2010-11-10 01:43 #0 av: zickan

Tyvärr har denna fågel börjat närma sig utrotningshotad.För att försöka få den ljusröda aran att återhämta sig i det vilda så är denne numer cite listad. Denna ara låter väldigt mycket. Mer högljut och aggressivare än den blågula aran. Lite som ett skrovligt utdraget raaagh.

Latin: ara macao
Underfamilj: Psittacinae

Denna rätt stora papegoja är en av de vanligaste man finner i fångenskap. Även den mest kända av alla syd amerikanska papegojor. Tyvärr har denna fågel börjat närma sig utrotningshotad. Mycket p.g.a jakten för smådjurshandeln, men även för att deras naturliga miljö håller på att förstöras.
För att försöka få den ljusröda aran att återhämta sig i det vilda så är denne numer cite listad.
Denna ara låter väldigt mycket. Mer högljut och aggressivare än den blågula aran. Lite som ett skrovligt utdraget raaagh.

Denna ara kan man finna i Norra Sydamerika och centralamerika. Lever på låglänt urskog och galleri skog, speciellt nära floder.

449px-Parrot.red.macaw.1.arp.750pix.jpg

Ljusröda aran har lysande ljusröda fjädrar på kroppen och stjärten. Flyktfjädrarna, gumpen och basen på stjärtens undersida är i färgen blå. På vingarna har den en stor gul fläck. Denna gula fläck är grön på den rätt så lika mörkröda och grönvingade aran.
Ansiktet är helt fjäderlöst i vit färg. Har ibland få fjäderlinjer. Övre näbb halvan är hornvit och den nedre delen är svart. Perfekt till att äta frön och nötter men även frukt och bär. Men i fångenskap är det mer vanligt med papegoj pellets.
Som på de flesta aror så har även denna gula ögon och grå ben. På ungfåglarna kan man även se en kortare stjärt. Stoleken på en vuxen är ungefär 88cm med en vikt på 900-1200gram.

Ljusröda aran bygger sina bon ihåligheter uppe i högra träd. Denna art är en monogam. Vilket betyder att de bildar par för livet. Äggen blir oftast 2-4 stycken som ruvas i 24 dygn. Ungarna flyttar sedan hemifrån runt 14veckor.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ljusr%C3%B6d_ara
http://www.zookoll.se/dp_artarkiv.php?go=info&id=19&site=5

 

Artikeln skapad av:
zickan