Annons:
Etiketterhälsa-skötselartikel
Läst 4464 ggr
JohannaN
6/19/16, 1:27 AM

Intervju om utställning av undulater!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

Här kommer en artikelintervju om att ställa ut sina undulater. Japp, ni läste helt rätt, det finns även utställningar för undulater. Här kommer en intervju med Björn Johansson om det hela för dom som skulle vilja göra detta och hur man skall gå tillväga i det hel, finns också bilder på andra burfåglar som ställs ut i artikelintervjun, hoppas ni alla får en trevlig läsning........................

Först innan vi börjar intervjun med Björn är det viktigt att titta på vad är en utställning. Utställningar när det kommer till djur har funnits i alla tider och ett sätt att få djuret bedömt och avelsvärderad, vilket innebär att man visar upp sitt djur för domare kunniga i djurslaget man har, vilket hjälper ägaren i den framtida aveln hos djuren, förhoppningsvis i en positiv riktning. Även inom fågelvärden finns det utställningar där man ställer ut sina fåglar för att få dom värderade och få bra poäng på sina fåglar.
Inom undulatuppfödarvärden är det mest engelska undulater som ställts ut. På en utställning får man alltså chansen att få sina fåglar bedömd av en erfaren och kunnig exteriördomare där det kollas inte enbart på färg och teckning utan också på exteriören hos fågeln. Allt tas därefter in i beräkningarna och utefter vad domarna gillar utses en vinnare inom varje klass. Vi tackar Björn för att han ville ställa upp i en intervju när det kommer till utställning av undulater och önskar er en trevlig läsning.

**1. Vill du berätta lite om dig själv och vad du har för fåglar och ja, lite allmänt om din fågelhobby??
**Jag har hållit på med fåglar sedan jag var barn. Jag har både jobbat i en och haft egen zooaffär en gång i tiden. Sedan ett antal år så är det bara undulater som gäller. Jag är i dagsläget ordförande i SUH, delegat för SUH i WBO (World Budgerigar Organisation), domare och medlem av Fågelhobbys redaktion. Jag har även skrivit boken "Undulats A-B-C. Undulater har blivit en väldigt stor och viktig del av mitt liv och jag har ett stort utbyte med uppfödare från i stort sett hela världen idag.

**2. Vad är en undulatutställning/fågelutställning och varför ställer man ut fåglarna ??
**Du kan jämföra det med en hund eller kattutställning. När man ställer ut undulater så gör man det i framtagna burar där domaren kan få en bra överblick av fågeln. Varför? för att det är fruktansvärt roligt, spännande och även en liten boost för självförtroendet när det går bra.

**3. Om man skulle vilja ställa ut sina fåglar vart vänder man sig för att kunna börja?? 
**Då vänder man sig nog bäst till någon i Svensk Undulathobbys styrelse

**4. Måste man vara medlem i någon förening för att kunna delta??
**På SUH's utställningar måsta man vara medlem i SUH

**5. Vad kostar det att delta i en utställning??
**På SUH's utställningar så kostar det 50:- plus 10:-/fågel

**6. Hur gör man för att få sina fåglar så att säga utställnings redo ?? Hur får man fåglarna vana vid att sitta i sin utställningsbur, vad skall man tänka på?? När skall man börja träna fåglarna på det hela??
**Att fåglarna är lugna är det första man tränar på. Det innebär att man håller på med ungarna från det att dom är små i holken. Sen brukar jag hänga in en utställningsbur utan frontgaller i ungarnas bur för att vänja dom vid den. Jag lägger även in hirskolvar i den.
Sen är det bara att fortsätta träna dom vid att sitta i den. Dom fåglar som man upptäcker inte fungerar i buren sorteras bort. Man ska aldrig tvinga en fågel att sitta i utställningsbur om den inte vill. Man kan göra väldigt mycket utöver. Det viktigaste är ju att fågeln är i perfekt fjäderkondition. Man kan sen förbereda den på massor olika sätt, t.ex få stjärtfjädrarna helt raka (doppa dom i varmt vatten) eller liknande små knep.

**7. Är det en viss sort man ställer ut eller ställer man ut både av engelska och australiska sorten?? 
**Traditionellt endast dom engelska, men nu till hösten så börjar SUH även med dom mindre. SUH har godkänt den utställningsstandard som finns inom WBO och vi kör igång nu till hösten på våra Undulatdagar.

8. Hur tar fåglarna det hela att vara i den nya och främmande miljö, stress ??Om du menar utställningsburen så är ju det ingen ny miljö för fågeln. En utställd undulat är ju tränad att sitta i buren. Dom fåglar som inte klarar av det ska inte ställas ut. Det här märker man rätt fort när man börjar träna sina fåglar. Visst kan stress förekomma, men, som sagt, fåglarna skall tränas att klara av det.

9. Vad bör man tänka på när det kommer till fåglarnas välmående och att vistas på ett nytt område?? 
Träning, träning och åter träning plus sunt förnuft när man väljer ut vilka som skall ställas ut.

**10. Hur är det med smittorisken när man samlar så många fåglar på ett och samma ställe??
**Fåglarna har ingen direkt kontakt med varandra eftersom dom sitter i separata burar. Fåglar som påvisar minsta sjukdom tas bort omedelbart. Visst skulle man kunna spekulera i luftburna virus eller liknande men det är ju alltid svårt att få en överblick av eventuella sådana saker. Det är upp till varje utställare att se till att inte ta med sig fåglar som man misstänker kan bära på någon som helst sorts sjukdom eller liknande.

**11. I utländska utställningar för undulater "trimmar" man fåglarna genom att rycka bort dom fjädrar som anses vara fula eller inte gör fågeln rättvis inför utställningen, händer detta även inom Sveriges utställare eller är det enbart i utlandet ??
**De fjädrar som tas bort är endast de "felaktiga" spotsen som sitter under näbben. Varför man tar bort dom kan ju diskuteras men utställningsstandarden säger att det ska finnas ett visst antal och då trimmar man bort de överflödiga. Det skall tilläggas att det här inte är något större "ingrepp" på fågeln utan dom här fjädrarna sitter ofta rätt tillgängliga och är lätta att ta bort.

**12. Hur bedömer domarna och vad är det dom letar efter hos den individ som dom vill skall gå vidare i sin klass??
**Man utgår som domare helt efter den utställnings standard som finns. Man letar efter en fågel som sitter på pinnen, utstrålar harmoni och som säger" titta på mig" plus då det som standarden säger.

**13. Vilka klasser delas fåglarna in i ?? finns det t ex ungfågel utställning, bästa fluffighet o.s.v ??
**Det beror på vilken sorts utställning det är. På en vanlig utställning så delas fåglarna upp i hanar och honor, äldre och årets. På vår Derby utställning så är det enbart fåglar med föregående års ring och på Ungfågelutställningar enbart årets ungar.

14. Använder man samma benämningar som man gör i andra utställnings-samanhang såsom BIM, BIR och så vidare ?? 
Vi använder liknande uttryck ja.

**15. Hur är det när det kommer till inavelsfrågan här i Sverige, vilka tankar finns det om det hela, behövs det verkligen ??
**Jag förstår inte frågan? Det är nog ingen som sysslar med medveten inavel. Det som kan förekomma är att man någon gång kan para halvsyskon eller liknande för att stabilisera ett visst utseende. Detta sker dock enbart en säsong och sen går man ut igen.

**16. Hur får man sin fågel redo för utställningarna när det kommer till kosten och miljön, hur håller man sina utställningsfåglar när dom inte ställs ut??
**Det viktigaste är att hålla en konstant bra miljö med en bra och varierad kost året runt. Fåglarna är med alla dom andra och man separerar bara ut dom några veckor före utställningen för att kunna förbereda dom i lugn och ro.

**17. Vilka nackdelar finns det när det kommer till att ställa ut sina fåglar??
**Om man sköter det på rätt sätt, inga som helst. Om man ställer ut sjuka eller inte förbereda fåglar så får man räkna med att dom inte mår bra efteråt.

**18. Vad är fördelarna ??
**Man får fåglar som är lugna, trygga och vana vid att det händer saker runt omkring dom. Det plus glädjen att få umgås med andra utställare är mycket värd!

**19. Vad för priser vinns det på dessa utställningarna och vilka fördelar får vinnarna ??
**Priserna är pokaler och rosetter och några andra fördelar finns inte.

**20. Är utställare mer noga och försiktiga med sina fåglar än andra som håller fåglarna som hobby eller föder upp ?? finns det något värde i fåglarna som fått bra poäng ??
**Det hoppas jag verkligen inte. Alla är väl försiktiga med sina fåglar!! Det värde som finns i fåglarna är ju det värde dom möjligtvis kan ha vid en försäljning. Inom utställningsvärlden så är det ju så att ju "bättre" fågel desto högre pris, precis som inom t.ex hund och katt. Det innebär ju att om du vinner utställningar så höjs ju antagligen priset på dina fåglar. I Sverige är ju dock utställnings biten väldigt liten så priserna inom Sverige är ju inte skyhöga, men utomlands pratar vi stora pengar för vinnande fåglar eller från vissa uppfödare.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: