2010-11-10 01:38 #0 av: zickan

Detta är en rätt stor och kraftig papegoja som tillhör ett eget släkte. Det roliga med denna fågel är att honor och hanarna är så olika att man först trodde att de tillhörde olika arter.

(Ecletus roratus)

Hanen har en grön fjäderdräkt med bara lite rött på sidorna och undervingarna. Har även lite blått längst ut på kanterna av stjärt och vingarna. Näbben är stor med elfenbensvit till orange överdel och den undre delen är svart. Benen är grå och ögonen är orange.
Honan är röd med vinrött på rygg och vingar. Över bröstet och skuldrorna så sträcker sig ett blått brett streck. Kanterna på vingarna är även blå. Näbben svart och ögonen gulvita.

Både har samma läte som är ett upprepande, skärande skrikande (kar-kar-kar). Men har även ett klagande rop och en flöjt liknande vissling. Äger man ett par eller får träffa på ett i naturen så kan man ibland få höra en duett i klockliknande ton.

400px-Eclectus_Parrot_-_melbourne_zoo.jpg

Ädelpapegojan kan man finna från moluckerna till Indonesien nya guinea,nordöstra Australien, solomonöarna och bismarckarkipelagen.

Trivs bäst i låglänta skogar men även i höga trädklungor på savann, öppen mark, mangroveträd, planteringar. Denna papegoja samlas ofta i stora grupper. Speciellt i fruktträden där de även finner sin föda.
Maten består utav frukter, bär, frön, nötter, lövknoppar, blommor och nektar. Inte alltid så uppskattad utav människor då de kan plundra trädgårdar och planteringar i jakt på frukt.

Häckningen sker i hål på höga trädstammar i skogsbryn eller i gläntor. Något rätt intressant med denna papegoja är att de tycks häcka i grupper på ca 7-8 fåglar i samma bo. Man tror att några av dessa kan vara ungfåglar från tidigare kullar som helt enkelt stannat kvar som medhjälpare.
Honan lägger ca 2 ägg som hon sedan ruvar på i 24 dygn.

Källor/Bilder:
boken papegojor sidan 44
http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84delpapegoja
http://hem.bredband.net/patrique/doc/arter.htm

Artikel skada av: Zickan