Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 5852 ggr
JohannaN
5/21/13, 12:09 AM

Fetma Och Överviktsproblem!

Fetma och överviktproblem är mycket vanligt hos just undulater men också hos många av våra andra tamfåglar och det kan leda till allvarliga följdsjukdomar, här tas upp mer om det för att göra allmänheten upplyst om detta allvarliga hälsoproblem bland våra älskade tamfåglar.....

Undulaten Shade på bilde var en kille som var kraftigt överviktig, han lever inte längre då han bildade tumörer längre in i sitt liv och på grund utav detta fick svårt att flyga.

fetma är mycket vanligt på undulater men också många andra av våra tamfåglar som ofta lever ett liv som liknar våra soffpotatisar det vill säga inte mycket motion och en diet som består till stor del av chips och snabbmat. Även om undulater, nymfparakiter m.fl i sitt hemland är en gräsfröätare eller annat så är det ofta inte den bästa kosten i fångenskap. Helt fri tillgång på mat via foderkoppar eller fröautomater och en begränsad rörlighet gör att fågeln inte gör av med den energi som den får i sig via maten. 

Även om fågeln spenderar mycket tid utanför buren så flyger den inte sådana sträckor som i det vilda. Energin som blir över lagras i form av synligt och osynligt fett. Det synliga fettet uppträder i form av så kallat lipom eller fettumörer och fettansamlingar som gärna sätter sig på buken och vid ingången till brösthålan och vid ingången till brösthålan och lätt kan kännas vid en undersökning. 

Ökad fettansamlingar under huden leder till mindre rörlighet hos fågeln och sämre kondition vilket gör att problemen eskalerar. Förutom det så får fågeln ofta problem med avföringen då bukfettet i kombination med försämrad bukmuskulatur gör att rörelsemönstret när fågeln ska bajsa försämras. Avföringen som ofta kan vara lösare i konsistensen kladdar då fast runt kloaken och på stjärtpennorna. 

Det andra fettet, det osynliga, sätter sig bland annat i levern och transporteras runt i blodet som blodfett. När levern blir förfettad får den svårt att arbeta och påverkar kroppen på en mängd olika sätt. Själva storleken på levern ökar och då drabbas luftsäckarna genom att de får mindre utrymme att härbärgera luft och därmed påverkas fågelns andning. När halten blodfetter stiger ökar risken för åderförkalkning och hjärtproblem. 

Svårigheten med fetma som sätter sig som lipom under huden är att det är svårt att bli av med den. Det har visat sig i studier att det räcker inte att bara dra ned på mängden frö som fågeln får och ofta har man inte heller någon större effekt om man sätter fågeln på en pellets diet. Om man med hjälp av kosten ska ”banta” sin fågel måste någon typ av fettförbränning till genom tillskott av till exempel pellets. Ett annat alternativ är förstås en operation där man avlägsnar en stor del av fettet och sedan för över fågeln på en bättre kost för att undvika nya fettansamlingar. Detta kan vara ett mycket bra alternativ, speciellt för de fåglar som har problem med sin avföring. infon ovan är hämtad här: http://www.fagelkliniken.se/index.php/faglar/sjukdomar/11-fyra-vanliga-sjukdomar-hos-undulat

inte att förglömma att just undulater är känsliga för fett då de är inavlade och de gör att de har en genetisk benägenhet för tumörer. Tumörer älskar fett och undulater som lätt blir överviktiga av olika orsaker har lättare att få tumörer.

infon nedan är hämtad här: http://www.veterinaren.nu/fagel/sjukdomar/overvikt/overvikt-pa-papegoja/ 

Många djurägare tror att ett djur instinktivt vet hur mycket och vad den ska äta. Tyvärr är så inte fallet, utan djur är lika ”dumma” som vi människor. Får de valmöjligheter väljer de att sortera ut det godaste vilket väldigt sällan är det nyttigaste och får de fri tillgång på mat äter de nästan alltid för mycket. Kosten blir många gånger allt onyttigare ju äldre djuret blir. Fåglar är inget undantag.

Det kan vara svårare att upptäcka att en fågel är överviktig än till exempel en hund. Fjäderdräkten kan dölja mycket, det är få papegojägare som väger sina fåglar och det är lika få som tar i och känner på sina djur.

Om man väger sin fågel är det viktigare att titta på eventuella viktförändringar än att fixera sig vid en siffra. Fåglar är individer och de kan ha olika ”idealvikter”. Bättre är att känna på sin fågel och väga den regelbundet för att se att grammen inte smyger sig på. Om kan känner på bröstet ska man kunna känna på bröstbenskammen tydligt. Utifrån kammen ska man känna bröstmusklerna som mjukt rundade. De ska inte vara som stora ”bullar/valkar” på vardera sidan av kammen utan rundningen ska vara ungefär som en femtedel av en cirkel. Om bröstbenskammen pekar fram som en stor kil är fågeln för mager. Är man osäker på hullet på sin papegoja är det bra att göra en allmän hälsokoll hos en fågelkunnig veterinär.

Överviktiga fåglar har naturligt nog svårt att flyga vilket ytterligare bygger på övervikten eftersom de inte kan motionera ordentligt. Kraftigt överviktiga papegojor kan även få tungt att andas samt tryckskador på fotsulorna.

man förebygger överviktsproblem genom att utfodra och sköta sin fågel rätt. Många papegojägare tror att fåglar alltid måste ha fri tillgång på någon typ av foder, vanligtvis frö. Så är inte fallet. Ingen papegoja i det vilda har en stor skål full med mat framför näbben dygnet runt. Istället är det en tidskrävande procedur att söka föda. Vanligtvis ger sig flocken iväg en stund på morgonen och en stund på kvällen för att leta efter mat. Där mellan ägnar sig fåglarna åt andra aktiviteter. På samma sätt kan man utfodra sin papegoja två gånger om dagen. Vill man lära papegojan att äta något nytt, kan detta få finnas i buren hela dagen. Då är chansen större att fågeln blir hungrig och tar sig en smakbit. 

Motionen är också en viktig sak att tänka på. Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet, kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda. Man bör därför noga överväga ett vingklippningsbeslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket! Särskilt bland amasonpapegojor är vingklippning och övervikt en stor risk.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
kallepudas
5/26/13, 9:13 AM
#1

Det var en bra artikel🙂

Upp till toppen
Annons: