Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 14586 ggr
Aviendha
11/21/10, 10:20 AM

Nymfkakaduan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nymfkakaduan, även känd som Nymfparakiten, är en mycket vanlig sällskapsfågel idag. Här kan du läsa lite mer om denna papegoja.

Nymphicus Hollandicus

Nymfkakaduan är en lång och graciös fågel på ca. 35 cm, där de långa stjärtfjädrarna motsvarar ca 15 cm av längden. Vikten är ca. 80-100 gram. Karaktäristiskt för denna fågel är dess tofs på huvudet, som de ofta använder för att visa sin sinnesstämning med. Nymfkakaduan kallas vanligen för nymfparakit, då de tidigare troddes tillhöra parakiterna. Efter 1987 är det korrekta namnet nymfkakadua då nya fynd visade att de tillhör kakaduorna och dess närmsta släkting är rosenkakaduan.

P1010462.JPG

Dessa fåglar härstammar från Australiens inland, där de lever på de öppna savannerna. De lever i små flockar och är nomadiska, vilket betyder att de inte är bofasta utan att de flyger långa sträckor i konstant jakt på vatten och föda. De livnär sig i första hand av torra fröer, men när regnperioden kommer äter de även nygroddade fröer och växter.De häckar under regnperioden som varar mellan augusti och december och brukar då föredra att boa i torra träd som gärna får vara höga. De lägger 4-5 ägg som ruvas i 21 dagar innan ungarna kläcks och ungarna stannar hos föräldrarna tills nästa häckningsperiod startar, då de lämnar föräldrarna för att själva söka upp en partner. Om deras förhållanden är gynnsamma så kan de lägga upp till 4 kullar under en häckningsperiod. När ungarna kläcks så har de en dundräkt som faller av när de riktiga fjädrarna väl börjar växa ut. De är blinda vid födseln och öppnar sina ögon vid ca. 10 dagars ålder.

P1010001.JPG

Den vilda nymfen är grå, den färg vi benämner som normalfärgad. Med avl har vi fått fram många olika färgskiftningar och variationer så som lutino, pärl, brokiga, isabel, vithuvade, silver och albino.

Det finns vissa könsskillnader, som kindfläckarnas färg som generellt är klarare på hanarna, samt att honorna har tvärrandiga fjädrar på undersidan av stjärten. Men dessa hjälper inte alltid till att könsbestämma sin fågel, då det kan skilja mellan de olika färgerna.

I fångenskap är den väldigt vanlig och poppulär. De är nyfikna och blir ofta mycket tillgivna och läraktiga. Hanarna kan ibland lära sig att vissla melodier och tom. säga små meningar. Hos honorna är detta ovanligare.

Vidare läsning:
* Om färgerna och deras nedärvbarhet
* En hemsida med info om nymfkakaduor

Källor:
* "Nymfparakiter" av Anette Wolter. ICA Bokförlag. 2000.
*Egen kunskap

Annons:
JohannaN
5/1/13, 8:41 PM
#1

hoppas att det är okej att jag sätter in det här🙂

men tycker det är viktigt att ta upp på varje fågelart vad dom skall ha för foder.

Att göra en välbalanserad foderstat är bra, då vet man vad man ger dom och inte i foderväg och kan balansera upp kosten så den blir varierad och att det inte blir för mycket av det ena eller det andra.

Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité, dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!! i den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrön, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön och vete samt också att ge undulaten en så varierad och bra kost som möjligt. lika viktigt som det är för oss är det för dom. Nymfer i det vilda äter de olika frösorter både torra och i olika groddnings faser samt gräset som växer upp av fröna och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insekter och där får dom i sig allt dom behöver, det får dom absolut inte i en bur i Sverige, därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter jod och kalk.

Fröna bör inte överstiga 20 % av nymfens kost resterande 80 % bör dom äta mer av det olika örterna, bären, grönsakerna och någon gång då och då frukt både i bare och ihop med fröna som man också kan hacka ned och blanda ihop. Fåglar är den enda djurarten på jorden som kan leva på en kost som innehåller mycket kolhydrater därför kan man ge fri tillgång på grönsaker särskilt på salladssorter, örter och på sommaren allt det goda från naturen så som:

Al-löv, Asplöv, Björklöv, Blåklint, Boklöv, Frö-gräs, Gräs, Groblad (samt stängerna), Hallonblad, Hasselblad, Havregräs, Lönnlöv, kirskål, Korngräs, Klöver (både röd och vit) , Maskrosblad (samt blomma, frön och rot), Mjölkört, Morotsblast, Renfana (torkade/färska), Råggräs, Rönnlöv, Pensé (egenodlad), Skott från gran, Smultronblad, Tistel (både torkad och färsk), Tusensköna (Bellis), Vetegräs, Vinbärsblad, Våtarv.

även att se till att dom har en jodsten och kalk och mineralsten i buren.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: