Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 5935 ggr
JohannaN
2013-05-22 01:07

Sjukdom hos våra tamfåglar hur yttrar sig det ??

Det kan vara svårt att upptäcka om man har en sjuk fågel i flocken då den sjuke döljer det väldigt bra då dom allra flesta fågelarter är flockdjur och minsta tecken på svaghet och man blir fångad av ett rovdjur. här tas det upp vilka tecken man skall hålla utkik efter, vad man kan ha i sitt förstahjälpen kitt, länk till en lista med fågelkunniga veterinär mm.......

Våra tamfåglar kan bli sjuka precis som vi, om fågeln inte längre är livlig och aktiv, är den sjuk. Tecken på sjukdom är bl a lös eller missfärgad avföring, uppburrad matt fjäderdräkt, matta ovala ögon eller att fågeln andas med öppen näbb. Sitter fågeln uppburrad på bur-botten är det väldigt långt gånget i sjukdomen. Även extremt mycket nysningar kan vara tecken på att något inte står rätt till då undulatens luftvägar är väldigt känsliga då dom inte har det flimmerhår som vi människor har så åker allt dom andas in raka vägen ner i lungorna och luftsäckarna. En fågel som är kladdig på huvudet är också något som man kan håll utkik efter då det är ett tecken på att den har kräkts och då innefattar det nästan alltid en kräveretning eller en kräv-inflammation (detta är väldigt vanligt på undulater). 

Det man också kan hålla utkik efter är om kompisarna inte längre vill veta av den sjuke och lämnat den i sticket på ett sätt dom inte gjort tidigare så är det också ett tecken på sjukdom då fåglar uppfattar en svag och sjuk individ snabbare än vad vi gör så det är ett säkert tecken på att något inte står rätt till. I det vilda är en sjuk fågel en fara för flocken och det gör att den sjuka stöts ut eller att fågeln försöker dölja sin sjukdom in i det längsta. 

Sjukdomsförloppet kan vara mycket snabb och därför skall veterinär kontaktas omgående och då helst skall man vända sig till en fågel kunnig veterinär! Finns inte det nära till hands kan man åka till någon lokal veterinär som då kan med djurkliniken Roslagstull ha telefonkontakt under tiden då dom är specialiserade på just fåglar. När behandlingar sätts in på fågeln/fåglarna är det noga att man rengör bur/omgivning.

Att regelbundet väga sina fåglar och föra anteckningar om det är ett bra sätt att få reda på hur dom mår. Fåglar är individer och alla har olika idealvikter. När man väger dom kan man också samtidigt känna hur dom känns i hullet.

Man skall också alltid tänka på att ha god hand hygien när man håller på med fåglarnas foder då vi kan bära smitta på våra händer som då fåglarna kan utsättas för. 

Tänk på att alltid ha nya fåglar i karantän minst 3 veckor men gärna mer.

Att ha ett eget apotek med olika preparat är bra och kan i många fall hjälpa till att förebygga men veterinär till den okunniga är alltid det bästa. 

mycket av det som beskrivs nedan kan du finna på denna sidan att köpa eller be att köpas in http://www.undulatshopen.se/apoteket/

man kan ha följande i sitt fågelapotek hemma:

Blodstopp det bästa att ha hemma är Alunstift finns receptfritt på apoteket om man skulle klippa för långt in i en klo eller ett lite mindre blödande sår.

- Bomullstussar Att stoppa och rengöra blodiga sår med om fågeln blivit skadad.

- Ivermectin som är mot kvalster och parasitangrepp som tar det mesta om man har många fåglar eller tar in många fåglar i sin besättning.

Axilur ett avmaskningsmedel som tar dom flesta invärtes parasiter eller Harkaverm som tar både spolmask och tagelorm.

Probiotika som är bra att ge både före och efter en antibiotika kur för magen.

Avisafe som är ett bra desinfektionsmedel som är bra till fåglarnas omgivning.

Harkanker som man kan ge som är mot Trichomonas-parasiter.

Guardien Angel som är ett preparat som man ger till sjuka fåglar men ej i samband med antibiotika.

-  Sminksvampar För dom som har uppfödning om man har oturen att få spretare i kullen så kan man använda det som ett utmärkt spjäll-stöd för benen så dom växer korrekt.  

Träkol Ifall fågeln svalt något giftigt kan man ge detta blandat med lite vatten i en barnspruta som första hjälpen.

här är en lista på fågelkunniga veterinärer i landet: http://www.skoldpaddormedmera.se/undulaterveterinarer.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: