Foder

foder från naturen

2010-10-20 18:30 #0 av: Starfall

Burfåglar behöver en omväxlande kost för att få i sig de vitaminer och mineraler de behöver för att må bra. Här är en artikel om vad du kan ge dina burfåglar utav det som växer i naturen.

Groblad
Groblad är en växt som ses som ett ogräs då den kan överleva nästan vart som helst, ofta intill eller på grusgångar, mellan stenplattor samt i gräsmattor. När jag serverar mina undulater groblad nyper jag av några blad, sköljer dem noggrannt och hänger in i buren. Detta är en av mina undulaters favoriträtt och snart är bladen uppätna. Ibland ger jag även fröstängerna, vilka man kan ge både omogna och när de mognat. Det kan även vara en bra idé att torka lite fröstänger till vintern, då det inte finns så mycket grönfoder att hämta från naturen på vintern. Groblad är bra för undulaterna då den innehåller bla Järn och Kalcium.

groblad.JPG

 

 

Vinbär
De flesta av oss människor har någon gång smakat vinbär, detta lilla syrliga bär som är fullt av c-vitaminer är ett bra tillskott till den vanliga kosten. Detta gäller även för burfåglar, de brukar nämligen älska dessa små bär. Plocka en klase och häng in i buren, och se dina burfåglar smaska i sig vinbären med stor glädje.

vinbär.JPG

 

 

Maskrosor
Om du är ute i naturen och hittar en fin maskrosplanta kan du ta hem den till dina burfåglar. Maskrosblad är mycket nyttigare än vanlig sallad och brukar vara mycket uppskattat av burfåglarna. Växten är rik på c-vitaminer, a-vitaminer samt järn. Ta några blad, skölj dem noga och häng in i buren/voljären. När jag gav mina undulater maskrosblad för första gången var de först lite misstänksamma mot att smaka, men snart försvann misstänksamheten och de hade snart ätit upp hela bladet. Man kan även hänga in hela plantan, även med rot och blommor då ingen del av plantan är giftig.

maskros.JPG

Man kan också spara maskrosfröna och blanda i den vanliga fröblandningen, det är nyttigt och ofta ett mycket uppskattat tillskott.

marsrosboll.JPG

 

 

Mjölke

Kallas även mjölkört och är en växt i släktet dunörter. Den växer på de flesta platser i Sverige, ofta intill vägkanter och vid skogsgläntor. Man kan ge både blad och blommor till sina burfåglar, men eftersom frökapslarna kan innehålla hundratals fröer per kapsel bör man inte ge kapslarna. De är inte giftiga, men det blir mycket att städa när de "exploderat".

mjölke.JPG

 

 

Våtarv
Detta är något av det bästa mina undulater vet, de blir precis tokiga när jag hänger in en knippe våtarv i buren. Denna nyttiga växt är bl a rik på järn och är därför ett nyttigt tillskott till burfåglarnas vanliga kost. Till skillnad från det mesta annat grönfoder bör våtarv inte sköljas innan man ger fåglarna utav det, det vissnar väldigt fort då. Jag gjorde detta misstag en gång och jag var tvungen att slänga det efter endast en kort stund. Om man inte sköljer håller det lite bättre, men man bör skaka igenom våtarven så eventuella insekter faller bort. Våtarv finns att hitta nästan överallt, ofta i trädgårdsland och på andra platser där man inte vill ha dem.

 våtarv.JPG

Färska grenar
När man köper fågelbur medföljer ofta sittpinnar i plast. Dessa är inte bra för fåglarnas fötter, mycket bättre är riktiga grenar från naturen, helst i varierande storlekar så fötterna stimuleras bättre. Vilka grenar ska man ta då? Det bästa är att plocka färska grenar från fruktträd, men var noga med att trädet du tar grenar från inte är besprutat. Det kan vara livshotande för fåglarna om de gnager på besprutade grenar. Därför bör du inte ta grenar från ett träd som du inte är 100% säker på att det inte är besprutat. Fråga gärna släkt och vänner om någon har ett fruktträd du kan få plocka grenar från och som är garanterat obesprutat. Kanske har någon t ex ett äppelträd som ska beskäras, då kan ni slå två flugor i en smäll och låta grenarna komma till användning. Låt gärna bladen sitta kvar.

färska grenar.JPG

 

Brännässlor
Många tror att brännässlor bränns i fåglarnas näbbar när de äter av det, men det gör det faktiskt inte. Dessutom är babybrännässlor mycket nyttiga att äta, för både människor och fåglar. Brännässlor innehåller bla kalcium, järn och c-vitaminer. Man kan även torka brännässlor och ge på vintern.

brännässlor.JPG

 

 

Kom ihåg!

* Plocka inte foder till fåglarna intill trafikerade vägar då avgaser från bilarna är skadligt för dem.

* Plocka inte heller direkt intill gångstigar, då det är stor risk att hundar kan ha urinerat där. Plocka hellre en liten bit ifrån gångstigen.

* Ta bort överblivet foder samma dag du hängt in det, dåligt foder är skadligt för fåglarna.

* Plocka inte grenar från träd som är besprutade, inte heller ett träd du inte är säker på om det är besprutat eller inte. Besprutningsmedlet kan vara livsfarligt för dina fåglar.

 * Ha alltid friskt vatten i fåglarnas bur.

 

Till sist vill jag önska dina fåglar en riktigt god måltid :)

 

Anmäl
2011-01-08 20:51 #1 av: drutten2

Ja va härligt det ser ut, längtar till sommaren då man kan plocka in massa gott till dem. Glad

Anmäl
2011-01-08 21:05 #2 av: Minty10

Jättebra artikel, Starfall!!!:D

Anmäl
2011-01-09 13:30 #3 av: Starfall

Drutten2 - Ja verkligen, det är så roligt att se fåglarnas lycka när man hänger in färska växter från naturen till dem Glad

#2 Tack så mycket Minty! Skrattande

Anmäl
2011-01-09 14:06 #4 av: [marizia]

Superbra artikel, visste inte så mycket om växter på sommarn, men nu vet jag! :D

Anmäl
2011-01-10 09:44 #5 av: gnagarlover

lägger även till renfana som är  avmaskande och godis för fåglarna=))

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.