Papegojor

Arapapegojan!

2013-08-30 22:35 #0 av: JohannaN

Arapapegojor dessa fåglar är oerhört intelligenta papegojor med väldigt vackra fjäderskrudar och också kräver en del av ens ägare, här kommer info om dessa underbart vackra regnbågsfåglar och fakta om skötsel, foder mm....

Arapapegojor är ett släkte av papegojfåglar som har sitt ursprung i Central- och norra Sydamerika. Aror är flockdjur och lever parvis tillsammans med andra av samma art i regnskog, på savannen och i skogslandskap. Arapapegojor är en mycket stor och mycket intelligent fågel och kan ha en rad olika vackra färger beroende på art.  Största delen av deras kropp är stjärt-fjädrarna och de har en stor och kraftig näbb.

Majoriteten av aror nu hotade i vilt tillstånd och några är utdöda. Det finns 19 arter av papegojor, inklusive utdöda och kritiskt hotade arter.

Infon om dom olika Arorna är hittade på denna sidan:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aror

Blåstrupig ara (Ara glaucogularis)
Den förekommer i låglandet i Beni och Santa Cruz i Norra Bolivia. Den blåstrupiga aran är klassad som akut utrotningshotad. och det vilda beståndet uppskattas bestå av endast 250 till 300 individer. Det största hotet mot arten är att den infågas och säljs illegalt som burfågel. Brist på lämpliga boträd, på grund av avverkning till bränsle och röjande av betesmarker, är en annan bidragande orsak till dess tillbakagång.

Blågul ara (Ara ararauna)
Blågul ara förekommer i områden i Sydamerika med tropiskt klimat i områdena Bolivia, Panama och Paraguay. Blågula aror är intelligenta och tåliga, men framför allt krävande. Genom sin storlek, kraftiga skrik och sitt stora gnagbehov är de inte lämpade som sällskapsdjur i möblerade bostäder utan kräver en storVoljär med kraftigt nät, tjocka grenar och massor av sysselsättning.

Dvärgara (Ara severus)
Dvärgaran kommer ifrån Mexiko i norr till Sydamerika i söder. Fågelns utbredningsområde sträcker sig från tropiska östra Panama, Guyana, norra Bolivia och Amazon området.

Grönvingade ara (Ara chloropterus)
Den är mycket lik den ljusröda aran till utseendet. men saknar det markanta gula inslaget i fjäderdräkten som den ljusröda aran har. Grönvingade ara lever i stora delar av Sydamerika, där den förekommer i Brasilien, förutom längst i öster och söder, norra Paraguay, östra Bolivia, östra Peru, östra Colombia och i norr upp till Panama, dessutom i södra Venezuela, Trinidad, Guyana, Surinam och Franska Guyana. Den lever av frukter och nötter.

Rödpannad ara(Ara rubrogenys)
Fågelns utbredningsområde är i  Andean dalar i centrala Bolivia. kategoriserar arten som starkt utrotningshotad.

Soldatara (Ara militaris)
Soldataran har en vidsträckt men fragmenterad utbredning från Mexiko till Argentina. Soldataran förekommer i tropiska skogar, lövskog och strandskogar.

Den lever i grupper om 6-20 fåglar. På kvällen samlas flockar av upp till 500 fåglar vid gemensamma sovplatser. Häckningssäsongen börjar i de sydligare delarna av utbredningsområdet i december och några veckor senare i de nordligare områdena. Soldataran lever av frön och frukter.

Större soldatara (Ara ambiguus)
Större soldataran är stärkt utrotningshotad främst av den avskogning som pågår i det område där den lever. Större soldatara förekommer i Centralamerika och norra Sydamerika.

Blågrön ara(Anodorhynchus glaucus)
Fågeln blev sällsynt på 1800-talet och endast två dokumentationer av vilda exemplar har gjorts sedan 1900-talet. kategoriserar arten som akut utrotningshotad.

Hyacintara (Anodorhynchus hyacinthinus)
Detta är den största Aran som finns, Den är ca 100 cm stor och kan väga upp till 2 kg! Det är ovanligt att ha en Hyacint ara som husdjur i Sverige, men det förekommer ändå. Det är en väldigt dyr papegoja!

Indigoara (Anodorhynchus leari)
Indigoaran var på gränsen till utrotning på 1990-talet, men åtgärder för att bevara arten har sedan dess ökat populationen. 2001 uppskattades det finnas 246 fåglar och 2008 uppskattades det finnas 960 fåglar. Indigoarans utbredningsområde är Catinga i Östra Brasilien norra Bahia .

Spixara(Cyanopsitta spixii)
Fågeln är en av de mest sällsynta i världen: 2000 dog förmodligen det sista vilda exemplaret ut, och kvar återstår förmodligen bara exemplar i fångenskap.


Finns även dessa sorter:

Blåpannad ara (Diopsittaca nobilis)

Blåhuvad ara (Primolius couloni)

Gulnackad ara (Primolius auricollis)

Rödbukad ara (Orthopsittaca manilata)

Rödryggad ara (Primolius maracana)

Aror äter en mängd olika saker i det vilda vilket inkluderar frön, nötter, frukt, palmfrukter, blad, blommor och stjälkar Ibland äter dom insekter och sniglar.
I det vilda äter bland annat arorna en lera som heter bentonit lera.
Bentonit lera innehåller ett överflöd av mineraler som fåglarna får i sig av och några av dom inkluderar kalcium, magnesium, kiseldioxid, natrium, koppar, järn och kalium. Bentonit lera är en basisk och mycket mineralhaltig jordart med en renande effekt som förbättrar produktionen av enzymer i alla levande organismer.

Leran suger upp tungmetaller, slaggprodukter och skadliga bakterier inuti kroppen och tarmarna och transporterar ut dem den naturliga vägen. Bentonit lera balanserar tarmarnas pH-värde och bakteriestammar och kanske är det så här som dom vilda fåglarna håller sig friska.
Men det som också är intressant vad gäller bentonit lera är att papegojor som lever i fuktiga tropiska skogar där natrium för nerv och muskelfunktion försvinner snabbt från ekosystemet, förutom där det lagras i hård lera. Amazonas lera inne-håller vanligen natriumhalter 40 gånger högre än papegojornas växtfoder. Det är just därför dom äter av leran i det vilda.

Deras storlek är beroende på art och från den mista på 30 cm vilket är Rödskuldrad ara till den längsta på 100 cm som är Hyacint aran. Vikten hos arorna beror på vilken art där 165 g  hos Rödskuldrad ara den minsta till lite över 1 kg hyacint aran den största. Ålder hos aror beror också på art men runt 30 år till över 100 år. Beroende på art lägger dom mellan 1 till 5 ägg. Flertalet aror lägger mellan 2 till 4 ägg. Och inkubationstiden av äggen är beroende på art mellan 24 till 29 dagar. Ungarna lämnar boet efter 3 till 7 månader beroende på art. Arorna blir könsmogna vid 3 till 4 års ålder.

Kosten för Aror
Maten är A och O i ett fågel och djurägande så också i ett papegojägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité utan extrem feta frön så som solrosfrön. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!

Det är fortfarande relativt dåligt utforskat vad papegojor äter i naturen och hur man utfodrar dem på bästa sätt i fångenskap. En ensidig frö-diet på enbart en fröblandning för papegojor är en mycket dålig kost som förr eller senare kommer att leda till bristsjukdomar eller andra sjukdomar.
Därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som alla vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidant, proteiner, kolhydrater, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, klorofyll, jod och kalk i en så väl sammansatt foderstat som det bara går.

Först och främst är pellets viktigt att ge som bas. Chops funkar väldigt bra för denna art och där det är viktigt att man erbjuder en kost som innehåller mycket A-Vitaminrik kost. Sedan är det viktigt att tänka på att då aran i det vilda till stora delar lever av feta nötter, frön, frukt (främst fikon och palm frukter) blad, blommor och stjälkar Ibland äter dom insekter och sniglar. Detta gör att dom kräver en annan foderstat än många andra papegojor.

Aran har ett större behov av fett än andra papegojor och man måste se till att den får mycket nötter varje dag av olika slag, när det kommer till bra och nyttiga fetter till sin ara så är det också viktigt att tänka på att fett och A-vitamin är polare i fågelkroppen vilket gör att fett förbättrar upptaget av A-vitamin i fåglarnas kroppar.  Detta varierar man ut med med annat i en chop.

I chopen hos denna art är det viktigt att man ser till att ge både nyttiga fetter i form av nötter och olika frön men också av betakaroten rik kost så som morötter, röd chili, sötpotatis (rå eller kokt), papaya, mango, apelsin, och granatäpple etc. Man måste också få med i det hela att tänka på att även om fågeln spenderar mycket tid utanför buren så flyger den inte sådana sträckor som i det vilda.

Energin som blir över i deras kroppar lagras i form av synligt och osynligt fett därför är det viktigt att ge mängden fett efter hur mycket aran rör på sig. Så i det vilda behöver dom stora mängder fett för att kompensera den långa flygsträckan medan i fångenskap lagom med fett för att inte öka i vikt eller få fetma.

Fröna kan också ges i blötlagd och groddad form vilket är så mycket bättre än dom torra. Ska man ge solrosfrön ge skalade solrosfrön, man bör inte heller ge jordnötter på grund av den stora mängden mögelsporer som finns i dessa frön.
I torr form ge ca 10 % frön och resterande 90 % bör fågeln äta mer av det olika  grönsaker, örter, frukt (helst så omogna som möjligt), bär, ätbara blommor, ätbart ute, en stor variation av olika frön groddade och blötlagda frön, även groddade baljväxter man kan även koka frön och baljväxter vilket är en bra berikning i kosten. kokt mosat ägg, majs. Man kan även ge insektslarver som en berikning i kosten men inte för mycket.

Även den maten vi äter är ett välkommet tillskott i deras varierade diet, här är det då viktigt att inte ge dom avokado som är giftigt för fåglar samt också inte för salt mat, helst inget salt. Man kan ge mager yoghurt, mager ost, tofu, hårdkokt ägg, välkokt kyckling, vit fisk, kalkon, mycket magert kött, tonfisk i vatten, kokt, groddat eller blötlagt brunt och vit ris, pasta etc.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Med en chop kan man enklast se till att fåglarna får i sig av det dom behöver men det är viktigt att få till en bra balans mellan fett, kolhydrater, proteiner och antioxidanter. Gör gärna fodergömmor och använd olika anordningar som finns för större aror där dom måste jobba för att få tag i sin mat. Miljöberikning är väldigt viktig för våra burfåglar stora som små.

Här är en artikel om hur man gör chops och gör ni chops glöm inte att också gå efter att anpassa till hur Aran behöver äta men lägg till variation:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5a37bf0ece12c42e84003bc1-chops-till-vara-burfaglar-vad-ar-det

här finns en lista på säker och giftfri mat burfåglar kan äta:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Bentonit Lera
Vill man erbjuda arorna bentonit lera måste leran alltid ges i blötlagd form och det ska alltid vara kalcium bentonit som ges. Här kan man köpa och erbjuda, blöta upp ordentligt och ge som små bollar etc.
https://www.chiadegracia.se/collections/andra-orter-och-superfood/products/bentonitlera?variant=30281866117191

Burhållning för Aror
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, Fåglar är oftast i det vilda Nomader i det vilda vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser.

Att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fåglen. det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur gämnfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en indevid precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre, Voljärer är att föredra till arorna!

minsta tillåtna yta för Aror är beroende på deras storlek:

fåglar som är

36-45 cm: (m2) 1,44, burens längd minst 160 cm, höjd minst 100 cm, (exempel: bredd minst 90 cm)

fåglar som är 46-55 cm:  (m2) 4,2, burens längd minst 280 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 150 cm).

fåglar som är 56-65 cm: (m2) 3,12, burens längd minst 240 cm, höjd minst 150 cm, (exempel: bredd minst 130 cm).

fåglar som är 66-75 cm: längd på voljär minst 280 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 150 cm).

Fåglar som är mer än 75 cm: (m2) 6,5, burens längd minst 360 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 180 cm).


Sysselsättning för Arorna
Sysselsättning kräver alla papegojor i stor utsträckning, de kan omöjligt sitta intstängda i en bur hela dagarna. Papegojor älskar att "leka" med och gnaga på olika saker och aror är inget undantag. Det är bara att inse att en papegoja har sönder saker!
Att förse Aran med leksaker som är gjorda för att gnagas på och för att motstå kraften i en papegojnäbb får araorna stimulans och sysselsättning. Sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda och gör även foder-gömmor som då ger stimulans och berikning för fåglarna. Låt fantasin flöda.

Glöm inte att låta din Ara få mycket motion varje dag så den inte går upp i vikt.

Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet, kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda.
Man bör därför noga överväga ett vingklippnings beslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket! Många tränar sina aror i flygselar i dagens samhälle och en del arafolk friflyger sina aror men som krävs mycket träning bakom och inget man skall försöka sig på själv utan ta kontakt med papegojföreningar för att få hjälp av kunnigt folk hur man skall gå till väga.


Grenar är viktig för Arorna
Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Se till att fågeln alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på. plocka gärna tallkottar och ge. Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som den kan gnaga och sysselsätta sig med. Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. 

GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

GIFTIGA TRÄDSORTER!!
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum),  Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ
Att köpa från en seriös uppfödare är bättre än i zoo-affärer. En seriös uppfödare tänker alltid på fåglarna i första hand och att de inte får vara sjuka eller svaga individer som sätts i häck, seriösa uppfödare tänker också på att fågelföräldrarna måste ha goda egenskaper som uppfödaren vill skall föras vidare och de lever alltid under hälsosamma förhållanden med den kost och motion dom behöver med lagliga burar och massor av kärlek som läggs ner på varje individ. En seriös uppfödare ser också till att fåglarna är friska och i god kondition för en häckning så som att avmaska dom, ser till att det inte finns kvalsterangrepp på fåglarna och känner sina fåglar utan och innan. 

tänk också efter noga innan köpet av din Ara vad gäller handuppföda eller föräldrar uppfödda! Att ta ungarna från sina föräldrar i tron om att hand tämja dom bättre är inte att rekommendera. I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan uppfödaren aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekomendera alls.

handmatade ungar får inte alls samma immunförsvar som föräldrar-uppfödda ungar då dom inte får i sig av de olika sorters bakterier som är viktiga för deras utveckling vilket gör dom kännsligare för sjukdomar. Många lägger också till sig med dumma ovanor och plockningsbeteende.

Nykläckta ungar lider oftast brist på K-vitamin då de har med sig begränsad mängd från ägget. Ungar som blivit handmatade från dag ett om man inte vet om det kan bristen orsaka blödningar.Vitamin K hjälper blodet att levra sig.

allt som allt är det alltså bättre att låta fågelföräldrarna få ta hand om uppgiften att mata och ta hand om sina ungar. För i slutändan är det de allra bästa att köpa en föräldraruppfödd ara unge.

Arapapegojor är flockdjur!
och lever parvis tillsammans med andra av samma art. Vissa papegojarter klarar inte av att leva ensamma, och måste därför leva i par. Sen så finns det arter som man kan ha enskilt, men helst ska man ha dem i par, vilket är bäst! Det spelar ingen roll vilket kön det är, de kan leva tillsammans två och två av samma kön. Det är också viktigt att ha med i beräkningen att dom tar tid och kostar en del för att dom skall må bra så tänk igenom ditt köp väldigt noga innan!

Friflygning av sina Aror
Att friflyga sina aror har blivit mer och mer vanligt och populärt hos papegoj-folket runt om i vårat avlånga land. Tänk så så härligt det vore om ens burfåglar kunde få göra det dom faktiskt var ämnade att göra nämligen att få flyga fritt och verkligen sträcka ut sina vingar ordentligt och kunna se världen från just sitt perspektiv på det vis som dom skapades för nämligen från himmelen. 

Den möjligheten är mer verklig än man kan tro men inte helt enkel och det ligger mycket träning bakom det hela om man skall få sin fågel att kunna friflyga ute, det är alltså inte enbart att ta ut sin fågel och låta den flyga och tro att fågeln kommer att komma tillbaka. 

Det är alltså ingen dans på rosor att friflyga då det finns många risker i det hela och man bör ta kontakt med dom som är duktiga på det hela vilket man gör genom att vända sig till fågelföreningarna runt om i vårat avlånga land. Kanske till och med ta kontakt med Chris Biro som är en duktig människa när det kommer till just friflygning här är hans hemsida http://www.libertywings.com/ . 

Bilderna har jag fått lov att använda utav Arctic Wings Freeflight Club som man kan finna på facebook.

Infon funnen på dessa sidor

https://en.wikipedia.org/wiki/Macaw

http://animals.sandiegozoo.org/animals/macaw

http://animal-world.com/encyclo/birds/macaws/macaws.htm

http://www.birdchannel.com/bird-species/profiles/macaw.aspx

http://www.all-pet-birds.com/macaw.html

http://lafeber.com/pet-birds/species/macaw/

http://www.beautyofbirds.com/blueandgoldmacaw.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Macaw

https://www.cuteness.com/article/macaw-life-cycle

https://www.macawland.com/macaws-lifespan/

https://www.beautyofbirds.com/averageweightsofmacaws.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-08-30 22:36 #1 av: JohannaN

Alla ni som äger en Arapapegoja får gärna komma med tips, info och synpunkter så denna artikel blir så bra som möjligtGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-09-01 09:13 #2 av: MimmiH

Tack för artikeln kramisen.

Stor aror som säljs kräver MYCKET STORA utrymmen, därför är ett fågelrum eller en voljär bäst. De kan förstöra mycket med sina starka näbbar. Det är ingen fågel jag tycker är lämplig i fångenskap pga sin storlek - de större arorna alltså.

En ara som är över 75 cm ska ha ett utrymme som är minst 6,50 kvadratmeter där längsta sidan är minst 3,60 m!

Edit: Jag tog bort länken till en artikel pga en felaktighet i artikeln.


 

Anmäl
2013-09-01 12:52 #3 av: JohannaN

Tackar:) fanns mycket läsvärt och jag håller med dig angående hållande av dom större areorna:)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.