Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Foder

Ätbara blommor för våra burfåglar!

2016-09-20 21:57 #0 av: JohannaN

Nu är det dags att börja titta på vilka ätbara blommor som är okej att ge våra burfåglar. Det finns en hel del i naturen som man kan ge fåglarna, men viktigt att veta vilka som är okej och inte, Därför kommer här nu en artikel med dom olika blommorna och lite fakta om dom. Kommer jobba på artikeln vid flera tillfällen då det är en hel del blommor och stänger då av kommentarsfältet under tiden, så håll gärna artikeln under uppsikt efter fler härliga blomtips. Här kommer info och fakta..............................

I det vilda äter flertalet fågelarter av olika sorters blommor och dom som man kommer att tänka på först är ju såklart dom nektarätande arterna. Det brukar vara väldigt uppskattat hos fåglarna att bli erbjuden av olika sorters blommor att knapra på och är en bra variation i fåglarnas kost. Det är då det viktigt att vi lär oss skillnaden mellan giftiga och ogiftiga sorter så inget går galet. Här nedan följer flera inlägg med ätbara blommor, lite fakta och vackra bilder.

Först ut är Ljung:

Ljung är en blomma som är väldigt uppskattat av flera arter, på bilden är det undulater och katarina parakiter som vågar sig på att smaka. Intressant info om denna vackra blomma och Väster Götalands landskaps blomma är att dess eteriska oljor ha lugnande, avstressande och avslappnande verkan på kroppen. Ljung innehåller flavonglykoider (antioxidanter, kisel och kalcium). Var noga med att ni vet vad ni plockar till era fåglar, det finns en växt som är ganska snarlik ljung och som tillhör samma släkte som heter rosling och ser ut så här:
http://findflower.info/pic/garden-flowers/516-1244-big.jpg

Info funnen på dessa sidor
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/ljung

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-09-28 00:14 #1 av: JohannaN

Solrosen

denna vackra härliga blomma är något man kan ge till våra burfåglarna och är en nyttig växt att ge till fåglarna, allra nyttigast är skotten av solrosorna men även övriga saker med själva solrosen och plantan finns det saker som våra små liv kan tänkas behöva i sina små kroppar. Skotten från solrosen innehåller höga nivåer av antioxidanter,, vitaminerna A, B (flertalet av dom olika b-vitaminerna), C och E samt mineralerna kalcium, järn, magnesium, niacin, fosfor och kalium.

Tänk på att hålla det varierat när det kommer till olika blommor som läggs in här på sidan och att man skall vara försiktig med att ge av fröna som bildas från blomman i för stor utsträckning då dom innehåller väldigt mycket fett.

Info funnen på dessa sidor

http://www.gronsakshallen.se/sortiment-kategori/sma-blad-och-skott/

http://naturalsociety.com/11-reasons-grow-eat-sunflower-greens/

http://sproutingseedsoflove.com/nutrition/sunflower-microgreen-sprouts-nutrition-information

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-01-02 22:04 #2 av: JohannaN

Ringblommor

Ringblommor är vackra färgstarka blommor som är kända för sin medicinska effekter framför allt utvändigt på kroppen men också insidan. Detta är en blomma som våra fåglar kan äta.
Ringblomman har antiinflammatorisk och bakteriedödande egenskaper och är super mot svårläkande sår, blomman hjälper till mot torr och tråkig hy, mot svårläkta sår, vilket kan vara ett alternativ till fåglar som plockar sig eller har fått sår av något slag. Blomman stärker också immunförsvaret.
Ringblomma hjälper också för mag, tarm och urinblåsa. Det som gör denna blomma så användbar och har dessa egenskaper är den eteriska oljan som bidrar med den största läkande effekten. Innehåller också en hel del aktiva växtämnen utöver etriska oljor så som flavonoider, salicylsyra, calendulin, steoroler, triterpentrioler, karotin, xantofyll, bitterämnen, garvämnen.

Det som är så bra med denna blomma är att den är så lätt att odla och finns att få tag på över allt i affärer. Man skall helst köpa frön och odla själv. 

Info funnen på dessa sidor

http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/ringblomma

http://handbok.alternativ.nu/Odling/Kryddor_och_%C3%B6rter/%C3%96rtlista/Ringblomma

https://bohemianmaggie.blogspot.se/2013/04/ringblomman-gar-att-ata-koka-torka-odla.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-02-23 18:30 #3 av: JohannaN

Lavendel

Lavendel, en härligt doftande och vacker blomma som har medicinska egenskaper och då särskilt blommorna som ger en olja som har en avslappnande och lugnande effekt, bra för magbesvär, läker sår och då lavendel innehåller ett ämne som heter polyfenoler som hjälper till att minska dom dåliga bakterierna i blodet och bidrar för människans del att bli av med uppsvälldhet i magen. Lavendel sägas också vara bakteriedödande. Lavendeln används och spelar en viktig roll i aromaterapi.
Lavendel sägs innehålla både a-vitamin, kalcium och en större andel järn, därför är det viktigt att om man har fåglar som lätt får järnupplagrings sjukdom att inte ge lavendel. Man skall ge med måtta av denna blomman som allt annat i en fågels varierade kost gäller ordet lagom och inte övermått.

Infon funnen på dessa sidor:
http://24monde.info/sv/article/24-bsta-frdelarna-och-anvndningar-av-lavendel-fr-hud-hr-och-hlsa

http://handbok.alternativ.nu/Odling/Kryddor_och_%C3%B6rter/%C3%96rtlista/Lavendel

http://www.kirksrv.com/s/lavendel-te-egenskaper/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-02-23 18:49 #4 av: JohannaN

Fläder

Fläder med sina väldoftande blommor kan man ge av både bären och blommorna. Det är viktigt att det inte druvfläder man ger fåglarna då dessa sägs vara giftiga för våra burfåglar. Skillnaden på fläder eller som en del säger "äkta fläder" och druvfläder är att bären på fläder är svarta och bären på druvfläder är röda. Druvfläder brukar få bär snabbare efter blomning medans fläderbären kommer senare.
En till skillnad på fläder och druvfläder är att fläder växer i breda knippor och kan ställas upp och ner i handen medans druvfläder hänger mer i klasar.
Fläder sägs ha en rad olika medicinska egenskaper och det har gjorts vetenskapliga studier som ska ha avslöjat höga nivåer av biologiskt aktiva ämnen så som vitaminer, mineraler, organiska syror, flyktiga, bittra tanniner, alkaloider, och andra kemiska föreningar vilket är en super blomma att ge våra små liv så också bären.

Info funnen på dessa sidor

http://sylladys.com/sv/pages/373352

http://dietguiden.org/baer/flader.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-02-28 21:22 #5 av: JohannaN

Hibiskus blommor

Hibiskus blommor är något man kan ge sina burfåglar och är något som inte många vet om. Denna blomma innehåller en mängd näringsämnen så som vitaminerna A,C och E, ett antal olika aminosyror som föryngrar kroppen och rengör kroppen från gifter. Hibiskus blomman är också rik på mineralerna
kalcium, järn, kalium och fosfor. Blomman har också medicinska egenskaper som kan vara till hjälp hos våra små dun. Man kan ge hela växten till fåglarna men det är viktigt att det är en växt som inte har bekämpningsmedel. Man kan den rå för dom att äta men man kan också göra ett te att erbjuda fåglarna. På en sida stod det att experter säger hibiskus te är i allmänhet säkra för människor, och har en låg potential att orsaka allvarliga biverkningar.

Info funnen på dessa sidor

http://sylladys.com/sv/pages/373334
http://medical-best-help.com/sv/pages/694321
http://se.rogerhelpsyou.com/hem-tradgard/biverkningar-av-hibiskus-te

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-02-28 21:24 #6 av: JohannaN

Nyponros

Nyponros är en blomma som kan ges. Nypon är en otroligt nyttig växt och som har många bra läkande och medicinska egenskaper. Den innehåller A och C Vitaminer,mineralerna magnesium, järn och kalium, antioxidanter samt betakaroten. Så det är en nyttoväxt. Om fåglarna finner det svårt att äta bladen kan man också göra rosenvatten och servera till dom. Tänk på att vara noga med att dom är fria från bekämpningsmedel och annat.

För att tillverka rosenvatten behöver man:
1 liter rosenblad/kronbladen
6 deciliter vatten, gärna då destillerat vatten.

Blommorna skall finhackas och läggas i en skål, under tiden man finhackar rosenbladen kokar man upp vatten, häller det över rosenbladen och låter stå mörkt och väl förslutet i 1 till 2 dagar. Där efter silar man bort dom hackade blommorna. Sedan låter man vattnet stå väl slutet i kylen och det håller i ett par veckor i kylen. Klart att servera till dom små liven.

Infon funnen på dessa sidor

http://huskurer.esy.es/skonhetsvard/ata-rosor-nypon-och-rosenvatten/
http://www.mjukhud.se/ingredienser/rosenvatten
http://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/7-reasons-drink-rose-water
http://www.herbwisdom.com/herb-rose-hip.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-02-28 21:25 #7 av: JohannaN

Squashblommor

Squashblommor är något som man kan erbjuda fåglarna. Tyvärr står det inte så mycket om dessa blommor eller om deras nyttigheter eller egenskaper men själva squashen innehåller mineralerna natrium, kalium, folat och mangan samt vitaminerna C och K. Om blommorna gör detta är alltså en fråga som fortfarande är obesvarad. Tänk på att det är hanblomman man tar av om man vill ha squash från plantan. Hur vet man vad som är vad ?? Honblommorna har tjockt fruktämne under sig som utvecklar sig till squash, hanblomman har en smal blomstjälk.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-01 18:00 #8 av: JohannaN

Rosor

Rosor är något man kan erbjuda sina fåglar, det är bladen man ger av och rosor har medicinska egenskaper. Det som är intressant är att under en lång tid användes rosen för dess antiseptiska egenskaper och mest känt att göra det är med är just rosenbladen och tillverka rosenvatten och rosenolja.
Rosorna innehåller C-vitamin, magnesium, kalium, kalcium, pektin, garvämnen, fruktsyror, karotinoider, flavonoider. Ett utmärkt val i den varierade kosten till fåglarna. Man kan torka rosenbladen ihop med andra blommor och örter så har man en fin örtblandning fåglarna kan välja ut det dom behöver under vintern.
Har man kräsna fåglar som inte vill smaka på det man erbjuder är rosenvatten ett utmärkt val som man kan erbjuda fåglarna istället.
Tänk på att inte ge fåglarna av rosor som är bespruta med bekämpningsmedel.

För att tillverka rosenvatten behöver man:
1 liter rosenblad/kronbladen
6 deciliter vatten, gärna då destillerat vatten.

Blommorna skall finhackas och läggas i en skål, under tiden man finhackar rosenbladen kokar man upp vatten, häller det över rosenbladen och låter stå mörkt och väl förslutet i 1 till 2 dagar. Där efter silar man bort dom hackade blommorna. Sedan låter man vattnet stå väl slutet i kylen och det håller i ett par veckor i kylen. Klart att servera till dom små liven.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-01 18:00 #9 av: JohannaN

Pumpa-blommor

Pumpans blommor är något som vi kan ge våra fåglar, den har en väldigt söt och god smak. Det finns inte så mycket att läsa om just pumpa-blommorna och deras näringsvärde eller annat men själva pumpan är oerhört nyttig med mängder av vitaminer och mineraler.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-01 18:01 #10 av: JohannaN

Älggräs

Det vita Älggräset som också kallas för älgört är en ört som vi kan erbjuda dom små liven. Älggräs är en medicinalväxt som bland annat innehåller hög halt av quercetin som är en flavonoid vars egenskap hämmar inflammationer i kroppen, den är också antibakteriell. Denna ört har många medicinska egenskaper och luktar gott.
Älggräs innehåller flavonoiden quercetin, glykosiden spireasyra men också eterisk olja med bland annat salicylaldehyd och metylsalicylsyra, garvämnen, slemämnen och C-vitamin.

Infon funnen på dessa sidor:
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/alggras
http://www.skogsskafferiet.se/alggras/
http://passionforhalsa.se/orter-naturmedicin/alggras-algort

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-01 21:56 #11 av: JohannaN

Mjölkört

Mjölkört är en ört som vi kan erbjuda våra fåglar och då hela växten. Mjölkörten har många medicinska egenskaper och sägs också kunna bota candida svamp. Det finns inte så mycket beskrivet om näringsvärdet i denna ört tyvärr utöver att näringsvärdet är lågt. 

Info funnen på dessa sidor
http://www.dagsattplocka.se/mjolkort/
http://www.alternativmedicin.se/Medicinalv%C3%A4xter/Mj%C3%B6lk%C3%B6rt.html
http://www.overlevnad.se/vaxter/mjolkort.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-01 21:57 #12 av: JohannaN

Tagetes

Tagetes är en underbart vacker blomma som man kan erbjuda fåglarna, det finns olika sorter, viktigt att tänka på är att just Red Gem, Signet Lemon och Krydd-tagetes är dom sorter som är ätbara. Tänk på att inte ge blommor köpta i blomsteraffärer/blomsterland då dessa allt som oftast är besprutade, så istället egna tagetes, eller varför inte så och sätt in hos fåglarna i voljär så dom får det fint och samtidigt får ätbara godsaker. Tyvärr står det inte så mycket om närings-värdet i denna vackra blomma utöver att den har vissa medicinska egenskaper.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-01 21:58 #13 av: JohannaN

Maskrosen

Maskrosen den så vackra blomma som är så både hatad och älskad bland svenska folket är ett ogräs man inte vill kasta bort. Denna blomma har otroliga medicinska egenskaper och är super mot både leverproblem och gallproblem. Den är också urindrivande och hjälper till vid dålig matsmältning. 
Denna blomma kan ges till fåglarna hela växten både blad, blommor och roten. Maskrosen innehåller en hel del näring så som bitterämnet taraxacin, kolin, organiska syror, kalium, kalcium, zink, järn, A, B- och C-vitamin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin och kolhydrater.
Hela växten är också ett tips att torka för att erbjuda dom små på vintern.

Info funnen på dessa sidor
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/maskros
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/tio-saker-du-inte-visste-om-maskrosor
http://www.detox-te.nu/maskroste/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-01 21:58 #14 av: JohannaN

Rölleka

Rölleka är en växt vi kan erbjuda till våra fåglar. Denna ört har stora medicinska egenskaper och används även idag inom naturmedicin. Denna växt stärker levern, njurarna och gallan. Den har eterisk olja, chamazulen. Achillein, bitterämne, flavonoider, alkaloider, salicylsyra. 

Info funnen på dessa sidor
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/rolleka
http://www.henriettes-herb.com/sv/vb-rolleka.html
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/achil/achimil.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6llika
http://www.skogsskafferiet.se/rollika/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-05 15:53 #15 av: JohannaN

Rödklöver

Rödklöver är en växt vi kan erbjuda våra små liv, man kan ge fåglarna hela växten när det kommer till rödklöver, både blommor, blad och stjälk. Rödklövern har en rad medicinska egenskaper som användes förr i tiden. Rödklöver har en mängd olika nyttigheter i sig så som protein,  B och C-vitaminer, kalcium, krom, magnesium, kalium, fosfor samt fytohormoner. Vilket gör rödklöver till ett superbra foder till våra små liv under sommaren men kan också torkas och ges över vintern. Är det svårt att få fåglarna att äta av den kan man ge den nermixad med vattnet eller i form av te. 

Det är viktigt att det är rödklöver och inte den fruktade alsikeklövern som kan ge både hud och leverskador på framförallt hästar, men då vi inte vet vad alsikeklövern gör hos våra fåglar är det bättre att låta bli att ge den. Skillanden på rödklöver och alsikeklöver är att rödklöver är rödrosa, ros eller vit och alsikeklövern vit men senare blir rödlätt.

Rödklöver är så kallad oskaftad vilket betyder en blomma på varje skaft men kan ibland ha två blommor,  bladen är trefingrade och har ofta ljusa fläckar på småbladen, rödklöver blommar hela sommaren och fortsätter att blomma till långt in på hösten. 

Alsikeklöverns blommor är först vita till färgen men blir senare mer rödlätt och är väldoftande. Stjälkarna är upprätta, ofta grenade och bladen är långskaftade och har omvänt äggrunda, fint tandade småblad. Alsikeklöver blommar från juni till augusti.

Här är en bild på hur dom olika klöversorterna ser ut, från vänster rödklöver, alsikeklöver och vitklöver.
http://laby.nu/foto/wp-content/uploads/2012/07/IMG_5533x.jpg

Info funnen på dessa sidor
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/trifpra.html
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/trifhyb.html
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/rodklover
https://bohemianmaggie.blogspot.se/2013/09/rodklover-som-te-och-medicinalvaxt.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-09 15:45 #16 av: JohannaN

Violer

Violen är en blomma som både luktar gott och smakar gott för oss människor men så också för våra burfåglar. Violen har också medicinska egenskaper. fåglarna kan äta hela växten, både blommorna, bladen samt rötterna och både blommor, blad och rötter innehåller a- och c-vitaminer.

Infon funnen på dessa sidor

https://svenska.yle.fi/artikel/2014/08/08/atbara-blommor-vilda-och-odlade
https://sv.wikipedia.org/wiki/Violsl%C3%A4ktet

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-03-09 15:54 #17 av: JohannaN

Salvia blommor

Salvians blommor är ätbara så också hela örten, salvian har många fina medicinska egenskaper och har en djupt renande verkan. Denna ört är ett utmärkt foder att tillföra i den varierade kosten och hela örten innehåller både vitamin A, järn, kalcium, kalium och magnesium, precis vad som eftersöks till våra små liv. 

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.