Annons:
Etiketterhälsa-skötselartikel
Läst 7678 ggr
JohannaN
2015-07-03 17:08

Värme och burfåglar, vad bör man tänka på?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Värme och våra fåglar är det som kretsar runt som frågor nu här på dom olika forumen, hur är det med värme och våra burfåglar. Här tas upp mer om denna fråga och vad man skall tänka på för att fåglarna inte skall må dåligt i värmen.....................

Sol och varmt vist är det underbart, det tycker även våra burfåglar. Dom får i sig av dom viktiga vitamin D3 som bildar vitamin D i huden, vitamin D är oerhört viktigt för våra fåglar och därför under sommaren är det som en gåva sänd från ovan för våra fåglar som äntligen får känna vinden under vingarna och värmen och solen men liksom andra varmblodiga djur kan våra fåglar överhettas och det är viktigt att hålla koll på hur fåglarna mår där ute i solen och värmen.

I Sverige är solen bara stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna vilket gör att många av våra fåglar råder brist på denna vara tyvärr. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler och kan vid brist påverka hälsan på mängder av sätt, det är en mycket stor forskning om detta nu på människor så varför inte hos våra små dun.

Men genom att vistas ute för fåglarna är det viktigt att veta att värmeslag kan vara dödligt, så snabb uppmärksamhet är vad som krävs och att vi under dagen håller koll på våra fåglar när värmen är olidlig ute. Överviktiga fåglar är mer benägna att få värmeslag än andra sällskapsfåglar. Fåglar som utsätts för en plötslig ökning av temperatur som inte är acklimatiserade är mer benägna att drabbas av värmeslag så då är det viktigt att ha extra koll på dom små liven.

Värmeslag eller som det heter hypertermi är ett medicinskt tillstånd där kroppens temperatur ökar på grund av att termoregleringen inte fungerar som den ska och inträffar när en fågel inte kan kyla ner sig på lämpligt sätt, och det kommer att börja flämta, deras puls höjs samt slemhinnorna blir torr och klibbig som kommer göra så småningom att fågeln glider in i en koma och dör om inte omedelbar behandling sätts in hos fågeln.

En liten notis när det gäller till exempel undulaterna i det vilda så är dom anpassade för att överleva under extrema klimatförhållanden, men bara så länge temperaturen inte ihållande överstiger ca 45 grader. Ihållande värme som överstiger 46 grader gör att fåglars hjärnfunktioner kraftigt försämras och i temperaturer över 50 grader är det inte många fåglar som alls överlever.

**
Tecken på värmeslag kan inkludera**

- Flämtande (öppen mun andning).

- Håll vingarna bort från kroppen.

- Har svårt att hålla balansen och har en allmän svaghet.

- Ångest eller oro.

**
Att behandla en fågel med värmestress eller värmeslag**

- Flyttafågeln till en lugn, svalare plats och stressa inte fågeln.

- Spraya fågel med vatten tills fjädar och hud är blött, använd inte för kallt vatten då det kan bli en chock för fågelns kropp.

- Håll fågelns fötter och ben fuktig med kallt vatten, även där lagom är alltid bäst och inte för kallt vatten, du kan också använda en transportbur och hälla i lite vatten i denna och sätta in fågeln där och låta den sitta i vattnet som håller lagom kall temperatur.

- Håll koll på fågeln och om allmäntillståndet försämras kontakta fågelkunnig veterinär snarast.

Värmeslag eller hypertermi är alltid ett allvarligt tillstånd men om detta upptäcks i tid, hanteras korrekt och effektivt, kan den skadade fågeln återhämta sig helt.

**
Att tänka på för våra fåglar stekheta varma sommar dagar**

Det är viktigt att se till att fåglarna har en skyddad plats i buren men gärna att dom får stå i en del skugga och en del sol så dom kan välja vart dom vill vara i buren, hoppas alla har en stor bur med lagliga mått för fåglarna att vistas i då mindre burar med inte lagliga mått blir varma fort och ger då mindre bra skugga i burarna. Se alltid till att kolla vattnet flera gånger om dagen och ge fåglarna chansen att få ha kallt gott vatten med isbitar i vattenskålen eller vattenflaskan.

Att se till att det finns vätskerika grönsaker så som gurka och sallad gärna med vatten sprayat på dessa som fåglarna kan äta för att få i sig av väskan, saltbalansen sjunker när det är varmt så ha gärna en Himalaya saltsten i buren så dom kan få tillbaka sin saltbalans i kroppen och så också vad gäller mineralerna som förloras snabbt i kroppen hos våra fåglar. Om fåglarna uppskattar att bli sprayade med vatten erbjud gärna dom en dusch med lagom kallt vatten.

**
Info funnen på dessa sidor**

http://www.birdchannel.com/Diagnostics/Details.aspx?Body=Beak&Symptom_Id=70&Condition_Id=135

http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-care/bird-heat-stroke.aspx

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1912&aid=3412

http://pets.thenest.com/signs-overheating-parrots-10608.html

http://blogs.thatpetplace.com/thatbirdblog/2011/08/03/heat-stroke-in-parrots-finches-and-other-birds-symptoms-and-treatment/#.VZadsBvtlHw

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hypertermi

http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

http://undulater.ifokus.se/articles/5179a59f8e0e746ce10014a6-fakta-om-den-vilda-undulaten

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: