Hälsa och skötsel

Städning av bur/voljär ett viktigt måste!

2013-08-30 21:38 #0 av: JohannaN

Många tror att alla vet att när man har med djur, reptiler eller fåglar att göra så är städning en självklarhet, men så är det tyvärr inte, det slarvas oerhört mycket och här tas upp om det och vad som händer om man inte håller efter hos sina fåglar........

Håller man efter både i bur/voljär och runt om gör det att både människor och fåglar mår bra.

Städning av buren samt alla lesaker, skålar mm. är A och O i en fågelhållning! dels för att hålla hygienen för fåglarna och en själv men också för att förhindra mask och parasitangrepps-spridning men också en rad andra sjukdomar som kvlaster mm. När man tvättar av skålar, leksaker och bur/burar är grönsåpa det bästa, den tar smutsen och är lätt att skölja bort. svamp och diskborste är bra att ha till hands.
Man bör städa fåglarnas burar och leksaker var tredje vecka, har man många fåglar oftare än så. Även att byta maten i skålen och i buren morgon, middag och kväll så dom får färskt hela tiden är väldigt viktigt. det är precis som vi, vi vill också ha det rent omkring oss. När man städar buren och allt annat är det också läge att ta in nya färska grenar sommar som vinter och också flytta runt leksakerna för miljöombyte samt också byta bottenmaterialet.

När man städat färdigt buren lägger man i nytt färskt bottenmaterial. Tänk på att inte använda kutter spån eller spån av gran/tall, då det dammar så hemskt så är det inte bra för fåglarna som har känsliga luftvägar samt lungor och spånet kan då orsaka problem och irritation. Man kan köra med linoleumgolv eller plastmatta över det vanliga golvet och sedan sopa, dammsuga och skura golvet dagligen om man vill det, att ha en ångmaskin funkar utmärkt på undulatbajset som är väldigt lätt att torka upp i blöt form.
Har man inte den tiden kan man använda dessa strösorter som bottenmaterial:

- Al-spån
- Bokspån
- Halm
- Hampaströ
- Hö
- Ikeas ritpapper på rulle.
- Pappers pellets för katt
- Skyddspapp
(sådant man använder som skydd när man målar med färg)

-Tidningspapper (svärtan i tidningspappret var giftigt förr men inte nu längre)

-Träpellets

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-08-31 09:54 #1 av: farido13

bra artikel och jag städar mina fåglars leksaker, sittpinnarna, gallerna, matskålen, vatten skålen badet och mer.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.