Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 7056 ggr
JohannaN
7/4/15, 1:16 AM

Prinsessparakiten!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Prinsessparakiten en mycket vacker liten parakit som inte är så vanlig som burfågel i Sverige men som folk börjar få upp ögonen på. Precis som med andra arter är det viktigt att läsa på ordentligt om denna art om man skall införskaffar denna fågelart, här tas upp mer om det hela...............................

Prinsessparakiten är en fågel som härstammar från centrala och västra Australien och namnet sattes på fågeln för att hedra prinsessan Alexandra av Danmark. Andra namn som fågeln går under är Drottning Alexandra parakiter, Alexandras parakiter, prinsessan av Wales parakiter, rose-throated parakeet och spinifex papegoja.
De har vuxit till att bli en av favoriterna bland fågelhållare och djurägare, baserat på deras härlig personlighet och slående utseende men är väldigt sällsynta i det vilda. Den är mild och relativt tystlåten än dom större papegoj-arterna men kan ändå få till en hel del högre ljud så är inte alltid den bästa fågel att ha som lägenhetsfågel.

Prinsessan parakiten är en medelstor parakit ca 34-46 cm långa och har en vikt på 110 och 120 gram samt har en livslängd på 20-30 år. Deras fjäderdräkt är mestadels grön med en rosa hals, blåaktig krona och ljusgröna skuldror. Gumpen är blå och stjärten är lång och smal. Hanen har en korall-röd näbb medans honans är mattare och har en gråaktig krona. Hanarna har också längre stjärtfjädrar och ljusare färg än honorna. 

Det finns tre vanliga färgmutationer i denna art som är lutino, blå där det finns två typer av blått och den ena är blåvingad, den andra är ljust blå vingad och ljust blå huvad samt Albino (som är en kombination av blått och Lutino).  

Dom lever i torra skogar med eukalyptus, spinifixgräs och Acacia I det vilda äter dessa fåglar av olika frön och frukter, en frösort som dom äter i det vilda är av grässläktet spinifix. Honorna når vanligen könsmognad en tid innan 1 års ålder medans hanarna är redo för avel när de är ungefär 2 år gamla.

Häckningssäsongen börjar i regel i september och slutar i december där dom häckar i en urgröpning i ett eukalyptus eller öken ek. Dessa fåglar lägger 4-7 ägg och inkubationstiden är 20-21 dagar där honan ruvar äggen. Det är en av Australiens minst kända parakiter eftersom det är så svårfångade. Dom är också extremt nomadiska och förflyttar sig i små grupper till ett ställe för att sedan förflytta sig till en ny plats.

**
Foder till prinsessparakiten
**Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!! I den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön, vete och ge en så varierad och bra kost som möjligt. 
Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som alla vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, kolhydrater, jod och kalk i en så väl sammansatt kost som det bara går.
Utöver fröblandningen kan man erbjuda dessa fåglar pellets, grönsaker, bär, örter, frukter (då och då), nötter, kokt mosat ägg, grönt från naturen och något som är viktigt för fåglarna är att ge dom fri tillgång på kalksten och jodsten. Även ett bra vitamin och mineraltillskott.

**
Giftig mat är:** ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, __LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

**
Låta sina fåglar bada**
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också prinsessparakiterna. Tänk också på att ha färskt vatten till dom varje dag. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. 
Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. Sex eller sju korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. 
Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

**
Motion är superviktigt för fåglarna**
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande.

Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar. Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna, eller i stora voljärer utomhus och inomhus.

när dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste då en parakit-näbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens fåglar är ute och flyger. 

När man tar ut sin fågel för första gången måste man ha persienner nere och fördragna eller postitlappar så dom inte flyger in i fönsterrutorna, efter en någon vecka kan man vrida persiennerna. Något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel.

**
Buren**
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för prinsessparakiter är 1,44, burens längd minst 160 cm, höjd minst 100 cm där minsta tillåtna yta är (m2) men ju större desto bättre. Då dessa fåglar kan variera något i storlek är det detta mått som är bäst för dom. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

**
Grenar**
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. Svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för deras fötter och föreslås att inte ha i buren alls! Även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på fåglarnas fötter.

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

**Giftiga trädsorter!! 
**Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera. man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB eller en som avger både uvA och uvB strålning. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka,  reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund.

Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet. Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget. Tänk på att inte använda uv lampor avsedda för reptiler då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på fåglarna.

Häcka sina prinsessparakiter
Att häcka sina prinsessparakiter är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Det är viktigt att man granskar dom prinsesspar som ska få häcka noga.
De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden samt få en varierad och bra kost av grönsaker, örter, bär, frukt samt se till att kosten innehåller alla dom komponenter som dom behöver både för, under och efter häckningen så ungarna växer upp till starka friska individer, det är viktigt att öka proteinmängden i kosten med hjälp av groddar, kokt mosat ägg mm. som hjälper paret under häckningen, extra kalksten är viktigt att ha i buren.

Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar. Bästa resultat av en häckning är i en koloni eller enstaka par då dom verkar få avel stimulans från varandra, använd normalstora parakit holkar som häckningsplats. De är mjuka och lättsam och är inte aggressiv under häckningen. och det är inte ovanligt med två kullar med ungar från paren. Dom lägger 4 till 7 ägg normalt och inkubationstiden/ruvningstiden är 21-24 dagar och det tar 35 dagar innan ungarna lämnar holken. 

Det är väldigt viktigt att läsa på om dom olika sjukdomar som drabbar fåglar så man är förbered på om sjukdom skulle vara framme. Mer info om sjukdomar på fågel finns längst ner på fakta sidan på www.fagelfenix.n.nu .

**
Infon funnen på dessa sidor**


http://www.scscb.org/working_groups/Actions/bird_Dec_06_Rose-throated_Parrot.htm


https://en.wikipedia.org/wiki/Princess_parrot


http://beautyofbirds.com/princessparrot.html


http://lafeber.com/pet-birds/meet-the-princess-of-wales-parakeet/


http://aviculturalsocietynsw.org/_articles/princess1999.htm#.VZcRUhvtlHw

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: