Hälsa och skötsel

Om fåglars syn

2012-02-27 10:03 #0 av: MimmiH

Jämfört med fåglar är vi människor färgblinda. Vi ser bra, men fåglar ser bäst. Läs mer på följande länk, får ej publicera artikeln i sin helhet här pga copyrightskäl

Citat från artikeln:

Det är svårt att hitta en djurgrupp där synsinnet är så viktigt som hos fåglarna. Ögonen är stora jämfört med det lilla huvudet, och synfältet är brett. Fåglar har en synnerligen god synskärpa. Exempelvis har pilgrimsfalkar i Klippiga bergen i USA visats kunna upptäcka byten av en rödhakes storlek på 1 500 meters håll!

Fåglar ser inte bara skarpt, de har därtill ett färgseende som vida överglänser människans. De urskiljer färger på ett annat sätt än vi och uppfattar ett bredare spektrum. Så när vi njuter av fåglars färgprakt, kan vi vara säkra på att de ser sig själva på ett annorlunda sätt. Färgen sitter alltså inte i fjäderdräkten utan i betraktarens öga.

Läs artikeln i sin helhet här:
http://www.fof.se/tidning/2004/7/annu-farggrannare-i-egna-ogon

Anmäl
2012-02-28 22:53 #1 av: [isdrakee]

Det där är mycket intressant. Har läst artikeln tidigare. Jag har fler intrssant läsning om fåglarnas syn (samt belysning till fåglar i fångenskap) som jag har posta när jag kommer hem till min dator (är bortrest och skriver med mobilen).

Detta är ett ämne som inte alls får den uppmärksamhet som det borde. Det är mycket tråkigt att se att majoriten av alla fågelägare i Sverige inte ägnar en tanke åt fåglarnas syn och att dom kanske behöver bättre belysning än vanlig "mysbelysning" som folk brukar ha hemma.

Jag hoppas att detta är något som kommer förbättras. Men det verkar som att fågelfolket börjat fått upp ögonen för belysningens betydelse. :)

Anmäl
2012-02-29 01:48 #2 av: Glamgirl

Väldigt intressant! Tack Mimmi!

Anmäl
2012-03-01 16:28 #3 av: Minoth

Ja belysningen är extrem viktig när man håller fåglar. De som är seriösa med sitt fågelhållande (brukar hänga ihop med att man har stora voljärer) vet om och tänker på detta.

Absolut viktigast är att ha ett bra UV ljus som är på hela dagen, sen att man kompletterar med tex dagsljuslysrör. De ska lysa STARKT över en bur och vara riktigt riktigt ljust! Tänk som i solen.

Sen ska man tänka på att fåglar ser annorlunda än oss så vanliga lysrör med glimt tändare blinkar i deras ögon! Därför är de viktigt om tex köper UV lysrör från exemplis arcadia att armaturen man använder tänder med elektronisk don eller HF don.

Här är ett exempel på en billig armatur som gör att de inte blinkar för fåglarna http://www.jula.se/lysrorsarmatur-36-w-424047

Jag har två stycken, en med arcadias uv lysrör och en med ett dagsljuslysrör.

Det finns även kompakt lampa från Arcadia med UV som inte blinkar för fåglarna, även denna tänder med elektronisk don i stället. Men en kompakt lampa ger inte så mycket ljus, därför måste man komplettera med lysrör också.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-03-01 18:14 #4 av: MimmiH

Viktigt att tänka på när det gäller UV-belysning är att fåglarna måste ha möjlighet att gå ur ljuset, in i skugga :) Detta enligt en brittisk veterinär och UV-expert :)

Anmäl
2012-03-01 18:35 #5 av: Minoth

#4 jo precis. Jag mitt armatur över halva långsidan. Alltså inte centrerad i mitten utan på ena halvan bara.

Medarbetare på Burfåglar och Undulater

Anmäl
2012-05-18 17:55 #6 av: [kallepudas]

#3 hur gör man då man har större fåglar...till exempel kakadua eller grå jako?

Man kan ju liksom inte ha uv-rör i hela kåken och en sådan fågel lever ju inte i sin bur utan är ju mer med mäniskorna i familjen...betyder det att man är oseriös i sitt fågelägande då Minoth?

 

Och man behöver inte vara professor för att förstå att mankan inte sätta en stackars fågel med ett uv-rör över så den inte kan få skugga....sitta i solen hela dagen...seriöst djurplågeri kallar jag det.

 

 

Anmäl
2012-05-18 19:22 #7 av: [isdrakee]

#6 Ifall man håller sina fåglar löst i sitt hem istället för en voljär så får man väl helt enkelt fågelanpassa hemmet istället. :) Det gäller såväl saker som att ta bort farliga saker, fixa klätterträd (eller annat skoj) samt lösa det med belysningen.

Nu behöver man antagligen inte bygga upp värsta jungeln med specielbelysining i varenda rum man har. Men där fåglarna vistas mest tycker i alla fall jag ska vara anpassat till deras behov.

Det rummet jag sitter i nu är alltid jätte ljus pga det står fem stora terrarium här. Men jag kan ju inte ha sämre belysning till reptilerna för att jag vill ha mörkare mysbelysning.

Man får anpassa sig efter djuret/djuren. Svårare än så är det inte. Och skulle det bli för svårt/jobbigt/dyrt så passar inte den arten. Då får man istället kolla på "lättare" husdjur.

Anmäl
2012-05-18 20:33 #8 av: [kallepudas]

#7 var väl knappast din mysbelysning eller min heller som är problemet....nu behöver ju inte en fågel uv-ljus överallt.....så överkurs att ha uvrör i varenda rum...

En hund behöver inte ha egen toalett om den kommer ut på alla sina rundor den ska.....fast i din värld har jag ingen aning om hur det fungerar....du skule väl ha kattlåda åt jycken om du nu har nån vet jag ej...samma sak.....enligt din resonemang!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.