2010-11-10 01:39 #0 av: zickan

n/a

(Alisterus scapularis)

Dessa röda vackra fåglar är både skygga och ängsliga. Trotts detta så ser man dom ofta plundra fruktträdgårdar och majsplanteringar. De är väldigt fina att titta på men lämnar oftast efter sig en hel del skada på miljöer som människan har skapat.
Förutom att de vistas i fruktträdgårdar så ser man dom annars i tropisk regnskog, eukalyptusskog,stäpp och skogsbevuxen savann. Vilket är ungefär alla klimat man kan finna i östra Australien. Livnär sig på frukter, frön, nötter, nektar, blommor och lövknoppar.

Kungsparakiten är mestadels röd och grön med en kil formad stjärt som är nästan lika lång som vingarna. Näbben är liten med en orange röd överdel och en svart nederdel. Vingarna är mörkgröna med ljusgröna skiftningar på skuldrorna. Gumpen är ljusblå vilket även är färgen på det smala band som sträcker sig över nacken.
Denna papegoja är lite speciell då hona och hane skiljer sig rätt mycket i färgerna. Hanen har rött huvud och bröst istället för honan som har ett grönt huvud och röd endast på nedre delen av buken.

Längden är ca 43cm och en vikt på 210-270gram.

Lätet är mjukt, hög vissling när den sitter är lugnt och ett gällt krassack-krassack i flykten. Samt ett mer metalliskt skrik när den är skrämd.

Kungsparakiten har en utstuderande parningsritual. Hanen reser huvudfjädrarna och drar sedan tätt ihop resten utav fjädrarna och flaxar snabbt med vingarna. Honan på ungefär samma satt fast hon ber även om mat samtidigt, vilket hanen då ger henne.

Boet är djupt som byggs i höga träd i en tät skog. De lägger oftast 3-6 stycken ägg på mark nivån i boet. Sedan ruvar honan sina ägg i ungefär 20 dygn. Efter 4 veckor så börjar sedan ungarna bli redo att lämna boet.

Artikeln skapad av: Zickan.