Foder

D-vitaminbrist!

2013-05-26 20:45 #0 av: JohannaN

D-vitaminbrist är vanligt på undulater och om dom inte får tillräckligt med D-vitamin kan dom bli sjuka. Men viktigt att ge rätt mängd så det inte blir en överdos. här tas upp mer om det.....

Så här ser ett sepiaskal ut som då är ett bläckfisks skelett att hänga in till dina fåglar.

D-vitaminbrist är vanligt på våra tamfåglar och om dom inte får tillräkligt med D-vitamin kan dom bli sjuka. D-vitamin och särskillt D3-vitaminet är viktigt för kalciumupptaget som bygger upp fåglarnas skelett. Kalciumintaget är mycket viktigt för växande undulater, det behövs för bildandet av skelettet och nervbanorna. 

D-vitaminbrist ger dåligt skelett, med lättare att få benbrott, felställda ben, tunnskaliga ägg och kramper pågrund av lågt kalkinnehåll i blodet. är fågeln urkalkad ger veterinären akut kalkinjektioner, viktigt att snabbt ändra i foderstaten och ge pulver som innehåller D-vitaminer samt ha en uv-ljuslampa ovanför buren som ger fågeln det viktiga D3-vitaminet genom att fågeln själv bildar vitamin D3. Att få komma ut i solen är det bästa sättet för fågeln att få i sig av D-vitaminer och även D3-vitaminer. Fåglarna bildar vitamin D3 av solens UVB-ljus. Brist på D-vitamin gör att växande fåglar får missbildningar i skelettet och dessutom kan långvarig vitamin D och eller kalkbrist göra att skelettet urkalkas så mycket att undulaten inte längre kan flyga. Ungarna kan bli så kallade spretare om inte föräldrarna får tillräkligt med kalk under häckningen och ungarna får mjuka och deformerade i benen.

 

det är viktigt att finna en bra balans med D-vitamin då det är ett är fettlösligt vitamin och kan lagras i kroppen, men de utgör ingen fara för fågelns hälsa om de konsumeras enligt rekommendationer och inte överges. Att ha en kalksten eller sepiaskal (bläckfiskskelett) hängandes i buren kan fåglarna välja själva när dom vill inta det, men att också då och då strö över d-vitaminpulver över uppblött foder. Man kan krossa sepiaskalet och strö över en nypa till varje fågel eller köpa i välsorterade zoo-affärer.

Att ha fåglarna ute under vår, sommar och tidig höst får dom i sig dom viktiga D3-vitaminerna via solljuset och under vintern är det viktigt att ha en uvb-lampa hos fåglarna.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-05-27 09:38 #1 av: MimmiH

Tack för en bra artikel. Jag la till att fågeln själv bildar vitamin D3 av solens UVB-ljus eller UVB-lampa. Genom att fågeln bildar vitamin D3 så kan den lättare ta upp kalk ur födan. Bra att du tagit upp risker med överdoseringar av D-vitamin eftersom det är fettlösligt (till skillnad från vattenlösligt). Överskott lagras i levern och gör så att fåglarna blir sjuka eller t o m dör om man ger för mycket D-vitaminer.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.