2013-08-18 20:08 #0 av: JohannaN

Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i fåglarnas celler, det är fågelkroppens egen rostskyddsbehandling....

Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i fåglarnas celler, det är fågelkroppens egen rostskyddsbehandling! Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa.

Både vitamin-A, Vitamin-C och vitamin-E räknas som antioxidanter, där vitamin C och E räknas som de viktigaste antioxidanterna. Men också vitamin-B2 och B5 fungerar som antioxidanter.
Mineralerna Zink, selen, magnesium, koppar och mangan ingår i en del enzymer med antioxidantiska egenskaper. Där selen och zink anses vara särskilt viktiga antioxidanter.
Mat som har en kraftig färg är ofta goda antioxidanter, röd, grön, blå 

Antioxidanter skyddar mot de fria radikalerna (syreradikalerna) som är en restprodukt som bildas vid ämnesomsättningen. De fria radikalerna finns naturligt i fågelkroppen och det livsviktiga syret som dom inandas behövs för att kunna skapa dessa. De fria radikalerna har ett och är starkt reaktionsbenägna.
Vid ett överskott av radikaler skadas fågelkroppen, den oxiderar då inifrån och åldras snabbare. Att kroppen rostar inifrån kan jämföras med metaller som rostar när de mister sina elektroner.

En normal cell uppehåller självständigt sin ämnesomsättning  - metabolism - och cellen innehåller all den ärftliga information som krävs för att bilda en ny identisk cell. För att fungera är cellen beroende av att membranet fungerar som en effektiv barriär mellan cellen och den yttre miljön.  Skadas cellmembranen kan cellen börja läcka, vilket i sin tur kan leda till en rad negativa reaktioner.  Kroppens naturliga och avancerade försvarssystem hindrar fria radikaler från att skada cellmembranen och andra molekyler.


Speciellt känsliga molekyler är DNA (arvsmassa), enzymer (protein) och fleromättade fettsyror. När fria radikaler bildas startar en kedja av reaktioner som kan leda till skadliga effekter, till exempel infektioner, inflammatoriska tillstånd och påbörja bildningen av cancer. Mängden fria radikaler kan även öka när fågelkroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom. Som för människor gäller också med djur att dessa processer är väldigt komplexa och mer forskning behövs på området.

Kroppen har  även ett visst behov av fria radikaler då dessa bekämpar svampar,

bakterier och virus och även är bra för immunförsvaret. Men i sin negativa form kan radikalerna angripa arvsmassan och DNA.

Fria radikaler ökar vid:

  • Stress
  • Toxiner i form av tungmetaller som är lagrade i kroppen
  • Förorenad luft
  • Kontakt med skadliga kemikalier
  • Intag av starkt klorerat vatten
  • cigarett rök
  • För mycket UV-strålning från solen.

Mat som innehåller mycket antioxidanter är

- Blåbär

som är det nyttigaste en dunis kan äta Blåbär är bra för hjärta, hjärna och hud och sägs även kunna motverka vissa typer av cancer.

- Aloe Vera

Aloe Vera är bra både för invärtes och utvärtes bruk. Aloe innehåller många näringsämnen som har en läkande effekt på tarmslemhinnan vilket hjälper kroppen att lättare ta upp näringsämnen. Aloe Vera sägs kunna lindra magsår samt dämpa inflammationer i kroppen.


- Björnbär användes förr i tiden som medicinalväxt. Den ansågs kunna läka sår och infektioner. Björnbär är ett av de bären som innehåller flest antioxidanter

- Jordgubbar  Se bara till att fåglarna äter dem så färska som möjligt för bästa intag av antioxidanter.

- Kronärtskockor bidrar till att låta bra bakterier frodas i tarmen.

- Tranbär Ett flertal studier har visat att anti-inflammatoriska egenskaper hos denna frukt kan bidra till att förebygga infektioner. En anledning till tranbärs effekt är den höga halten av antioxidanter.

- Hallon har en rad av hälsosamma fördelar som fåglarna kan ta del av, genom att äta detta söta bär. Det finns inga dåliga fetter i hallon som kan vara skadligt för deras kroppar. Hallon har ett högt fiberinnehåll som är bra för magen och vitamin C som hjälper mot fria radikaler.

Antioxidanter som är bra för fåglarna finns också rikligt i frön, groddar, unga plantor och grönsaker. Även i färsk frukt men som bör ges sparsamt av.