2013-08-24 21:33 #0 av: JohannaN

Genom tiderna har fodret till våra älskade tamfåglar varit under all kritik och det har lett till att tamfåglarna haft brist på både vitaminer, mineraler, kalk, jod mm. vilket gjort dom sjuka, överviktiga o.s.v att man ger en varierad kost till sina undulater är väldigt viktigt, här tas upp mer info om det.......

Varierad kost med härliga godsaker strödd uppepå utöver fröna är väldigt viktigt för fåglarn oavsätt art. Bara fantasin som sätter gränser.

Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!!
I den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön och vete samt också att ge undulaten en så varierad och bra kost som möjligt.

Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Undulater i det vilda äter mer än hundra olika frösorter både torra och i olika groddnings faser samt gräset som växer upp av fröna och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insketer och där får dom i sig allt dom behöver, det får dom absolut inte i en bur i Sverige, därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidant, proteiner, salter, nyttiga fetter jod och kalk. Man skall ge dom en till två teskedar frön per mål Fröna bör inte överstiga 20 % av undulatens kost resterande 80 % bör undulaten äta mer av det olika örter, bär, grönsaker och någon gång då och då frukt både i bare och ihop med fröna som man kan också hacka ned och blanda ihop.

Helt fri tillgång på mat via foderkoppar eller fröautomater och en begränsad rörlighet gör att fågeln inte gör av med den energi som den får i sig via maten. Även om fågeln spenderar mycket tid utanför buren så flyger den inte sådana sträckor som i det vilda. Energin som blir över lagras i form av synligt och osynligt fett.

Många djurägare tror att ett djur instinktivt vet hur mycket och vad den ska äta. Tyvärr är så inte fallet, utan djur är lika ”dumma” som vi människor. Får de valmöjligheter väljer de att sortera ut det godaste vilket väldigt sällan är det nyttigaste och får de fri tillgång på mat äter de nästan alltid för mycket. Kosten blir många gånger allt onyttigare ju äldre djuret blir. Fåglar är inget undantag. Många fågelägare tror att fåglar alltid måste ha fri tillgång på någon typ av foder, vanligtvis frö. Så är inte fallet.

Ingen papegoja, parakit eller finkfågel i det vilda har en stor skål full med mat framför näbben dygnet runt. Istället är det en tidskrävande procedur att söka föda. Vanligtvis ger sig flocken iväg en stund på morgonen och en stund på kvällen för att leta efter mat. Där mellan ägnar sig fåglarna åt andra aktiviteter. På samma sätt kan man utfodra sin fågel två gånger om dagen.