Foder

Att grodda frön

2010-10-20 18:25 #0 av: Starfall

Många burfågelägare tror att fåglarna klarar sig bra på endast frön och vatten. Detta vet man numer inte stämmer. Alla fåglar behöver näringsrik kost för att trivas och må bra. Groddade frön är uppskattat av många burfåglar. När man groddar fröna blir de mycket näringsrika och det är helt perfekt att ge fåglarna detta. Denna artikel handlar om hur man groddar frön.

Du behöver:
* Fröblandning utan vitaminpellets.
* Plastburk
* Sil
* porslinsfat eller liknande
* Glasfat eller liknande

Man brukar beräkna 1-2 msk per fågel. Är det första gången du groddar och dina fåglar dessutom inte smakat detta innan är det klokt att göra mindre mängd. Det brukar ta några gånger innan fåglarna förstår att groddade frön går att äta och då är det onödigt om man måste slänga en massa. Gör därför mindre mängd i början tills fåglarna lärt sig äta groddar, sedan är 1-2 msk lagom.

Gör Såhär:
Skölj fröna väl och lägg sedan en burk med vatten. Där ska de ligga och blötas upp i 12-24 timmar. Skölj fröna flera gånger under denna tid så de inte blir dåliga.

Efter 12-24 timmar är det dags att skölja fröna och lägga på ett fat. Som lock är de bra att använda ett glasfat och att lämna en springa öppet så luft kan komma in. Detta hjälper till att motverka mögel. Själva groddningen tar ca 1-2 dygn och fröna är klara att serveras när små millimeterlånga svansar kommit ur skalen. Då är groddarna som mest näringsrika och alltså mycket nyttiga för fåglarna. Viktigt är att du luktar på groddarna innan du ger dina fåglar av det, det ska lukta fröblandning men om det luktar dåligt/konstigt är det inte lämpligt att ge fåglarna det.

 

Groddade frön.jpg

 

Lägg groddarna i ett par skålar och blanda med tex rivna morötter, gurka och vitaminpreparat. Kalktillskott är också att rekommendera. Häng in skålarna i buren och se dina fåglar smaska i sig groddarna. Om de inte vågar smaka är det bara att göra en ny omgång groddar och testa efter någon vecka igen, någon gång kommer de våga prova. Det gäller att vara envis när det gäller att få fåglarna att våga prova något nytt. Skålarna med de groddade fröna kan hänga i buren 2-3 timmar, sedan bör de slängas. Det blir ganska snabbt dåligt tyvärr.

Groddade frön bör man ge 1-2 gånger i veckan om man inte häckar sina fåglar, får de groddar oftare än så blir fåglarna lätt häckningssugna. Detta vill man helst undvika om man inte tänkt häcka.

Anmäl
2012-01-17 18:20 #1 av: [Stripez]

Bra artikel! :)

Anmäl
2013-05-19 18:04 #2 av: JohannaN

bra artikel :)

här vill jag också dela med mig av skillnaden mellan blötlagda frön och groddade frön: 

dom blötlagda fröerna övergår från ett ganska fett och vitaminrikt frö till ett mineralrikt frö. När fröet börjat växa minskar mineralinnehållet.

så det groddade fröet innehåller inte så mycket av just mineralerna.


vill också dela med mig av en lista från min egen hemsida med groddade frön man kan ge dom :) http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss

Alfaalfa, Bovete, Broccoli frön, Bockhornsklöver frön (liten mängd då och då), Bönor (då och då) Duvblandning, Hirs, Hampa, Havre, Kanariefrön, Korn, Krasse, Linser (gröna och röda), Linfrön, Mungbönor  Majs, Negerfrö, Paprikafrön frön (både gul, grön, orange och röd), Ruccolafrön, Råris, Råg, Rödkåls frön, Rädisfrön, Sesamfrö (då och då), Solrosfrön (då och då), Vete, Ärtor.

även fröblandningar för andra fågelarter som man kan köpa i välsorterade zoo-affärer går också alldeles utmärkt att grodda och ger en bra variation :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.