Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Foder

Ätbara blommor för våra burfåglar!

2016-09-20 21:57 #0 av: JohannaN

Nu är det dags att börja titta på vilka ätbara blommor som är okej att ge våra burfåglar. Det finns en hel del i naturen som man kan ge fåglarna, men viktigt att veta vilka som är okej och inte, Därför kommer här nu en artikel med dom olika blommorna och lite fakta om dom. Kommer jobba på artikeln vid flera tillfällen då det är en hel del blommor och stänger då av kommentarsfältet under tiden, så håll gärna artikeln under uppsikt efter fler härliga blomtips. Här kommer info och fakta..............................

I det vilda äter flertalet fågelarter av olika sorters blommor och dom som man kommer att tänka på först är ju såklart dom nektarätande arterna. Det brukar vara väldigt uppskattat hos fåglarna att bli erbjuden av olika sorters blommor att knapra på och är en bra variation i fåglarnas kost. Det är då det viktigt att vi lär oss skillnaden mellan giftiga och ogiftiga sorter så inget går galet. Här nedan följer flera inlägg med ätbara blommor, lite fakta och vackra bilder.

Först ut är Ljung:

Ljung är en blomma som är väldigt uppskattat av flera arter, på bilden är det undulater och katarina parakiter som vågar sig på att smaka. Intressant info om denna vackra blomma och Väster Götalands landskaps blomma är att dess eteriska oljor ha lugnande, avstressande och avslappnande verkan på kroppen. Ljung innehåller flavonglykoider (antioxidanter, kisel och kalcium).

Info funnen på dessa sidor
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/ljung

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-09-28 00:14 #1 av: JohannaN

Solrosen

denna vackra härliga blomma är något man kan ge till våra burfåglarna och är en nyttig växt att ge till fåglarna, allra nyttigast är skotten av solrosorna men även övriga saker med själva solrosen och plantan finns det saker som våra små liv kan tänkas behöva i sina små kroppar. Skotten från solrosen innehåller höga nivåer av antioxidanter,, vitaminerna A, B (flertalet av dom olika b-vitaminerna), C och E samt mineralerna kalcium, järn, magnesium, niacin, fosfor och kalium.

Tänk på att hålla det varierat när det kommer till olika blommor som läggs in här på sidan och att man skall vara försiktig med att ge av fröna som bildas från blomman i för stor utsträckning då dom innehåller väldigt mycket fett.

Info funnen på dessa sidor

http://www.gronsakshallen.se/sortiment-kategori/sma-blad-och-skott/

http://naturalsociety.com/11-reasons-grow-eat-sunflower-greens/

http://sproutingseedsoflove.com/nutrition/sunflower-microgreen-sprouts-nutrition-information

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-01-02 22:04 #2 av: JohannaN

Ringblommor

Ringblommor är vackra färgstarka blommor som är kända för sin medicinska effekter framför allt utvändigt på kroppen men också insidan. Detta är en blomma som våra fåglar kan äta.
Ringblomman har antiinflammatorisk och bakteriedödande egenskaper och är super mot svårläkande sår, blomman hjälper till mot torr och tråkig hy, mot svårläkta sår, vilket kan vara ett alternativ till fåglar som plockar sig eller har fått sår av något slag. Blomman stärker också immunförsvaret.
Ringblomma hjälper också för mag, tarm och urinblåsa. Det som gör denna blomma så användbar och har dessa egenskaper är den eteriska oljan som bidrar med den största läkande effekten. Innehåller också en hel del aktiva växtämnen utöver etriska oljor så som flavonoider, salicylsyra, calendulin, steoroler, triterpentrioler, karotin, xantofyll, bitterämnen, garvämnen.

Det som är så bra med denna blomma är att den är så lätt att odla och finns att få tag på över allt i affärer. Man skall helst köpa frön och odla själv. 

Info funnen på dessa sidor

http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/ringblomma

http://handbok.alternativ.nu/Odling/Kryddor_och_%C3%B6rter/%C3%96rtlista/Ringblomma

https://bohemianmaggie.blogspot.se/2013/04/ringblomman-gar-att-ata-koka-torka-odla.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-02-23 18:30 #3 av: JohannaN

Lavendel

Lavendel, en härligt doftande och vacker blomma som har medicinska egenskaper och då särskilt blommorna som ger en olja som har en avslappnande och lugnande effekt, bra för magbesvär, läker sår och då lavendel innehåller ett ämne som heter polyfenoler som hjälper till att minska dom dåliga bakterierna i blodet och bidrar för människans del att bli av med uppsvälldhet i magen. Lavendel sägas också vara bakteriedödande. Lavendeln används och spelar en viktig roll i aromaterapi.
Lavendel sägs innehålla både a-vitamin, kalcium och en större andel järn, därför är det viktigt att om man har fåglar som lätt får järnupplagrings sjukdom att inte ge lavendel. Man skall ge med måtta av denna blomman som allt annat i en fågels varierade kost gäller ordet lagom och inte övermått.

Infon funnen på dessa sidor:
http://24monde.info/sv/article/24-bsta-frdelarna-och-anvndningar-av-lavendel-fr-hud-hr-och-hlsa

http://handbok.alternativ.nu/Odling/Kryddor_och_%C3%B6rter/%C3%96rtlista/Lavendel

http://www.kirksrv.com/s/lavendel-te-egenskaper/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2017-02-23 18:49 #4 av: JohannaN

Fläder

Fläder med sina väldoftande blommor kan man ge av både bären och blommorna. Det är viktigt att det inte druvfläder man ger fåglarna då dessa sägs vara giftiga för våra burfåglar. Skillnaden på fläder eller som en del säger "äkta fläder" och druvfläder är att bären på fläder är svarta och bären på druvfläder är röda. Druvfläder brukar få bär snabbare efter blomning medans fläderbären kommer senare.
En till skillnad på fläder och druvfläder är att fläder växer i breda knippor och kan ställas upp och ner i handen medans druvfläder hänger mer i klasar.
Fläder sägs ha en rad olika medicinska egenskaper och det har gjorts vetenskapliga studier som ska ha avslöjat höga nivåer av biologiskt aktiva ämnen så som vitaminer, mineraler, organiska syror, flyktiga, bittra tanniner, alkaloider, och andra kemiska föreningar vilket är en super blomma att ge våra små liv så också bären.

Info funnen på dessa sidor

http://sylladys.com/sv/pages/373352

http://dietguiden.org/baer/flader.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.