2010-11-10 01:06 #0 av: zickan

Förut fanns de i stora flockar upp till hundratals fåglar. Men under det senaste decenniet har den hårda jakten till smådjurshandeln.....

Latin: Amazona viridenalis.
Under familj: Psittacinae

Precis som de flesta amason papegojor så är även denna mestadels grön. Kroppsfjädrarna har en mörkare kant. Speciellt i nacken vilket ger papegojan sitt fjälliga utseende.
Huvudet är rött på hjässan med ett blå lila band runt om på sidorna som sträcker sig ned på sidorna av nacken. Vingarna har en röd fläck på ovansidan och vingspetsarna är mörkare i grön ton.
Papegojans näbb är ljusgul lika så dess ögon med en svart iris.

Honorna känns igen på att de har mindre hjässa och ungfåglarna känns igen på att de bara har rött i pannan.

Denna grönkindade amasonen kan man hitta i Mexiko och förvildat i USA.
Förut fanns de i stora flockar om upp till hundratals fåglar. Men under det senaste decenniet har den hårda jakten till smådjurhandeln och förstörningen av dess naturliga miljö orsakat en kraftig minskning i antalet. Detta har gjort att denna amason papegoja ligger på listan utrotningshotad.
Denna amason papegoja föredrar ständig grön skog och torra skogsbevuxna bergåsar och kan joner på upp till 4000m. I dessa grönområden kan en grön papegoja som amasonen, enkelt kamouflera sig och undvika rovdjur. Men ändå förekommer det att amasonen blir mat åt andra djur.

Den grönkindade amasonen lever på frukt, frön, nötter och bär. Men även på blommor och knoppar. Förr var amason papegojan sedd som skadedjur då de ofta åt på spannmålmåls åkrar.

Dessas papegojor har en liten parnings ritual som mestadels går ut på att hanen erbjuderhonan små bitar utav mat. En riktig gentleman ;-)
Honan i sin tur lägger sedan mellan 2-4ägg som hon ruvar i 28 dygn. Sedan efter 9 veckors ålder är ungarna redo att lämna boet.

Som husdjur är dessa papegojor högljuda men extremt sällskapliga. Vill gärna ha en partner eller mycket tid ifrån ägaren. Lätet är lite som ett högt skik, kreeo, krah krah.
Kan lära sig att härma ord och ljud.


Artikeln skapad av: Zickan