Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 4647 ggr
JohannaN
10/18/15, 1:10 AM

Metabola sjukdomar hos burfåglar!

Det finns något som vi oftast inte tänker på som har ett samband hos våra fåglar och varför dom allt som oftast är sjuka och samlingsnamnet för detta är metabola sjukdomar. Här tas upp mer om vad just metabola sjukdomar är och hur vi så gott det går kan förbygga det hela...........................

När det gäller foder hos våra burfåglar har vi blivit mycket bättre på att få ordning på det hela men de exakta näringsmässiga kraven för enskilda papegoj, parakit och fink arter är fortfarande till stor del okänd och där pellets kan hjälpa till en viss del men sällan fullständigt och inte heller är utformat för dom olika arternas skull.
Många av de sjukdomar som ses i sällskapsfåglar har sin grund i undernäring. För att beskriva vad metabolism är vilket är den nedbrytning av mat till sina enklare beståndsdelar så som proteiner, kolhydrater/socker och fett. Metabola störningar uppstå när dessa normala processer blir störd.

Metabolism kan ha en ärftlig faktor precis som hos oss människor och också hur vida bra fågelföräldrarna verkligen är när det kommer till att mata upp sina ungar. Hos människor har många problem med det metabola t ex nedbrytning av olika aminosysror och fettsyror och dessa hos just barn vilket i allra högsta grad kan förekomma hos våra fåglar om det inte blir rätt från början men det kan också vara något fågeln skaffar sig under sin livstid om inte kosten och annat i livsmiljön blir rätt.

Metabola sjukdomar inkluderar leversjukdom, njursvikt, nedsatt lungfunktion, muskuloskeletala sjukdomar (muskuloskeletala innebär rörelseapparaten hos fåglarna så som stödjevävnad, ben och ligament också inkluderat muskler och leder) samt även fetma, övervikt och reproduktiva problem finns med i kategorin metabola sjukdomar, alltså en hel del att ta med i helhetsbilden även för dom som avlar där exteriören bör vara den viktigaste framför färg. 

Fetma och övervikt hos fåglarna kan medföra andra följdsjukdomar så som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, leversjukdom, cancer, infertilitet och hormonbalansen. Det i sin tur kan då medföra ytterligare problematik och följder så som t ex fjäderplockning, andningsproblem, organsviktoch lågt immunförsvar.

Många av sjukdomarna som fåglarna har, har alltså åter igen med fodret vi ger våra fåglar att göra och nästan alltid det som vi måste gå tillbaka och titta på när våra fåglar blir sjuka. Dom främsta bristerna är A-vitamin, jod, obalans i vitamin D som i sin tur leder till kalciumbrist men alla vitaminer och mineraler kan leda till problem i kroppen på våra fåglar och alla hänger ihop med kosten så också dom andra komponenterna nyttiga fetter bland annat omega 3+6, fibrer, protein, kolhydrater och antioxidanter.

**
Metabolisk bensjukdom**

Det finns en sjukdom som heter MBD som står för metabolisk bensjukdom som kan förekomma hos alla fågelarter men som är störst känt hos Grå jakos. En av orsakerna till denna sjukdomen är just för lite vitamin D i kroppen hos fåglarna. När det kommer till D-vitamin, våra fåglar  och här i Sverige där fåglarna allt som oftast spenderar sin tid inomhus får alltså så lite vitamin D i sig att det kan bli skadligt och orsakar då brist hos fåglarna.

**
Vitamin D och vikten av UVB-ljus**

Ju längre norrut och mot mer molnighet och kallare klimat som här i Sverige desto lägre D-vitamin får fåglarna i sig även under sommartiden även fall det hjälper fåglarna mycket mer att få vara ute under sommartiden än inte alls och kan då hjälpa fåglarna att ha D-vitamin i kroppen under dom mörka perioderna. Men är oftast ändå inte fullt tillräckligt med D-vitamin i kroppen till fåglarna för att ligga på en normal och bra balans.

D-vitamin, magnesium och kalcium är polare i fågelkroppen vilket är viktigt att komma ihåg, brist på ett enda av dessa kan påverka upptaget och normal funktion hos dom andra. Men allting samarbetar i fågelkroppen när det kommer till vitaminer och mineraler så det är viktigt att få en bra balans på det hela för att slippa och även undvika sjukdomar hos våra fåglar.

Uvb-ljus är något som är väldigt viktigt att ha hos våra fåglar under perioden dom vistas inomhus och det innebär allt från finkar, parakiter och papegojor alla behöver dom hjälp med detta under vinterhalvåret. På vår, sommar och tidig höst skall man låta fåglarna få vistas utomhus så mycket det bara går gärna i en större voljär. 

Fåglar behöver rätt ljus för att hitta och analysera föda, att identifiera flockmedlemmar, för att upptäcka rovdjur och andra faror i sin miljö, att reglera dagliga cykler så som sömn, när det är dags att äta, och att reglera säsongscykler så som när det är dags för att häcka eller migrera till andra ställen, även för att reglera sitt endokrina system som är ett organsystem hos olika djurgrupper. Endokrina systemet är fågelkroppens system för hormonutsöndring.

Ljuset hjälper också fåglarna med matsmältning, immunförsvaret och för att dom skall hålla sig friska, att få en fin fjäderdräkt och där färgerna på fjäderskruden blir skarpare och framträder bättre. Fåglar behöver mycket mer ljus än människor och för inomhuslevande fåglar är det inte tillräckligt för dom med vanlig enkel belysning utan dom behöver hjälp att få till sitt dagliga behov av solljus/dagsljus.

Får dom inte tillräckligt med uvb-ljus kan detta leda till letargi vilket innebär onormal psykisk trötthet och ork att hålla sig vaken, svårigheter att äta då maten inte ser rätt ut. men det kan också orsaka rädsla då det blir svårt för fågeln att identifiera objekt och upptäcka faror, det kan också skapa aggression då dom inte kan läsa av flockmedlemmar, även stress och även störd häcknings reproduktion.

Uvb är alltså en nödvändig del av den process där vitamin D3 bildas i huden hos människor, djur, fåglar och reptiler. Vitamin D3 har som uppgift att reglera kalcium balansen i kroppen. vitamin D3 omformas av levern och njurarna till D-vitamin som lagras i skelettmuskulaturen och fettvävnaderna. Detta hjälper också cellernas tillväxt och nervsystemet i kroppen. Dom viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom alltså i sig genom en uvB-lampa. Så som man kan se är det oerhört viktigt att ge våra fåglar tillgång till Uvb-ljus.

**
Rätt och varierat foder är ett evigt tjatande**

Rätt och varierat foder har kommit att bli ett evigt tjatande då en hel del människor fortfarande inte har förstått vikten av att få till en bra och väl sammansatt foderstat där alla komponenter finns närvarande vilket innefattar alla vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, kolhydrater, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk men också klorofyll är viktigt. Inte att förglömma i alltihopa är motion. 

Det är också oerhört viktigt att läsa på om alla dessa komponenter och vad dom gör i fågelkropparna. Dom fågelarter som finns i fångenskap är utvecklade till en viss sorts föda och det är viktigt att man förstår sammanhanget i det hela för annars får man sjuka fåglar. Åter igen så samarbetar alla komponenter på ett eller annat sätt i kroppen på både människor och djur så också hos fåglarna. Brist på något av det kan få en lång rad konsekvenser för fåglarna och därför viktigt att få till allting så rätt som det bara går.

För att få till det bra och få med komponenterna är det viktigt att vi erbjuder fåglarna av den variation vi har tillgänglig i livsmedelsaffärer i form av grönsaker, bär, frukt, örter, groddar, skott av olika sort, baljväxter m.fl och komponera ihop alla dessa. Även gärna ge ett bra pellets och det bättre av dom är Harrisons pellets.

Viktigt är också att ha ett bra mineral till våra fåglar och det bästa på marknaden är just avix bird builder innehållande hela 52 flytande mineraler som läggs i vattnet till fåglarna, på så vis vet man att fåglarna dagligen få i sig en lagom dos av mineraler.

Avix bird builder finns att köpa på både:
www.undulatshopen.se och www.animail.se .

Infon funnen på dessa sidor

http://talkbudgies.com/articles-budgie-disease-illness/290266-nutritional-diseases.html

http://www3.sympatico.ca/davehansen/metabol.html

http://www.avianstudios.com/metabolic-bone-disease/development-of-metabolic-bone-disease-in-birds/

http://undulater.ifokus.se/articles/517a9840ce12c45ff4001c46-uv-ljus-nodvandigt-for-faglarnas-halsa

https://sv.wikipedia.org/wiki/Muskuloskeletala_systemet

http://o.cotot.com/artikel/metaboliska-rubbningar

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: