Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 7314 ggr
JohannaN
2015-06-07 18:21

Socker lika skadligt för fåglarna som för oss!

Majoriteten av oss människor äter socker i stora mängder varje dag och där det också har blivit missförhållande vad gäller hälsan hos många. Men vad vi människor inte alls tänker på är att vi faktiskt tillför just socker till våra fåglar på olika sätt i det vi äter och det som finns ute på marknaden för fåglar, och detta leder då till att en enbart frödiet tillsammans med godis-stängerna och annat sockerrikt gör fåglarna sjuka, här tas upp mer om det hela....................

Att vi människor äter massor av socker nu för tiden och att det är på modet där studier under många år har pekat på socker som åtminstone en medbrottsling, om inte förövaren bakom många av de hälsomiss-förhållanden i den moderna civilisationen.Fetma och diabetes är de uppenbara kandidater som orsakas av överkonsumtion av söta saker och socker gör oss sjuka det är överbevisat. Samt är också för många något beroende-framkallande och svårt att sluta med och det finns i väldigt många varor vi köper i affären då tillverkarna vet att det gör att vi tycker om det och vill ha mer.

**
Men hur är det med socker när det gäller våra fåglar?? **
Vi människor är det som äter en massa socker och då automatiskt är detta något som vi gärna lägger till i våra djurs kost också. Lägg då till att både fetma och diabetes finns hos våra burfåglar som inte finns i det vilda. Socker innehåller inga vitaminer, mineraler, enzymer eller fiber så varför ge ens något som innehåller denna produkt till fåglarna??

De naturliga sockerarter som finns i hela frukter, grönsaker och spannmål är bundna till viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och oljor. Enzymer är också närvarande i hela vegetabilier. Dessa underlättar den metaboliska process som är nödvändig för kokning av sockerarterna. 
Dessutom socker i naturliga hela livsmedel anländer i kroppen utspädd med en stor mängd vatten för att hjälpa till i sin ämnesomsättning. Det dåliga sockret innehåller tomma kalorier som kan omvandlas till energi, men ger inga värdefulla näringsämnen. Det ökar bara smaken av många fågel livsmedel och gör dem mer tilltalande.

Livsmedel som innehåller mycket fett, enkla kolhydrater även socker och salt har ett sätt att förändra aptiten hos våra fåglar på ett sätt att ju mer fåglarna äter av dessa desto mer vill dom ha av det. Det som händer hos människor när dom äter socker ses samma fenomen hos papegojor. 
Socker är inte hälsosamt för fåglarna och i själva verket kan det vara till skada för både deras fysiska, psykiska och emotionella hälsa. Även papegojor som äter socker också visar samma hyperaktivitet som människor och då hos barn samt även beteendeförändringar precis som hos våra barn.

I vårat beroendeframkallande samhälle, används mat ofta för att tillfredsställa emotionella behov snarare än näringsbehov och socker är ett av dessa. Många av våra "snacks" fyller detta ändamål. Ett stort antal ägare präglar dessa känslomässiga behov av att ha "snacks" till sina fåglar. 
Detta leder till problem med dålig kost för fågeln själv. Om ägarna vill ge "snacks" till sina papegojor bör de hålla sig till färska nötter och att dessa då också bör begränsas. De är bäst att man håller sig till att belöna bra beteende och för att lära ut trick mm. när det gäller nötterna.

**
Hur påverkar sockret fåglarnas kroppar??**

Ja, vad gör då sockret i kroppen hos våra fåglar, jo, deras immunförsvar och andra system i kroppen, så som matsmältningssystemet, endokrina systemet och nervsystemet påverkas negativt. För att vara mer specifik kan socker främja/stödja/gynna infektioner i deras kroppar så som Candida albicans eller kan resultera i en manifestation av diabetes, gikt, hjärtskador, hyperaktivitet och nervösa besvär, fjäder-plockning, fetma, cancer, kalcium / fosfor obalans, höga kolesterolvärden, depression, irritabilitet, oro och mycket mer.
Alltså enbart dåliga saker kan ses att ge våra fåglar sockerrika saker. socker kan ge en gummiartad massa bakterier som kan initiera tillväxten av orala bakterier, som sedan kan spridas över hela tarmkanalen och skapar hälso-problem. 
Immunsystemet kan försvagas av konsumtionen av socker.
De vita blodkropparna påverkas negativt av allt för stora mängder socker i blodet. I djursäller utförs fakocytos av specialiserade celler kallade fagocyter som som för bort främmande ämnen och motverkar infektioner. Processen för fagocytos kan då reduceras i fågelkroppen. En hög nivå av socker i dieten kan orsaka matsmältningssystemet till att överarbetas för att förhindra att socker från att inträda i blodströmmen för snabbt. 

Bukspottskörteln, ett endokrint organsystem är också överarbetat för att producera tillräckligt med insulin för socker som skall bearbetas på rätt sätt. Socker påverkar hjärnans biokemi och kan orsaka nervositet och stress Fetma är också något som kan bli följden av en kost rik på socker eftersom det är högt i kalorier.

Socker delas in i två kategorier och det är naturligt socker som finns i livsmedel så som frukt och söta grönsaker samt främmande socker som tillsätts i livsmedel under bearbetning eller beredning. Alla växter och djur lagrar socker till energi. De socker våra fåglar är biologiskt anpassade till komma från naturliga ämnen som produceras av fotosyntesen hos växter.

Det är alltså då vi människor som äter socker i stora mängder, lägger till det i vårat firande än hit och än dit, som fredags och lördags gott men det vi måste ta med i beräkningen är att detta är inte något som våra fåglar i naturen äter och skall då helst inte tillföras i kosten. 

Detta gäller alla kräcker sticks, kakor vare sig från människans sortiment eller för fåglar, även torkad frukt och bär, bakverk, sockerrör, vitamin-preparat innehållande socker, äggfoder innehållande socker, en del pelletssorter, ja, listan kan göras lång.

Hur många av oss fågelmänniskor ifrågasätter de livsmedel som man ger sina fåglar som smittkälla, så som jäst eller bakterier? Hur många är vi inte av oss fågelmänniskor som slutar att tänka på varför dessa infektioner inträffar hos fåglarna? Hur många vet att kosten spelar en viktig roll i att förebygga?

Vi människor borde rikta in oss på vad våra fåglar faktiskt behöver istället för vad vi vill tillföra bara för att vi äter av det och för att vi firar med det hela. Det vi då skall rikta in oss på i kosten till fåglarna vare sig det är en lite kanariefågel eller en stor ara är att dom skall ha mer av grönsaker, örter, odlade skott, grässorter, bär, frukt i liten mängd, baljväxter, groddar mm.
Man kan också tillsätta sockerfria pellets som t ex Harrisons Pellets för att göra det varierat. Det gäller också att läsa på vad gäller foderlära hos våra fåglar så vi lär oss vad dom behöver och inte tillsätta det vi tycks "må bra av" till våra fåglar så som socker som enbart är ett now, now och bara skadar och inte gör nytta.

**
Info funnen på dessa sidor**

http://www.parrothouse.com/pamelaclark/feedingcompanion.html

http://www.alternet.org/food/9-shocking-facts-you-need-know-about-sugar

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fagocytos

http://www.africangreys.com/articles/other/refinedsugar.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: