2010-10-21 00:15 #0 av: zickan

En ordning av tropiska och subtropiska fåglar med 317 arter i alla världs delar utom Europa.

Papegojor(Psittaciformes)
De flesta utav fåglarna lever av vegetabilisk föda, och den korta, kraftiga och böjda näbben är väl anpassat till att krossa frön och nötter.
Papegojans över näbb är rörlig och kan lyftas, medan undernäbben kan skjutas fram och över.

CIMG0139.JPG

Deras näbb fungerar även som en extra griporgan som de även använder för att kommunicera med varandra och för vissa även deras ägare.

Papegojans fötter har två framåtriktade tår och dess tunga är tjock, cylindrisk och mycket rörlig.

Dessa fåglar är väldigt högljuda och uppträder ofta i flock, men bildar oftast par som håller samman hela livet.

Flertalet arter häckar i träden och det är oftast honans uppgift att ruva äggen. Papegojan utgör endast en familj som i sin tur sedan delas upp i sju under familjer. Keorna (Nestorinae) omfattar däremot endast två arter. Både utav dessa lever på nya Zeeland.
Den 50cm långa borsthuvudpapegojan(Psittrichas fulgidus) som man kan hitta i nya guineas bergsskogar, delar däremot en egen underart. Samma sak för kakaon och ugglepapegojan (Stringops habroptilus) som även dessa kan hittas på nya Zeeland.
Kakaduorna däremot består av hela 17 relativt stora arter som finns mest runt Australien samt östra Indonesien. Vi har även hackspettspapegojorna (micropsittinae) som omfattar ca 10 arter runt om nya guinea och på de angränsade öarna kan man hitta världens minsta papegojart, micropsitta keiensis.
Denna lilla fågel väger endast 10gram och är ca 10cm lång.

CIMG0140.JPG
(Min fd. Grå jako "Jacko", hjälper till att rensa blåbär)

Mer på den australienska fronten förekommer Lorierna (Trichoglossinae) som består utav ett 70-tal arter. Sedan är Atrikasternas underfamilj den vackra ädelpapegojorna (Psittacinae) som rymmer över 200 arter. Till denna underfamilj hör världens största papegoja som är hyacintaran (Anodorhynchus hyacintinuns) som lever i syd Amerika. Dess kroppslängd ligger på nära 1meter.

I syd och mellan Amerika kan man hitta de stora arorna och Amazon papegojorna. Nordamerikas ende papegojart dog ut redan på 1900-talet och denne var Karolinaparakiten (Conuropsis carolinensis)

Australien är det art rikaste landet när det gäller papegojor. Där kan man hitta ädelparakiten (Psittacula) och springparakiten (Cyanorhamphus). Där i mitten av Australien kan man även hitta några av våra vanligaste burfåglar, undulaten(melopsittacus undulatus) och nymfkakaduan (Nymphicus holladicus)

Källor:
Bra böckers lexikon nr 18
http://sv.wikipedia.org/wiki/Papegojor
http://www.papegoja.se/

Bilder:
Grå jako - Tagna av Zickan

Artikeln skapad av:
Zickan