Hälsa och skötsel

Vikten av en god hygien

2010-11-21 10:06 #0 av: Aviendha

Varken djur eller människor mår bra av en smutsig miljö, och självklart gäller detta även våra papegojor om än inte i ännu högre grad.

Papegojor kommer i sin naturliga levnadsmiljö sällan i kontakt med sin egen avföring, men i en bur är det en helt annan sak. Dessutom är en fågels lunga uppbyggd på ett helt annat sätt än våra och andra däggdjurs lungor, de har nämligen ett komplicerat system av lungsäckar.

Dessa lungsäckar gör att en fågel kan ta upp mycket mer syre ur luften och det möjliggör den enorma kraftansträngning som flygning faktiskt innebär. De kan tack vare dessa lungor även flyga på höga höjder där syrehalten är lägre än vid markytan. Faktum är att en fågel kan utvinna dubbelt så mycket syre med hjälp av sina lungsäckar som en mycket vältränad människa kan.

Den negativa sidan med detta fantastiska lungsystem är att fågeln även blir känsligare för luftburna partiklar. Det kan vara smittoämnen, mögelsporer och annat otrevligt vilket kan påverka din papegojas hälsa till det sämre, och just därför är rengöringen mycket viktig.

parrott.JPG

Papegojans sittpinnar och annan inredning bör rengöras dagligen. Det är enkelt gjort med en gammal tandborste till exempel. Ska du ta in naturgrenar kan det vara en god idé att skölja av dessa innan du sätter in dem till fågeln. Lite såpa kan du använda, men tänk på att då skölja av grenarna noggrannt, för precis som med alla rengöringsmedel så är det inte något som är nyttigt för fågeln att råka få i sig när den gnager på sina nya pinnar.

Även mat och vattenskålar ska rengöras lika ofta. Papegojorna sitter ju ofta med näbben nerborrad i skålarna när den äter och kan då få i sig skadliga partiklar, så som mögel eller annat som hunnit gro till sig i hörnen.

Serverar du groddar eller andra blöta godbitar ska dessa inte stå framme mer än någon timme, just för att det kan börja gro otrevliga saker i dem.

Även bottenmaterialet bör bytas varje dag, och en större rengöring av buren bör även ske med jämna mellanrum.

Tänkvärt kan vara att de allra flesta infektionssjukdomar som drabbar fåglar kommer från dess närmiljö, dvs. deras bur och ditt hem.

Källa: Djurkliniken Roslagstull, Leg. Vet. Gunnel Andersson, egen kunskap

Anmäl
2011-01-29 16:27 #1 av: drutten2

Mycket bra och saklig.Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.