Hälsa och skötsel

Lär känna spillningen

2010-11-21 10:13 #0 av: Aviendha

Fåglar överlag är mästare på att maskera sina sjukdomssymptom, och det är inte sällan som man missar att fågeln faktiskt är sjuk just på grund utav detta. Ett tips för att fålla koll på fågelns hälsa är att hålla koll på dess spillning. Det kan ge dig en hint om din fågel är stressad eller håller på att bli sjuk, vilket kan ge dig den tid du behöver för att kunna åtgärda problemet.

Det finns vissa saker som vi kan göra regelbundet för att hålla koll på att våra bevingade vänner håller hälsan. En kan vara att väga dem regelbundet för att snabbt fånga upp förändringar i vikt, och en annan kan vara att hålla koll på spillningen.

Spillningen består av tre delar:

Avföring: Färgen och konsistensen kan variera lite beroende på vad din papegoja äter, men brukar vara brunaktig hos de som äter pellets och grönaktig hos de som äter fröer. Vissa saker som fågeln äter kan innehålla starka färgpigment som då kan färga avföringen. Även skillnader mellan arter finns.

Urin: Vanligtvis är urinen färglös och ofta kan den inte särskiljas från avföringen hos mindre fåglar. Om fågeln lämnar en spillning på exempelvis mjukt, absorberande papper kan du se att det är blött en bit utanför själva spillningen, detta är urinen.

Ureater: Detta är den vita delen i spillningen, och utgörs av koncentrerad urinsyra.

Det man kan göra är att varje dag titta på papegojans avföring för att lära sig hur den normalt ser ut. Hur mycket urin kontra avföring som finns kan variera om fågeln är stressad eller har ätit mycket frukt och grönsaker nyligen, och det behöver inte betyda att fågel är sjuk.

Det kan förekomma lite skillnader vid olika tidpunkter på dygnet, eftersom matsmältningen påverkas av fågelns aktivitet och vanor. Men du lär dig snabbt vad som är normalt för just din fågel.

Generellt gäller att spillningen bör vara luktfri, urinen klar och uraterna vita. Förändringar som konsistens, färg, blod, osmält mat, mer eller mindre spillning eller annat kan betyda att något i din fågel inte fungerar helt som det ska.

Om du ska till veterinären med din fågel och ska ta ett avföringsprov kan det vara en bra idé att låta ett stycke tidningspapper ligga i buren under 24 timmar innan besöket, så veterinären kan se hur fågelns "normala" bajs ser ut, då detta som nämnt kan ändras vid den stress som miljöbytet och undersökningen kan innebära.

Källor:
* http://www.parrotchronicles.com/septoct2002/droppings.htm
* http://www.exoticpetvet.net/avian/droppings.html
* http://www.avianweb.com/poopology.html
* "Biology" av Solomon, E.P. Berg, L.R. Martin, D.W. 2008.

 

Anmäl
2011-01-08 12:11 #1 av: Ceciliaolucifer

Illerägare som man är, så kollar man avföringstråden först! ;)

Bra artikel!

Anmäl
2011-01-08 17:55 #2 av: Aviendha

#1 Hahahaha! True!

Anmäl
2012-03-18 09:55 #3 av: [Stripez]

Toppenbra artikel! :)

Anmäl
2012-03-18 10:07 #4 av: drutten2

Jättebra artikel.Glad

 

Men jag får inte länkarna att fungera. Page has moved står det.

Anmäl
2012-03-18 12:09 #5 av: Aviendha

Ah, de har byggt om hemsidan, och antagligen så blev det knasigt med länkningen när jag först gjorde den eftersom alla tre tycks gå till den första..

Jag kan ju inte själv redigera artikeln längre, men om du vill så byt ut den översta länken mot denna: http://www.parrotchronicles.com/features/droppings/droppings.htm

Den andra mot denna: http://exoticpetvet.net/avian/droppings.html

Den tredje mot denna: http://avianweb.com/poopology.html

Tack på förhand! (och radera detta inlägg för enkelhetens skull)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.