2010-10-31 22:16 #0 av: Starfall

Det är viktigt att du är ganska påläst och förberedd innan du köper undulat.Så att man inte gör fel och något dåligt händer.Du ska vara väl förbered och ha allt klart innan undulatens ankomst.

Buren
En stor bur som ska vara laglig och helst lite större än minsta lagliga mått då det inte är bra att ha undulater i för små utrymmen. Mycket vistelse utanför buren är också viktigt så de får motion. Minsta lagliga burmått för undulat är: 70 cm lång, 60cm hög och 45 cm djup.

Burunderlag
Som bottenmaterial är tidning bra att använda då s.k bursand kan fasta i undulatens mage och orsaka död. Därför är bursand ej att rekommendera. Förr trodde man att bursand var jättebra för undulatens matsmältning men nu vet man att sand är mer skadligt än det är till nytta.

Mat- och vattenskålar
Matskålar och vattenskålar är också viktigt att ha. De finns i olika modeller och färger så man kan välja den färg man tycker är finast. Tänk dock på att skålarna ska vara utformade så att undulaterna lätt kan komma åt vatten och mat samt att skålarna ska vara lätta att rengöra.

Inredning
Pinnar får man ofta med undulatburen man köper men dessa kan man  kasta bort direkt. Allra helt ska man använda grenar från naturen med barken kvar. Grenarnas tjocklek får gärna variera lite men tänk på att undulaten inte ska kunna gripa helt om grenen med foten. När du plockar grenar från naturen måste du vara noga med att inte ta grenar från besprutade träd eller träd nära en trafikerad väg. Allra mest uppskattat brukar äppelgrenar vara, men som sagt: dubbelkolla att inte trädet är besprutat.

Foder
Foder finns i många olika former och blandningar. Vanliga fröblandningar innehåller bl a hirs (gul hirs, japansk hirs, röd hirs, vit hirs & senegalhirs), hampafrön, safflor & havre. Vissa fröblandningar innehåller s k vitaminpellets, dessa frön innehåller mest socker och dessutom är det sällan som undulaterna äter av dessa. Välj helst en fröblandning utan dessa pellets. Övriga frösammansättningen är också viktig, t ex bör det finnas mer vit hirs än havre i blandningen, detta p ga det höga fettinnehållet i havre. Man kan även tillsätta rena kanariefrön i blandningen för att göra den ännu mer balanserad. Kontrollera att fröblandningen inte är för gammal samt att den håller god kvalité. Den ska lukta fräscht och får inte damma. Förutom fröblandningen måste man ge grönsaker och frukt. Grönsallad brukar vara mycket uppskattat. Även gurka, morot och en bit äpple brukar gillas av undulater.

Vitamintillskott
Vitamintillskott är bra att ge i t ex groddade frön, detta ger undulater de vitaminer som kanske annars kan vara svårt att tillgodose dem med. Man ska absolut inte ge vitamintillskott i dricksvattnet, detta gör att bakterier snabbt börjar frodas i vattnet och detta kan göra undulaten sjuk. Tänk på att inte använda vitamintillskott som ersättning för en väl balanserad kost. Frukt och grönt innehåller mycket viktiga näringsämnen och vitaminer för undulater.

Kalcium
Kalksten kan man ge till undulater men de flesta undulater verkar tycka att dessa kalkstenar mest är roliga att tugga sönder. Det är svårt att veta hur mycket kalcium undulaten får i sig genom kalkstenen men troligen är det inte en tillräcklig mängd. Istället kan man köpa flytande kalcium att droppa i tex rivna groddade frön.

Sysselsättning/underhållning.
Leksaker finns i alla möjliga tänkbara färger och former, allt ifrån speglar till repknutar. Speglar rekommenderas inte till undulater då en undulat kan börja tro att spegelbilden är en partner. Detta kan leda till beteendeproblem och i värsta fall kan en undulathona börja producera ägg utan uppehåll, även om hon inte bor med en hane. Det finns spegelgungor till undulater som är väldigt populära, dessa kan man använda genom att vända på speglarna så framsidan pekar utåt och framsidan inåt. Då kan inte undulaten spegla sig och då är det ingen fara att använda dessa. Olympiadringar är ofta omtyckta av undulater och finns i plast och metall. Innan du händer upp dessa i buren bör du dock dubbelkolla att ringarna sitter ihop utan att lossna från varandra, detta kan annars leda till att fågeln skadar sig.

Undulat
Undulater ska inte vara ensamma, de mår allra bäst av att ha minst en artfrände.Även om man ger dem mycket kärlek och tid med dem räcker det inte. Som människa kan man aldrig uppfylla en plats istället för en undulatkompis. Vi kan inte umgås med undulaten dygnet runt som krävs för att den ska må bra. Det kanske går bra till en början, men till slut räcker man inte till för undulatens behov längre. Undulaten kan bli deprimerad som följd av detta. Det är därför som det är så viktigt att man inte håller en ensam undulat utan minst två undulater tillsammans. Undulaterna blir lyckligare av detta och det kommer även göra dig glad av att se dina fåglar lyckliga.


Lycka till!

Artikel skriven av: Kaka1234567