2010-10-20 18:52 #0 av: Starfall

När 2 av mina fåglar häckade förde jag häckningsdagbok. För er som är intresserade har jag gjort en artikel av min häckningsdagbok.

Pontus och Delhia, de stolta föräldrarna

 Häckningsdagbok   

17 sept 2007 - Ägg nr 1 läggs

19 sept 2007 - Ägg nr 2 läggs

21 sept 2007 - Ägg nr 3 läggs

23 sept 2007 - Ägg nr 4 läggs

25 sept 2007 - Ägg nr 5 läggs

Som man har läst i böcker och på internet läggs ett ägg varannan dag, och antalet brukar bli 3-5. Så man får se om det blir mer ägg, fast eftersom det är deras första häckning hoppas jag inte det blir fler än 5 iaf.

Äggen kommer kläckas när 18-21 dagar sedan dem lagts har gått. (Om dom nu är befruktade vill säga)

Jag väntar med spänning på att dem ska kläckas, men samtidigt är jag lite nervös över hur Delhia och Pontus kommer ta hand om dem, och om dem kommer klara av häckningen utan problem. Nu är det bara att hoppas att dem vet hur dem ska ta hand om ungarna.

Av dessa ungar kommer jag iaf behålla en unge, som ska vara sällskap till Egon, eftersom hans flickvän dog nu i somras. (Dee-Jay som hon hette)

I denna kullen borde det bli ungar med färgerna:

Violkobolt, koboltblå med violtecken och skuggvingar/gråvingar. Hoppas det blir någon med lite annorlunda färg:)

 

 

28 sept 2007 - Nu är ägg nr 1 på sitt 11:e dygn, alltså är det bara ca en vecka kvar tills kläckning. Spänningen är olidlig nu!

Delhia ruvar sina ägg hela tiden, och vill inte att man kommer för nära buren. Pontus däremot får komma in i holken när han vill.

8 okt 2007 - Första ägget kläcks! Om det är första eller andra vet jag inte, eftersom jag inte märkt dem. Men jag är sååå glad nu! =)

9 okt 2007 - Den lilla krabaten kravlar omkring för fullt, så nu är det allt livat i holken;)

12 okt 2007 - unge nr 2 kläcks!!!! 1:an Växer så det knakar, och den ska antingen heta Vienna eller Silverstar, och om jag inte kan bestämma mig får den helt enkelt heta Vienna Silverstar. 2:an kanske ska heta Chirita eller Shallatheia.

18 okt 2007 - Ungarna växer så det knakar:) Vienna SilverStar (unge 1) väger nu 21 gram och är 10 dygn, Miramis (unge 2) väger 10 gram och är 6 dygn. Vilken skillnad mot när dem kläcktes och endast vägde 2 gram. En vuxen undulat väger 30 gram, så ungarna börjar bli rätt stora nu.

 

Vid 30 dygn ålder hoppade Vienna ut från holken för första gången, livrädd som hon var klamrade hon sig fast på en pinne, men det gick inte jättebra. Balansen var ju inte direkt den bästa så här på sin första upptäcktsfärd utanför buren, vilken inte varade så länge. Vienna upptäckte att världen utanför holken var ännu lite läskig så hon hoppade in i holken igen. Dagen efter hoppade lilla Miramis ut, han är 4 dagar yngre än Vienna så han hade ännu sämre balans när det gällde att hålla sig kvar på pinnen. Han försökte iallafall sig på att flyga lite, men den flygturen slutade i matskålen. Så jag satte in honom i holken. Där stannade de i ytterligare några dagar, och när de då lämnade holken var balansen mycket bättre och flygningen lite bättre. Nu var världen utanför bra mycket roligare än den inne i holken så nu hade deras föräldrar fullt upp med att hålla ordning på sina små.


Här kommer lite bilder från uppväxten:)
---------------------------------------------------------------------

Vienna 9 dygn, Miramis 5 dygn   
Miramis 5 dygn & Vienna 9 dygn 

Vienna 9 dygn
             Vienna 9 dygn

Vienna 12 dygn och Miramis 8 dygn       
Vienna 12 dygn & Miramis 8 dygn 

Miramis 14 dygn
            Miramis 14 dygn

Miramis 17 dygn       
             Miramis 17 dygn         

Vienna 18 dygn
               Vienna 18 dygn

Vienna 18 dygn       
             Vienna 18 dygn      

Vienna 21 dygn
                Vienna 21 dygn

Vienna 23 dygn, Miramis 19 dygn        
   Vienna 23 dygn &                                   
    Miramis 19 dygn

Vienna 26 dygn.jpg
              Vienna 26 dygn
---------------------------------------------------------------------

Efter denna kullen började Pontus och Delhia med en ny kull, vilket är normalt för undulater. Eftersom både Pontus och Delhia var i bra hull och friska och pigga så lät jag dom göra det. Till en början var allt okej! 5 nya ägg kom, sen lade hon inga fler.  Sen hände något, Delhia började lägga fler ägg när det äldsta av äggen i kull 2 var nästan kläckfärdigt. (Alltså 17-18 dagar efter att det lagts). Jag visste inte vad jag skulle göra! Äggen som nästan var färdiga att kläckas stötte hon bort, och hon åt till och med upp ett par av dom samt att hon slängde ut ett från holken så det låg spräckt på burbottnen. En dag flög Delhia ut ur holken en kort tur, och satt på en pinne och matades av Pontus. Hon var jättepigg då. Några minuter senare ramlade hon ner på bottnen och satt där och vippade på stjärten. Hon fick värpnöd :'(
Jag hade ju läst om häckning väldigt länge innan dessa 2 fick ungar, och visste vad jag skulle göra. Jag tog in buren i badrummet, satte på varmt vatten i badkaret och vattenkranen så det skulle bli varm och fuktig luft där inne. För några minuter vart hon faktiskt piggare och nytt hopp väcktes inom mig. Jag gick ut för att hon skulle få lugn och ro. 10 minuter senare gick jag in igen, men då hade hon somnat in... :( Allt gick på mindre än 20 minuter, från det att hon var helt frisk till det att hon somnat in. De ägg som hon hade  boet tog jag en lampa och lyste genom det. 2 av äggen var befruktade, och hade foster inuti. Utan mamma skulle de varken kläckas eller överleva efter det, så jag hade inget annat val än att avliva äggen. Det var jättejobbigt :'(
Stackars Pontus föll in i en svår depression, slutade äta och kvittra. Han saknade ju sin flickvän och var säkerligen medveten om att ungarna också gått bort. Som tur var hade han Vienna och Miramis som sällskap, annars hade han kanske inte levt idag...

 Häckning går inte alltid som en dans på taggfria rosor, vilket man måste vara medveten om när man väljer att låta sina fåglar häcka. Nu när jag varit med om detta så skulle jag aldrig låta mina fåglar häcka. I alla fall inte de fåglar jag har nu. Ni som funderar på att låta era fåglar häcka, plugga på noggrannt innan och ha några års erfarehet av fåglar innan. Det finns en massa saker man ska veta innan. Men hur mycket man än läser på och hur mycket erfarenhet man har kan det ändå gå snett, vilket hände mig.

----------------------------------------------------------------------

Nu, 3 år senare, finns tyvärr inte Miramis längre i livet. Miramis gick bort förra sommaren på grund av en hjärnblödning.
Vienna däremot mår toppen och lever tillsammans med sin partner Egon och de övriga 9 undulaterna i voljären.