2013-05-22 23:49 #0 av: JohannaN

Megabacterios en fruktad svampsjukdom som våra älskade undulater och andra tamfåglar kan drabbas av. De har vid olika tillfällen kallats bakterier, svampar och laktobaciller, men nu anses vara i en mikroskopisk klass för sig. Man tror att svampen eller mer exakt den jäst-liknande patogenen bosätter sig i tarmkanalen hos en fågel på slemhinnorna och förekomma som en del av fågelns mag och tarmflora och inte alltid orsaka sjukdom. Här tas upp mer om det........

En klassisk megabacterios drabbad undulat som kräkts och är allmänt sjukdomspåverkad.

Megabacterios: (Macrohabdus ornithogaster) 

Megabacteria är mikroskopiska organismer som är 40 gånger större än de flesta bakterier. De har vid olika tillfällen kallats bakterier, svampar och laktobaciller, men nu anses vara i en mikroskopisk klass för sig. man tror att svampen eller mer exakt den jäst-liknande patogenen bosätter sig i tarmkanalen hos en fågel på slemhinnorna och förekomma som en del av fågelns mag och tarmflora och inte alltid orsaka sjukdom. Macrorhabdus ornithogaster heter sjukdomen om inga symptom kan ses just då, det är när symptom kan ses som namnet megabacteriois kommer in i bilden.

I många fåglar, förefaller det i en kronisk kurs utan några symtom på sjukdom avbrutna av akuta episoder från gång till gång. Det är därför en sjuk fågel kan missbedömas och anses vara friska under perioden utan några symptom. En fågel som verkar vara friska och som just har blivit en ny flockmedlem kan introducera och sprida sjukdomen. I värsta fall kan hela flocken bli smittade utan att visa några symptom i flera veckor eller månader. Det är anledningen till att denna sjukdom är så skadlig. Sjukdomsförloppet varar oftast mer än en månad där fågeln långstam tynar bort och det finns två sjukdomsförlopp.

När en fågel visar några symptom som kräkningar eller viktminskning, måste man ta itu med en sjukdom som kallas Going Light, The Lights som menas med bleknar bort eller tyna bort sjukdomen. I själva verket är detta en beskrivning för ett fortskridet tillstånd av ett angrepp med Megabacterios (Macrorhabdus ornithogaster) kombinerat med andra patogener. 

Hittills är forskare och aviära veterinärer inte säkra på om det finns megabacteria i en fågels organism som kan leda till ett utbrott av GL (Going Ligth) eller om det tar flera faktorer för att orsaka detta utseende av sjukdomen. Många experter hävdar att förekomsten av bakterier som är ansvariga för sekundära infektioner är en förutsättning för utbrottet av GL. 

Symptom: det finns två förlopp den ena är akut matvägran med kräkningar som ibland är blodtillblandade. Dessa fåglar dör ofta inom en till två dagar. fågeln svälter långsamt tills den utan återvändo börjar svälta sig själv. Det är början till slutet. 

det andra förloppet som är mer vanligt är att fågeln till synes har god aptit och ofta spenderar onormalt mycket tid med att äta. Vid närmare anblick sitter dock fågeln mest och plockar bland fröerna utan att få något i sig. Fågeln äter och äter och ändå blir tunnare, tunnare och tunnare. Ju mer fåglen äter, desto tunnare blir den. De flesta gånger hittas fågeln/fåglarna döda på govlet. I samband med detta är slemmiga kräkningar vanligt och ibland även diarré. Kräkningarna kan vara så omfattande att fågeln är blöt och kladdig på fjädrarna på hjässan. Om det på gått länge kan också hosta förekomma samt även Streptococcus spp som orsakar bland annat lunginflammationer. 

Den grundläggande faktum är: Om en fågeln testas positivt för megabacteria, behöver det inte automatiskt betyda att djuret redan lider av GL (going ligth). Om angrepp med megabacteria ska diagnostiseras i tid, då kan GL i det flesta fall förhindras genom en effektiv behandling.

botemedlet är en svampmedicin. Man kan också med hjälp av citron eller äppelcidervinäger då och då i vattnet förebygga att det bryter ut.

kost för drabbade fåglar som lider av megabacteriosis eller ens GL (going ligth) får inte äta någon mat som innehåller socker, så som dextros, fruktos eller glukos. Megabacterios patogenerna nyttjar socker och en högre reproduktion av svampen blir effekten. Därför skall frukt, bakverk, inte ens några kosttillskott (de flesta flytande vitaminer innehåller socker!) serveras till en megabacteria eller GL patienten.