2013-08-18 19:55 #0 av: JohannaN

Människor och djur är beroende av denna livsmedel källa. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. För att fågel kroppen ska fungera behöver den bränsle....

Kolhydrater
Människor och djur är beroende av denna livsmedel källa. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. För att fågel kroppen ska fungera behöver den bränsle. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle i form av energi. De behövs för att hjärnan ska fungera, för celluppbyggnad men är även viktiga för ämnesomsättningen.


Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Kolhydrater är en av de tre energibärarna i maten, de andra två är fett och protein. Dessa tre fyller olika funktioner i kroppen och kan inte helt bytas ut mot varandra. Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver mycket av detta varje dag.
Hjärnan och alla organ är beroende av glukos för att fungera fullt ut. Överskott av

glukos från kolhydrater som inte används direkt av kroppen direkt och inte lagrats som glukogen lagras som fett vilket kan leda till övervikt på sikt därför är det viktigt att fåglarna får röra på sig ordentligt om dagarna och inte sitta instängda i för små burar.

De flesta frukter är rika på socker vilket inte är bra för fåglarna då socker omvandlas till fett i deras små kroppar. Fåglar som lever enbart  på nektar och frukt klarar stora mängder frukt och nektar men som undulater och en hel del andra arter som lever i karga områden har en kropp som inte klarar av för mycket socker/fett, i en bur gör dom heller inte av sig med tillräckligt med energi för att bli av med fettet/sockret vilket leder till övervikt och ohälsa hos fåglarna.

Att tillföra citron eller äppelcidervinäger i vattnet till fåglarna då och då är bra. Det hälper fåglarna att smälta maten långsammare och det hjälper också fåglarna att hålla en god balans i magen samt motverk svamp problem.

Kolhydrat rik mat som är bra att ge till sina fåglar

Bär, Groddar, Grönsaker, Grönt plockat från naturen, Kokt Pasta, Kokt ris, Majs, Sådda frön (det som växer av sådden), Ärtor, Örter.