Papegojor

Undulatfärger

2010-10-20 18:32 #0 av: Starfall

De vilda undulaterna är gröna med svarta vågformade linjer med gula kanter. Tamundulaten har genom mutationer och noggrannt urval fått en massa olika varianter och färger. Denna artikel tar upp de vanligaste teckningsvarianterna.

Balto.jpg

Normaltecknad
Detta är den teckning även de vilda undulaterna har. Teckningen är uppbyggd av svarta vågformade linjer med en kant i samma färg som grundfärgen, vit eller gul.

 

 

Aleu.jpg
                                                                                       

Australbrokig/dominantbrokig
Australbrokig är ett semidominant anlag. Vid dubbelfaktor är den ibland mycket lik en danskbrokig undulat, det säkra sättet att få reda på om ens brokade undulat är en dubbelfaktor Australbrokig eller en danskbrokig är att titta på ögonen hos den vuxna undulaten. Australbrokig, enkel som dubbelfaktor, har alltid en synlig iris som vuxen.

En Australbrokig undulat bör ha en tredjedel av vingarna otecknade, ett otecknat band över bröstet samt en otecknad fläck i nacken.                                          

 

                                               Danskbrokig/recessivbrokig
Denna färgvariant kallas även recessivbrokig på grund av dess  nedärvningssätt. Parar man en danskbrokig med en normaltecknad blir alla ungar normaltecknade, men de bär alla på anlaget för danskbrokig. Då kallas dessa ungar normaltecknade split danskbrokiga. Parar man en av dessa ungar med en danskbrokig blir hälften av ungarna danskbrokiga och hälften normaltecknade split danskbrokig. Parar man två danskbrokiga med varandra blir alla ungar danskbrokiga. Den Danskbrokiga undulaten får aldrig någon synlig iris i ögat, detta är det säkraste sättet att kunna skilja en danskbrokig från en dubbelfaktor Australbrokig undulat.

 

 Egon.JPG

Opalin
Kännetecknet för opalin är kroppsfärgen som går igen i vingarna och det "V-formade", kroppsfärgade området på ryggen. Helst ska detta "V-formade område" vara helt rent utan några vågformade linjer. Detta är dock ovanligt, men för att få fram så bra tecknade opaliner som möjligt kan man para två opaliner med varandra.             

 

                               

 miramis.jpg

Isabell
Isabelltecknade undulater kallas ofta kanelvingar på grund av dess kanelbruna till gråaktiga vingar. Isabellen har en minskad mängd melanin (svarta pigment) i fjädrarna vilket gör att vingarna och även kroppsfärgen är blekare än hos undulater med normal mängd melanin. Det är lätt att urskilja en isabelltecknad undulat redan när den kläcks. En isabell har nämligen rubinröda ögon sin första levnadsvecka, men de mörknar då de öppnats för att sedan övergå till att bli helt svarta.Ögonen är dock aldrig lika klarröda som hos lutinos och albinos.Denna variant är könsbunden recessiv. Om man enligt teorin parar en isabelltecknad hona med en normaltecknad hane blir 50% av ungarna normaltecknad split isabellhanar och 50% blir normaltecknade honor. Denna parning har jag gjort mellan en normaltecknad koboltblå hane och en isabelltecknad violhona. Det blev 2 ungar, varav en isabelltecknad viol hane. Jag vet dock inte vad föräldrarnas föräldrar bar på men kanske är det så att den normaltecknade kobolthanen är split isabell.

 


Spangle
En spangletecknad undulat känns igen genom dess omvända färger på vingarna, d v s att fjädern är maskfärgad (gul eller vit) med en liten mörk kant som ram. Det allra bästa är om en spangle har runda spots med en vit fläck i mitten. Kroppsfärgen ska helst inte bryta igenom i vingarna. En dubbelfaktor spangle är nästan helt enfärgad förutom vingteckningar som är så svaga att de knappt syns om inte ljuset faller rätt på fågeln.

 

 Skuggvinge.jpg                                                                                         

Skuggvinge
Skuggvingar har liksom isabelltecknade undulater en reducerad mängd melanin som gör att vingarna och kroppsfärgen är blekare än hos normaltecknade undulater. Skuggvingar har ännu mindre melanin än isabeller och har därför ljusare vingar. Ibland är skuggvingars vingmarkeringar så svaga att de inte syns i vanligt dagsljus. Därför kallar man ibland skuggvingar för "spöktecknade".     

                                      

 

I699283W519H404V.jpg

Gråvinge
En gråvinge har ca 50% färgstyrka mot en normaltecknad undulat. Dess spots är grå och kindfläckarna ljusblå.

 

 

 

Anmäl
2013-05-03 11:55 #1 av: theoneissa

Väldigt intressant! Glad

Anmäl
2013-05-03 22:53 #2 av: JohannaN

mycket IntressantGlad säg till om du vill ha bilder på Albino och Lutino för det har jagGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.