Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 30575 ggr
undulatiiis
2011-01-06 17:54

Tamträna sin undulat

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tamträning handlar mycket om fokus och tålamod. Denna artikel visar hur du kan gå till väga när du ska tamträna din fågel. Lycka till...

Dessa fyra steg är tips på hur man kan tamträna sin burfågel. Jag har själv gjort dessa fyra steg på en av mina undulater och det var en mycket lyckad process.

Steg 1: Hirskolvar är mycket bra som lockningsbete. Klipp en lagom stor bit hirskolv och lägg den på din handflata. Närma dig sedan buren och stoppa försiktigt in handen genom buröppningen så den är precis innanför buren, där stannar du. Det är viktigt att man inte för upp handen mot fågeln direkt för att markera att "här har jag mat". Att fågeln nu ska ta steget att hoppa upp på handen är föga troligt. Istället kommer fågeln förmodligen trycka upp sig mot burgallret i något hörn eller rent av flaxa runt i buren. Strunta i det och låt din hand vila lugnt i buröppningen tills fågeln sakta lugnat ned sig. Detta kan ta tid, ha tålamod. Vänta ut fågeln tills den sitter lugnt i sin position. Ett bra tecken på att den känner sig lugn är att den sträcker på vingarna och börjar putsa sig. Putsning är också ett tecken på att den känner sig trygg. När den visat dessa tecken så vet du att den inte längre är rädd för din hand och att den har fattat att din hand inte kommer göra någon illa. Prata lugnade med fågeln och som belöning kan du ta ut handen ett tag och låta den vila.

Steg 2: Steg 1 får man gärna göra om flera gånger samma dag, utan att föra handen längre och längre in i buren. Detta för att uppnå bästa möjliga resultat. När fågeln inte oroar sig för handen längre så är det dags för steg 2, föra handen till "samma nivå". Dvs i höjd med pinnen fågeln sitter på, inte högre. Nu kommer fågeln förmodligen se både handen och hirskolven. Förvänta dig inte att fågelns sug för hirskolv kommer ta över, den kommer förmodligen istället flaxa runt i buren. Ännu en gång, HA TÅLAMOD. Vänta återigen ut fågeln tills den lugnat ned sig igen. Ge dig inte förrän den putsar sig eller på något sätt "slappnar av". Det gäller att du står bekvämt för detta kan ta tid. Samma här, prata lugnt med fågeln hela tiden. Som belöning tar du ut handen och låter fågeln vila sig. Upprepa gärna detta steg så att fågeln känns van vid situationen.

Steg 3: När fågeln inte längre är rädd när du har handen på samma nivå så är det dags att erbjuda hirskolven. Det här är den mest mödosamma perioden i tränandet eftersom den ska ta steget upp på handen. Ha tålamod! För sakta handen mot fågeln. Nu är det mening att fågeln inte ska flaxa iväg. Ser du att den ryggar tillbaka så stannar du med detsamma. Börjar den flaxa så får man gå tillbaka till steg 2. Det är mening att fågeln ska ha förtroende för handen. Vänta ut den igen och se till att den lugnar ned sig. Då kan man föra handen lite närmare igen. Om fågeln med gott samvete sitter kvar så kan du föra handen så nära som möjligt utan att nudda den. Fågeln kommer förmodligen sitta helt paralyserad. Ha hirskolven mellan fingrarna och för sakta handen och hirskolven mot näbben utan att nudda. Efter en stund kommer fågelns sug ta över helt och den kommer börja äta som en galning. Låt den äta länge så kommer den tillslut börja närma sig dina fingrar för att fröna längst ut är slut. Du kommer nu märka att den äter väldigt nära dina fingrar. Du får INTE bli rädd och dra undan handen. Knip igen. Fågeln kommer inte göra dig illa, den är endast ute efter fröna. Ta ut handen och låt fågeln vila. Byt ut hirskolven till en ny och börja om. Tänk på att inte ge förstora bitar då den kan bli "ointresserad" om den får för mycket. Fågeln kommer sen se handen och hirsen som något positivt.

Steg 4: Nu är vi äntligen framme till själva finalen. På detta steg ska fågel ha mod att hoppa upp på handen. Ladda med en ny bit hirskolv. Denna gång kommer fågeln förmodligen vara så ivrig och sugen på hirskolven att den kommer hoppa upp på handen utan att ens tänka på att den är där. Skulle fågeln inte hoppa upp på handen självmant så kan du "påskynka" processen lite genom att nudda med fingrarna mot den nedre delen av magen. Fågeln kommer då inte få något val än att hoppa upp på handen. Upprepa med att fågeln ska hoppa upp på handen. Testa sedan utan hirskolv. Den kommer förmodligen hoppa upp på handen för att den vill ha hirskolv. Den kommer nog även se lite förvånad ut. Testa sedan att ta ut fågeln på handen och sätt den på burtaket. Den kommer förhoppningsviss se detta som en "gratiskjus" upp på taket vilket kommer vara något positivt. Därmed kommer fågeln tycka att handen är något mer än bara ett verktyg som bjuder på godis.

Hur lång tid? Hur lång tid det tar att få sin undulat tam beror på fågeln och på dig som ska tamträna den. För mig tog detta 3-4 dagar. Har man tur så kan det ta endast 2-3 dagar. Men förvänta er inte det. Vissa kan ta upp till året att få tama. Har man tålamodet, orken och tiden så kommer det ta betydligt kortare tid att få sin fågel tam. Men som sagt det beror också på fågeln i sig. Alla fåglar är inte likadana!

Kort sammanfattning: Steg 1: Lägg en bit hirskolv på handen. Närma dig buren och stoppa in handen så att den är precis innanför buröppningen. Nu kommer fågeln förmodligen bli rädd och flaxa runt. Strunta i det och vänta ut fågeln tills den lugnat ned sig….antingen att den börjar putsar sig eller sträcker på vingarna. När du märker att den inte längre är rädd så kan du ta ut handen som belöning och låta fågeln vila.

Steg 2: När fågeln inte längre oroar sig för handen är det dax att föra handen till samma nivå som fågeln, nivå med pinnen fågeln sitter på. För sakta fram handen, om den ryggar tillbaka så stanna. Börjar den flaxa så får du gå tillbaka till steg 2. Om den med förmodan sitter kvar så kan du föra handen så nära som möjligt utan att nudda. Ryggar den så får du vänta tills den slappnar av igen. När den inte längre är rädd att du har handen så nära så kan du gå vidare…

Steg 3: Nu ska du erbjuda fågeln hirskolven. Ha hirskolven mellan fingrarna och för den till näbben utan att nudda. Fågeln kommer nog bli så sugen att den bara måste äta. Låt den äta länge så kommer den tillslut börja äta väldigt nära dina fingrar. Du får verkligen inte ryka bort handen, den är endast ute efter fröna.

Steg 4: Nu måste fågeln ha mod nog att hoppa upp på handen. Den måste ha gott förtroende för handen så upprepa tidigare steg många gånger. Ladda med en ny bit hirskolv. Lägg den på handen och för upp till fågeln. Den kommer bli så ivrig på hirskolven att den kommer hoppa upp på handen utan att ens tänka på att den är där. Om den inte hoppar upp frivilligt så nudda försiktigt med fingrarna på magen så att den hoppar upp. Gör detta några gånger. Testa sedan utan. När den inte är rädd för att hoppa upp på handen så kan du sedan testa att ta ut fågeln och sätta den på burtaket.

Lycka till!

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

Annons:
drutten2
2011-01-06 20:49
#1

Mycket bra.Glad

Minty10
2011-01-06 22:01
#2

Bra artikel!:D

undulatiiis
2011-01-06 22:56
#3

#1 och #2: Tackar!! Glad

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

[marizia]
2011-01-07 16:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Här är mina tama lilla gullunge med namn Franki! <3 Skrattande

undulatiiis
2011-01-07 17:04
#5

#4 Aww gud vad söt!! Glad

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

[marizia]
2011-01-07 17:21
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Tack! här är en annan bild! Skrattande

Annons:
[oskuldast]
2011-02-10 15:06
#7

Faller nymparakiter lika bra för hirskolvar som undulater gör att ska man testa med något annat lockbete? :)

undulatiiis
2011-02-10 15:55
#8

#7 Hirskolvar ska nog funka lika bra på nymfparakiter som på undulater. Du märker nog om den gillar det eller inte…är nog ganska osannolikt att det inte skulle vara omtyckt :) Hirskolv brukar vara mycket uppskattat :)

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

[oskuldast]
2011-02-10 16:22
#9

Okej, tackar så mycket. ska testa så fort han har vant sig vid buren lite mer då :)

HamsterMarie
2011-02-24 18:02
#10

Kan man börja tamträna de när de är gamla? :) 7-8 år

undulatiiis
2011-02-24 19:06
#11

#10 Det har jag faktiskt inte tänkt på… Vågar inte helt svara på den frågan tyvär. Hoppas verkligen det finns någon annan här som har en åsikt om det. Men det sägs ju att man helst ska börja tamträna när de är rätt så unga…

Tror nog att det eventuellt kan bli lite påfrestande för de i och med att de är rätt så gamla…

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

drutten2
2011-02-24 20:19
#12

Man kan ju alltid försöka.GladDet kan ju gå.Flört

HamsterMarie
2011-02-24 20:28
#13

Någon måste ju vara den första :D

Annons:
undulatiiis
2011-02-24 20:56
#14

Visst är det så Glad

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

[marizia]
2011-03-05 14:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Här är en till bild på mina 2 gullungar, som blivit SUPER tama, fast jag har inta använt era steg jutan kört varje dag 1 timma om dagen, utan hirs kolv.

Bevis på detta ser ni här på bilden. Skrattande

undulatiiis
2011-03-07 13:15
#16

#15 Gud vilka fina undulater du har!! Glad

Jag har en av mina undulater som jag inte tamtränat överhuvudtaget utan som jag tror lärt sig av den andra pippin lite att det inte är något farligt med att gå upp på min hand. Hon vågar gå upp hon med Glad

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

[marizia]
2011-03-07 16:23
#17

Tack Undulatiis! Skrattande

Amalia.wahlström
2011-05-05 21:14
#18

Jättebra artikell !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag ska absolut testa dina steg på fågeln jag ska hämta vid midsommar ;) :D <3

mvh Amalia :P

 

drutten2
2011-05-06 13:05
#19

Lycka till! Skrattande

Sweelin
2011-05-06 13:20
#20

Gud vad bra artikel, tackar! Flört

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Annons:
Sweelin
2011-05-06 13:24
#21

Borde också lägga upp en artikel om burmått och sånt så att man lätt kan läsa eftersom jag måste söka runt jämt Rynkar på näsan Förresten, kan man inte skapa en liten lista på alla artiklar? Glad

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

undulatiiis
2011-05-07 11:24
#22

#18 Tackar så mycket och lycka till med den nya fågeln!! Glad

#20 Tack tack vad kul att du gillar den!! Glad

#21 Jag vet att det funnits en tråd förut där man kunde skriva förslag på artiklar man gärna ville skulle finnas, men det var ett bra tag sedan. Alternativt så kan man starta upp en ny tråd så kan vi här försöka göra så gott vi kan för att skriva artiklar på några av dessa.

/Mvh Sofia.

- Medarbetare på Burfåglar.ifokus

Sweelin
2011-05-07 16:03
#23

#22 Ja okej det låter bra Glad

Va lycklig och gör andra lyckliga<3

Amalia.wahlström
2011-06-10 15:10
#24

Jag har nu fått hem min fågel :D den kom lite tidigare än väntat men min fråga är nu, hur lång tid ska man vänta med att tamträna den från att den kommit hem till en?????

Mvh Amalia.

 

Landale
2012-01-17 20:46
#25

Bra artikel!

Jag gör samma sak med min mosfink men lockar med gräs, han är nämligen helt besatt av att bygga bo och gör allt för att hitta byggmaterial. Började med att öppna luckan på buren och lägga gräset en meter utanför, sedan har jag ökat avståndet mer och mer. Nu flyger han runt i hela rummet på jakt efter minsta grässtrå.

Det är så spännande utanför buren tycker han Glad

Vad vore livet utan djur? Inte mycket..

[moanel]
2012-03-04 13:57
#26

jag har två små söta undulater!

Och ditt tips är så bra jag har försökt att få dom tama i ett år men det går inte nu äter en av dom ur handen på mig. Han hoppade över steg 3 Skrattande

TACK

isabell12345
2014-07-13 11:50
#27

hej

jag har en kärleksfågel med andra ord lovebrid hon heter gogo hon är typ tam. om jag kallar på henne så kommer hon ibland och om jag ska gå in med armen i buren så säter hon sig på min arm och biter i bland hårt och andra gånger mjukt men det är inte alltid.  men när hon är lös i rummet och så landar hon på huvet och vill bita i ansiktet (ibland)  och när hon ser händerna så vill hon bitas

så hon sitter på huvet men inte fingret eller axlen

kan någon hjälpa mig hur ska jag göra

tacksam för tips eller svar

Annons:
Upp till toppen
Annons: