2013-05-10 22:38 #0 av: JohannaN

A-vitamin, en brist som är väldigt vanlig hos undulaten men också hos andra tamfåglar som t ex Amasoner, här tas upp fakta om detta......

Undulaten Fenix njuter och mumsar av spenat som är väldigt A-vitaminrikt. Spenat bör inte ges för ofta då det innehåller oxalsyra.

A-vitamin är något som inte fåglarna själv kan tillverka så det måste tillföras i kosten. Amasoner anses vara extra känsliga för just A-vitaminbrist. A-vitamin behövs för att bl.a. bentillväxt,

reproduktion, immunförsvarets utveckling och underhåll av friska slemhinnor. Att bara ge dina fåglar frön ger inte så mycket a-vitamin utan man måste tillföras i kosten genom att att ge grönsaker, frukt, bär och annat där det finns just a-vitamin.

Symptomen på a-vitaminbrist är att dom kan se lite snoriga ut, nysa och sitta uppburrade, fågeln magrar av trotts att den äter bra, väsande andning, igenkorkade näsborrar, depression, diarré, stjärtvippande, avmagring, aptitlöshet, svullna ögon, konstig lukt ur munnen Huden och fjädrarna brukar dessutom vara av dålig kvalité. En del fåglar utvecklar plockningsproblem till följd av klåda, torr hud och irritation i huden. Har bristen pågått en tid kan det ha utvecklats luftvägssjukdom eller tumörsjukdom. Viktigt att tänka på i sammanhanget är att överdosering av A-vitamin kan ge väldigt likartade symptom.

Just när det gäller att häcka med sina fåglar och dom inte får tillräckligt med a-vitamin i kosten kan orsaka mjuka skal på äggen, av det befruktade äggen kläcks färre än normalt. 

Det finns också en form av a-vitaminbrist som då kan bli kronisk a-vitaminbrist och det på grund av långvarig bristfällig kost. A-vitaminbrist kan leda till kronisk a-vitaminbrist och som följd otillräckligt intag, försämrat fettupptag, eller leversjukdomar. Brist försämrar immunförsvar och blodbildningen och orsakar utslag och typiska ögoneffekter.
Primär-vitaminbrist orsakas oftast av långvarig felaktig kost och enbart en frö-diet och A-vitaminbrist är vanligt vid långvarigt för lågt proteinintag. 
När det gäller proteinbristen så är det inte bara för att kosten är bristfällig, utan också på grund av vitamin A för lagring och transport är defekt alltså väldigt lite av eller inget alls. Keratinisering av huden och i slemhinnor kan ske. keratinisering kan också ske i luftvägarna och mage.

Behandlingen: man måste först behandla dom följdsjukdomar som a-vitaminbrist ger om fågeln är jättesjuk sedan är det då jätte viktigt att ge sina fåglar just vitaminpullver som innehåller a-vitaminer ströd på maten samt grönsaker gärna morötter varje dag hela som rivna då dom innehåller mycket a-vitamin samt också örter, bär i kosten och ibland frukt.
90 % av A-vitaminet finns lagrat i levern, djur och människor klarar sig ca 2 -3 månader på depåerna. Infektioner och sjukdomar utarmar A-vitamin-förråden därför är det viktigt att man ser till att ge mycket av en a-vitaminrik kost och också av karoten rik kost som ju omvandlas i deras kroppar till a-vitamin.

frukt, grönsaker, bär och växter i naturen som innehåller A-vitamin är: Aloe vera juice (en halv kork till en liter vatten) Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Blåbär, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter (karoten, förstadiet till a-vitamin), Nypon, Nyponpulver, Nässlor, Nässelpulver)
Papaya, Persilja, Plommon (gives i små mängder), Röd paprika, Spenat ( som är på frestande för njurarna och försvårar kalkupptaget), Sparris, Sötpotatis, Spirulina, Tomater, Vetegräs, Vetegräspulver, kokt Ägg. Starkt färgade grönsaker och bär innehåller mer A-vitamin. 

ett bra vitaminpulver för fågel innehåller alltid a-vitaminer men man skall inte överdosera a-vitaminer eller vitaminer i övrigt, just a-vitamin som då är en fettlöslig vitamin som i för stor mängd är dålig för kroppen och sätter sig i levern. Så följ alltid rekommendationerna.