2013-08-23 17:42 #0 av: JohannaN

Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga här tas upp fakta om det....

Att få flyga fritt i lägenheten är något som verkligen uppskattas av fåglarna oavsätt storlek. Ju mer desto bättre.

Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare.
Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.

Inte att förglömma att då undulater är känsliga för fett då de är inavlade och de gör att de har en genetisk benägenhet för tumörer. Tumörer älskar fett och undulater som lätt blir överviktiga av olika orsaker har lättare att få tumörer. Dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fågeln som då lättare blir tumörer.
Detta kan också gälla andra fågelarter. Det är extra viktigt att ungar som lämnat holken/boet får stora möjligheter att träna sina vingar och muskla på sig för att lära sig flyga ordentligt.
Överviktiga fåglar har naturligt nog svårt att flyga vilket ytterligare bygger på övervikten eftersom de inte kan motionera ordentligt. Kraftigt överviktiga papegojor kan även få tungt att andas samt tryckskador på fotsulorna.
För att inte fåglarna skall gå upp i vikt måste dom göra sig av med lika mycket energi som dom får i sig genom maten. En stor del av fåglarnas energi går åt till att hålla kroppstemperaturen, för hjärtat, hjärnan och andra organ ska fungera. När dom aktiverar kroppens muskler går det åt mer energi och där med lägger sig inte fettet i deras kropp på samma sätt.

Om fåglarna tvingas till långvarigt stillasittande i trånga burar förlorar dom mycket muskelmassa redan efter kort tid. Faktiskt har dom förlorat muskelmassa redan under loppet av det första dygnet.
Inaktivitet innebär alltså att deras muskelstyrka minskar, att deras skelett försvagas samt att ledbrosk och ledband försvagas och tristessen ökar och då kan dom lägga på sig fula ovanor. Det enda som inte minskar särskilt mycket är deras aptit, vilket kan leda till ökade fettdepåer hos fåglarna.

fåglar som inte kan flyga ses ofta, en fågel som faller i höjd när den flyger har tappat muskelmassan vilket leder till att dom inte orkar att hålla sig uppe. Detta slutar oftast med att dom hamnar på golvet och har svårt att lyfta. Oförstånd hos ägaren leder oftast till detta problemet som då låter sin fågel sitta i buren dag ut och dag in. Fågelns muskler har förtvinat. Dessa fåglar kommer ha svårt att träna upp sina muskler i vingarna igen och behöver lång tid på sig för att bli friska igen. Oftast flyger dom inte bra igen.

Man kan se ibland hur fåglarna sitter och flaxar på pinnen detta är ett sätt för dom att träna sina vingar. Detta ses särskilt hos ungar som flygtränar och fåglar som sitter i trånga burar. Dom måste ju röra på vingarna på något sätt och gör det genom flaxande om dom är flygbegränsade.

Därför kan man inte tjata nog om hur viktigt det är att låta sina fåglar få flyga många timmar om dagen och ha stora burar med stora mått, sysselsättning i buren och utanför för ett så motions berikat liv som möjligt.

Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda. Man bör därför noga överväga ett vingklippnings-beslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket!