Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 18474 ggr
zickan
2010-11-10 01:17

Agapornis

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En dvärgpapegoja på mindre än 14-16cm. Väldigt populär fågel som är perfekta husdjur.

Rosenhuvad: Agapornis roseicollis Svarthuvad: Agapornis personata Rödhuvad: Agapornis fischeri

800px-Pingulovebird.jpg

Ursprung: Afrika, Personata, Fischeri i Tanzania och Kenya. Roseicollin i Nambia och Angola

Ålder: Ungefär upp till ca 15år.

Beskrivning:
Dvärgpagegojorna är mindre på ca 14-16cm. Väldigt härlig och populär fågel. Dessa lever parvis i det vilda och det rekomenderas att ha två i fångenskap.
Färgen är krafitgt grönt med olika huvudfärger efter art. Den tama formen utav papegojorna finns i lite fler färger än vad man oftast ser i det vilda.

Könen är svåra att skilja åt. Honan är något större och sitter mer bredbent på pinnen. Hanarna är mer intensivt färgade i pannan som på de flesta fågel arter.

Burstorlek:
Enligt jordbruksverkets föreskrifter (L80 och L81) så är minsta burmåttet 0,05m2/fågel. Enklast uträknat som t.ex. 70x45x60cm

Skötsel: En rymlig och bra bur, utan några lösa delar som kan bli farliga. Bottnen kan täckas med sand, lättströ, halm eller någon form av miljöströ. Kattsand bör undvikas pga att fåglar ofta ska stoppa allt i munnen. De äter även sand ibland för detta hjälper matsmältningen.
Man kan tillsätta snäckskal till sanden om detta inte redan är i mixat som det brukar vara. Snäckskalen hjälper till lite extra vid matsmältningen.

När man kommer hem med en ny fågel så ska man låta denna vara i sin bur under några dagar. Ju mer fågeln lär sig att den får mat och vatten inne i buren, ju lättare är det att få in fågeln igen efter ute vistelse. I början när den är ute så bör man ha den i ett rum till att börja med. Sedan om man vill kan man öka ytorna efter hand. Detta är för att papegojan ska lära sig vid dig och miljön utan att känna sig stressad.
Oftats återvänder papegojan till buren när den vill ha mat och vatten. Då kan man stänga in den.
Det är inte bra att jaga in en papegoja till sin bur. Använda en fisk hov fungerar, men kan göra fågeln både stressad och rädd för dina händer.

Papegojor är väldigt nyfikna av sig. Därför bör man aldrig lämna den utan tillsyn. Om man vill ha sin fågel lös utan uppsikt så måste man säkra hemmet.Saker som de ofta ska undersöka kan vara,telefon, tv kontrollen, möbler, tapeter etc. Det mesta ska kontrolleras och lekas med.
För att underhålla och sysselsätta en dvärg papegoja så fungerar trädgrenar, hirskolvar, fågel leksaker, frökräcker och egen gjorda leksaker.

De vill väldigt gärna ha ett fågelbad där de kan sköta sin fjäderdräkt. Har man slipsten eller något bra åt dom att sköta näbben med, så brukar man inte behöva tänka på deras näbb. Men det är bra att ha koll på näbben så den inte blir för lång.
Klorna kan även behöva klippas ibland. Detta är bäst med en klosax som inte riskerar att spräcka klorna.
potatismjöl är väldigt bra blod stopp om man råkar klippa i pulpan. Är man osäker så kan man be personalen på zoo affären eller även veterinären.
En fågel har inte så mycket blod i kroppen och kan lätt förblöda eller hamna i chock.

Dvärg papegojan kan bli mycket tam vid hantering. En väldigt go och kär familje medlem som gärna är med över allt. Busig nog att stjäla lite lego bitar ifrån barnen till gosig nog för att somna i din famn framför tvn.
Kan följa med ut på sommaren i bur. Kan även vara fri men bör då vingklippas eller ha flight suit. Olagligt att sätta ett snöre runt foten.

Vingklippning är när man klipper av de yttre ving pennorna. Helt smärtfritt för fågeln och de kommer att växa ut igen. Men man bör ha lite koll så de inte växer ut igen och papegojan börjar flyga. De rymmer ogärna ifrån sin ägare. Men kan lätt bli skrämda av saker i området och ta till flykt mot en högre pungt.

Agapornis_personata.jpg

Mat
Fodret ska bestå utav parakit fröblandning eller fågel pellets passande för denne art. Papegojorna ska även alltid ha tillgång till färskt vatten och kalksten. Gärna lite vitaminer i vattnet.
Äggfoder ska även finnas i fri tillgång till ungar (upp åt ca 6mån) och till häckande par. De vuxna djuren får ca 1 tsk med äggfoder i veckan.
Sedan ska även grönsaker, frukter och bär ges varje dag. Gärna med variation. Man brukar lära sig fort vad som är favoriterna.
Under sommaren kan man ge gräs med fröställning, grodblad, maskrosblad med mera.
Stress, Stora foder byten och dåligt foder kan orsaka diaree.

Häckning
Agaponis honor lägger 4-6 vita ägg som hon ruvar i ca 22dagar. Bör inte låtas häcka innan 1års ålder.
Honan vill gärna ha en holk och massa bygg material som kan hämtas runt om i buren. T.ex lite spån, färska trädgrenar och annat som går att köpa på zoo att bädda med.
Ungarna kläcks nakna med slutna ögon.
Efter ca 8veckor är ungarna självständiga och efter ytterligare 12mån är de fullt könsmogna. Paret ska ha fri tillgång till äggfoder under tiden, lika så ungarna upp till ungefär 6måns ålder.

Artikeln skapad av: Zickan

/ zickans.com uppfödare av tamråttor och guldhamster i Västerås
Värd på Råttor, Exotiskadjur.

Annons:
Upp till toppen
Annons: