2010-10-20 18:27 #0 av: Starfall

Scaly face är näbb- och fotskabb som orsakas av det lilla kvalstret " Cnemidocoptes pilae". Denna artikel tar upp de vanligaste symptomen samt hur sjukdomen ska behandlas.

Symptom
Scaly face visar sig genom en gråaktig beläggning vid näbben, ögonen eller på benen. Ibland kan sjukdomen orsaka att näbb och klor börjar växa plötsligt. Kvalstrerna gräver sig igenom näbben och klorna vilket medför skörhet.

Behandling
Om du misstänker att din fågel har scaly face måste du kontakta en fågelveterinär. Om veterinären konstaterar att det är scaly face din fågel drabbats av kommer han/hon skriva ut ett medel du ska behandla fågeln med. Något av de bästa medlen för att behandla scaly face är Ivomec, ett maskmedel man droppar under ena vingen. Behandlingen ska utföras två gånger med 14 dagars mellanrum. Medel att ge i munnen får man absolut inte ge till fåglar. Detta kan leda till att fågeln dör!

Om du har flera fåglar måste alla behandlas samtidigt, även om det bara är en som visar symptom. Detta på grund av att en fågel kan ha scaly face en lång tid utan att visa symptom. Därför är det viktigt att behandla alla så fort man ser symptomen hos en av fåglarna. Det är också viktigt att rengöra fåglarnas omgivning mycket noggrannt då kvalstrerna kan gömma sig i sprickor i väggen och andra små utrymmen.

scaly face.jpg