så får du gallra ut dem så det är en bit mellan varje liten planta, och börja med gödning i vattnet.
De kräver ganska mycket vatten och sol.

Mums för fåglarna men här gäller även som allt annat att ge det med måtta.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-08 13:45 #1 av: kicki61

Tack för många och bra och intressanta artiklar Glad

Mvh Kicki

Anmäl
2013-09-09 00:03 #2 av: Tarotstollan

Går det att få dem att överleva i vanliga blomsterkrukor på balkong i västerläge tror du? Skulle vara kul att testa till våren!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.