Finkar

Kanariefåglar!

2013-09-03 17:48 #0 av: JohannaN

Kanariefågeln en livlig och prat gald fågel, här tas upp en hel del fakta om dessa härliga fåglar och alla deras behov........

Naturfärgade kanariehonor, härliga livliga små dun som är igån från morgon till kväll.

kanariefågeln denna lilla aktiva, populära, pratglada fink fågel som vi alla känner till heter vid namn i det vilda Kanariesiskan (Serinus canaria) den förekommer i vilt tillstånd på Kanarieöarna, Madrid, Azoerna och Kap Verde-öarna. Den har fått sitt namn för att den främst härstammar från just Kanarieöarna.
Den vistas i skogsområden med tätt stående träd och i områden med omväxlande småskog och snår, utefter frodiga strandkanter av bäckar och i trädgårdar. I bergstrakter lever den så högt upp som till 2 000 meter över havet. Fågelns föda utgörs av växtdelar, exempelvis frön, späda grönsaker och saftiga frukter, särskilt fikon. Honan lägger 3-4 kullar per år, med upp till 5 ägg per kull.
Arten är social och lever en stor del av året i flock. blir 13 cm lång. Den är gulgrön på ryggen, med svartaktiga streck och mycket breda, ljust askgrå fjäderkanter. Övergumpen är gulgrön, strupen och frambröstet grönaktigt guldgula, halsens sidor askgrå, bröstet bakåt gulaktigare och buken och undergumpen vitaktiga. Honan är på ovansidan brungrå, på bröstet och strupen grönaktigt guldgul.

Kanariesiskan har hållits som sällskapsdjur sedan det tidiga 1600-talet och det är främst kanariefågelns sång som den gjort sig så populär som husdjur och har också används i gruvor för människors säkerhet, tystnade fågeln var det dags för männen att ta sig upp där ifrån illa kvickt då kanariefåglar är oerhört känsliga för dålig och giftig luft/gas. Från det att den första kanariefågeln kom in i våra hem har den därigenom förändrats till både storlek och utseende. Den domesticerade varianten Serinus canaria forma domestica kallas för kanariefågel och är större än den vilda varianten. 

 

En kanariefågel ruvar i 14 dagar och lägger ca 4 ägg. Efter ca två veckor är ungarna flygfärdiga. Under häckningen i det fria är även insekter en del av födan. En kanariefågel kan leva mellan 8-14 år om den får vara frisk.

Kanariefågeln är en trevlig liten fågel som kräver lika mycket som vilken fåglart som helst, kanariefågeln må vara liten men den är en "stor" fågel i en liten kropp och är små och väldigt aktiva så en rejäl bur till dom är väldigt viktigt, minsta tillåtna lagliga måttet är 70 cm lång, 60cm hög och 45 cm bred men ju större desto bättre. Kanariefåglar i det vilda flyger mycket varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser. 

 

Att stänga in sina kanariefåglar i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fåglarna. Det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur jämfört med icke bra fördelar att ha en liten bur! Friflygning i ett rum varje dag är också något som är viktigt att kanariefågeln Kanariefågeln får göra, fågeln är fortfarande vild i sinnet och är en individ precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra. Det finns inga ursäkter inte ens "jag bor för litet" eller "jag har inte plats för större bur", har man kanariefåglar som djur skall deras behov tillfredsställas och det är ägarens ansvar att se till att dom får det.

Man skall tänka på att inte enbart ha en kanariefågel utan två eller flera. Då mår dom som bäst!!!

man skall också se till att ha ett bad till kanariefåglarna då dom älskar att bada och det håller fjäderdräkten mjuk och ren.


Burhållning
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet är (m2) 0,31, burens längd minst 70 cm, höjd minst 60 cm, bredd minst 45 cm. men ju större desto bättre. fåglar flyger mycket varje dag i det vilda och rör på sig hela tiden och gör åt energi. Kanariefåglar flyger i det vilda långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser.
att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fåglen. Det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur gämnfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglar är fortfarande vild i sinnet och är en indevid precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra.

Foder
Det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité samt också att ge sina kanariefåglar en så varierad och bra kost som möjligt. Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Dom behöver få i sig allt det som vi får i oss så som vitaminer, mineraler, jod och kalk. Man kan ge krossade snäckskal för att täcka behovet av kalkämnen och också krossa sepiaskal (bläckfisks skelett) och lägga i en skål.

Foderutbudet ska variera med årstiderna för att undvika ämnesomsättningsstörningar. För att berika maten för kanariefågeln så skall man också ge groddade frön, blötlagda frön men också av olika örter, bär, grönsaker och någon gång då och då frukt.

Man kan så fröblandningarna så det växer upp gräs som också är väldigt uppskattat hos dom, på sommaren finns en massa härligheter man kan ge sina små så som gräs, våtarv, grodblad och stängerna mm.

man kan också ge kokt mosat ägg som kokats i tio minuter för proteinets skull och kokt ris, ungefär en gång i veckan kan man även ge mjölmask, äggfoder och insektsfoder för foderberikningens skull.

 

giftig mat för Kanariefågeln är: ALKOHOL, AVOKADO, CITRON, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, PÄRON (GER LÖS MAGE) RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-08 10:06 #1 av: Fridafj

Tack för denna informativa artikel! Har blivit väldigt förtjust i denna fina fågel och vill skaffa sådana i framtiden, men just nu är det precis som artikeln säger att jag "bor för trångt". :) En iakttagelse jag gjort är att en hel del burar i djuraffärer har helt fel proportioner, då de är vääldigt höga men själva arean inte är så stor, och då sitter ju bara de små fåglarna längst upp och en massa outnyttjat utrymme går till spillo. Underligt att inte fler burar är byggda i de proportioner som lagen säger, menar jag. Detta var bar en parentes, dock :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.