Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 7157 ggr
JohannaN
5/31/15, 3:04 PM

Krävinflammation hos burfåglar!

Krävinflammation hos våra burfåglar är något som kan uppkomma, då kräks fågeln mycket och mår väldigt dåligt precis som vi människor när vi har magsjuka, fåglar med krävinflammation eller kräkningar behöver så fort som möjligt komma till en veterinär och få hjälp av sin ägare under tiden, här tas upp mer om krävinflammation....................

Krävan är som en första mage som mjukar upp fröna innan den hamnar i magen. En inflammation i krävan kan bero på många olika saker, så som bakterier, virus och svamp gastrointestinala orsaker som betyder problem i magen, även metabola sjukdomar/ämnesomsättningsproblem, så som lever- eller njurproblem
men även hinder och toxiner kan också orsaka uppstötningar eller kräkningar. Även en förstorad sköldkörtel eller struma kan orsaka kräkningar.

  
En fågel som har inflammation i krävan kommer att kräks och det man ser då är att fågeln göra guppande rörelser av huvudet och sedan kommer fågeln att ruska på huvudet och frön flyger åt alla håll, fågeln kan också vara kladdig på huvudet efter allt kräkande och slängande med huvudet och det brukar ofta vara slem som kommer upp ihop med fröna, kan också lukta surt och illa, efteråt sitter fågeln med uppburrad fjädrar och är allmänt slö .

Kräkningar är kraftfull utdrivning av maginnehållet genom munnen och kräkningsreflexen kan utlösas av irritation i receptorer i mag-tarmkanalen eller hjärnan. kräkningar hos fåglar kommer från första mage hos fågeln alltså krävan. 

Krävan är en lagringsanläggning, den smälter inte maten, utan krävan släpper ifrån sig frön som sedan passerar in i proventriculus som är den första delen av magsäcken, en körtel som frigör ämnen till magen för att kunna bryta ner maten och det är denna körteln som gör att fåglarna kräks upp maten om det finns behov för det.

Kräkningar i fåglar är alltid onormalt, när fåglar kräkas är det främst osmält mat som fågeln kräks upp. Kräkningar kan orsakas av sjukdomsprocesser, eller kan vara ett normalt beteende till exempel som när hanen matar honan och detta är ett fullt normalt beteende. Kräkningar och uppstötningar beter sig olika och genom att observera och studera fåglarna kan man lära sig och se vad som är vad.

Uppstötningar är dom som hanen gör till honan och då guppar hanen med huvudet för att få upp maten men skillnaden mellan uppstötningar och kräkningar är att fågeln/fåglarna inte slänger med huvudet för att bli av med innehållet.

Det är väldigt viktigt att man tar sin fågel till en veterinär så fort man ser tecken på att fågeln har problem med krävan och kräks, då om den går obehandlad oftast leder till döden.

**
Det som kan drabba fåglarna kommer här nedan och hur det behandlas**

**
Antibiotika**
Vissa antibiotika och svampdödande läkemedel kan tillfälligt orsaka kräkningar. Vanligtvis kommer detta sluta när administrering av medicineringen avbryts.

**
Bakteriell infektion**Bakteriella infektioner förekommer och dom bakteriella infektioner kan komma från andra fåglar, från en överväxt av farliga bakterier från smutsig mat, vatten, skålar eller förstörda livsmedel. Ofta små mängder av potentiellt farliga bakterier lever i tarmkanalen utan att orsaka skada. Denna population av bakterier kan växa över och orsaka sjukdom om fågelns immunförsvar inte fungerar som det ska, vilket kan ske under perioder av stress. En överväxt av skadliga bakterier kan också uppstå när antibiotika används på fel sätt.

**Candida albicans
**Är en mögelsvamp som angriper luftvägarna och matsmältningssystemet och kan vara dödlig. Symptomen är att dom kastar upp frön, munnen får vitaktiga beläggningar, krävan töms mycket långsamt, fågeln får diarré med en sötaktig doft och ibland luktar det även sött i munen. 
Om candidasvampen ökar eller om det finns några skador på mag-tarmkanalen, kan Candida orsaka problem i mag-tarmkanalen och andra organ inklusive näbb och andningsorganen. Candida kan också infektera hud, fjädrar, ögon och fortplantningsorganen, men detta är vanligare på fåglar som inte tillhör papegojsläktet, 
det är fåglar med nedsatt emunförsvar som drabbas, främst handuppfödda ungar. Det är en vanlig mögelsvamp som kan smitta många djurarter. Fågeln behandlas med svampmedicin.

**
Cancer**
Papillom (vårtliknande strukturer) eller cancer kan uppträda var som helst längs mag-tarmkanalen och då orsaka kräkningar. 

**
Kosten
**Förändringar i kosten, men också att fågeln ätit skämd mat och mat intolerans kan alla orsaka kräkningar. viktigt att hålla rent vatten, foder, vattenskålar och också kolla upp så inte fågeln lider av någon mat intolerans, gör man förändringar i kosten gör det successivt.

Megabacterios

Megabacteria är mikroskopiska organismer som är 40 gånger större än de flesta bakterier. De har vid olika tillfällen kallats bakterier, svampar och laktobaciller, men nu anses vara i en mikroskopisk klass för sig. man tror att svampen eller mer exakt den jäst-liknande patogenen bosätter sig i tarmkanalen hos en fågel på slemhinnorna och förekomma som en del av fågelns mag och tarmflora och inte alltid orsaka sjukdom. Macrorhabdus ornithogaster heter sjukdomen om inga symptom kan ses just då, det är när symptom kan ses som namnet megabacteriois kommer in i bilden.
_ Hos drabbade fåglar_ finns det två förlopp och den ena är akut matvägran med kräkningar som ibland är blodtillblandade. Dessa fåglar dör ofta inom en till två dagar. fågeln svälter långsamt tills den utan återvändo börjar svälta sig själv.

det andra förloppet som är mer vanligt är att fågeln till synes har god aptit och ofta spenderar onormalt mycket tid med att äta. Vid närmare anblick sitter dock fågeln mest och plockar bland fröerna utan att få något i sig. Fågeln äter och äter och ändå blir tunnare, tunnare och tunnare. Ju mer fåglen äter, desto tunnare blir den. De flesta gånger hittas fågeln/fåglarna döda på govlet. I samband med detta är slemmiga kräkningar vanligt och ibland även diarré. Kräkningarna kan vara så omfattande att fågeln är blöt och kladdig på fjädrarna på hjässan. Om det på gått länge kan också hosta förekomma samt även Streptococcus spp som orsakar bland annat lunginflammationer.

Behandlingen består av en svampmedicin som heter megabac S som ges till fågeln/fåglarna i en månad i deras vatten. Viktigt också att inte ge sina fåglar något som innehåller socker, så som dextros, fruktos eller glukos.

**
Metabola sjukdomar**Diabetes leversjukdom och njursjukdom kan alla leda till kräkningar. här under kommer lite fakta om det:

- Diabetes
Diabetes drabbar även  fåglar men inte på samma sätt som hos oss människor eller däggdjur. fåglar har inte insulinbrist utan en överproduktion av glucagon som är ett hormon som stödjer och ökar sockermängden i blodet genom att öka nedbrytningen i levern, det gör att blodsockernivåerna stiger kraftigt. Denna diabetes heter även Diabetes mellitus och är en sjukdom som involverar bukspottkörteln. Symptomen är att fågeln kissar ovanligt mycket, går ner i vikt trotts att den äter hela tiden. Det beror på att fågeln inte kan ta tillvara på kolhydraterna från kosten och känner sig då hungrig hela tiden. Kroppen bryter då ner fågelns egna proteiner och kroppsfett. Insulin kan ges till fåglar 2 gånger om dagen i bröstmusklerna men kan vara väldigt stressigt för fågeln.

- Levern
Levern är alla levande varelser filter och renhållare och är därför mycket utsatt, den tar också hand om alla gifter. Fettlever är en ämnesomsättningssjukdom som ofta drabbar undulater och är mycket allvarligt även om det inte behöver vara dödligt. Fettlever uppkommer på grund av att fågeln får för lite motion, fel kost med enbart frödiet och för feta frön. 
Men det kan också bero på genetiska anlag, gifter, papegojsjukan, infektioner, vitaminbrist och särskilt hos vuxna honor kan brist på vitamin B2 (Riboflavin) orsaka fettlever så även brist på Koalin. 

Levern spelar en avgörande roll i många av kroppens funktioner på så väl människor, djur och fåglar. Utan en lever, kommer kroppen att dö. Otroligt men levern är en av de få av kroppens organ som kan läka och regenerera (återbilda, förnya), om de får rätt stöd.
Symptomen är en orkeslös fågel, depression, dålig fjäderdräkt, förvuxna klor, näbb, gå ner i vikt, få svullen buk och få svårt att andas, även fetma, diarré . Fågeln blöder lätt om den skadar sig då blodet har svårt att koagulera samt att urarter och urin får en färgförändring till gult eller grönt, men det finns ytterligare ett symptom och det är en hjärnsjukdom från leversjukdom som orsakar kramper, muskeldarrningar och ataxi.

**- Njurarna 
**Njurarna är vitala, livsuppehållande organ, och njursvikt utgör en potentiell och allvarlig risk för en fågels välbefinnande. Njursvikt och andra njursjukdomar kan beror på lite olika saker så som virus, bakterier, svamp, gifter, cancer, näringsbrist så som A-vitaminbrist, överskott av kalcium, vitamin D, fosfor, ett hinder/förträngning, men också skador på andra organ. Det kan också bero på uttorkning. Viktigt att ta sina fåglar till veterinären om man misstänker njursjukdom.
Symtomen på njursjukdom är depression och onormal trötthet, uppfluffning av fjädrarna, svaghet, ökat drickande, vattning spillning, förlust av vikt och aptit, uppkastning/kräkning, samt uttorkning. Är det gikt kan hälta och oförmåga att flyga ses. även Blod i avföring (röd fågelspillning) kan ses. 

****Neurologiska störningar
****Kräkningar kan utlösas av infektion eller inflammation i hjärnan, eller av åksjuka.

****Obstruktion
****Intagna främmande föremål kan blockera tarmkanalen. Papegojfåglar har kraftiga näbbar och en stark instinkt att tugga detta kan då medföra att dom får i sig av det dom tuggar och kan då blockera tarmkanalen. Objekt som ofta hindrar tarmkanalen inkluderar strängar från rep och tygleksaker, bark, träspån eller bitar av gummi leksaker som då måste opereras bort, på dom större går operationer betydligt bättre på dom större papegojfåglarna än dom mindre.

Parasiter och maskangrepp

Parsit och maskangrepp kan drabba våra älskade fåglar men är inte så jätte vanligt, dessa kan orsaka en rad symptom beroende på vad för typ det handlar om men magtarmstörningar, diarré, viktförlust, matvägran, blodbrist, uppkastningar, långsam tillväxt, apati. Hårmask har liknande symptom som hos trichomonas-parasitangrepp. Parasit och maskangrepp behandlas med Axilur flytande avmaskningsmedel.

**
Trichomonas (Trichomonas gallinae)**

En parasit som överförs mellan fåglar som är en protozo parasit och fåglarna får denna i sig genom att äta förorenad mat eller vatten. Drabbade fåglar tappar vikt och dör av svält, uttorkning eller av sekundär allmäninfektion med bakterier. Dom blir deprimerade, utmärglade, uppträder apatiskt, är uppburrade, har en matt fjäderdräkt, har svårigheter att stänga munnen, visar upprepade sväljnings rörelser, har en öppen mun och en ljudlig andning, har svårt för att stå och behålla balansen, har diarré, nacken kan ha ett pösigt utseende, krävan kan vara insjunken och tom och ha en illaluktande odör, leverskador kan uppstå om levern är invaderat av trichomonas organismer. Fågeln kan ofta dö av svält eller kvävning.

_ Behandlas_ med höga doser av Axilur under 5 dagar. Ibland räcker inte det utan andra avmaskningsmedel som tex Levacide/Vermisol (innehåller levamisol), Cydectin (innehåller moxidectin) eller Ivomec (innehåller ivermektin) måste användas. Rengöring av omgivningen måste göras när behandlingen börjar samt också använda sig av virkon S på allt i buren/omgivningen.

**
Toxiner
**Tungmetaller, växter och cigaretter är det som är vanligast att fåglar få i sig. De flesta växter och cigaretter orsaka kräkningar genom att irritera tarmkanalen. Tungmetall toxicitet som då orsakas av intag av objekt som innehåller bly eller zink är en av de vanligaste sjukdomarna som ses hos sällskapsfåglar. 
Inte alla fåglar med tungmetall förgiftning kräkas, och de flesta har andra symptom, särskilt neurologiska tecken.

**
Virusinfektioner**

Flera olika fågelvirus kan orsaka kräkning. I de flesta fall kommer kräkning vara endast ett av flera symtom. Virus kan överföras genom direkt exponering mot en annan fågel, delade mat eller vatten rätter, eller på händerna eller kläderna, beroende på vilken typ av virus.

**
Saker som är bra att ge fåglarna när dom kräks mycket kommer här nedan. För kräks fågeln mycket innan man hinner ta fågeln till veterinär måste man agera snabbt på hemma plan för att förhindra att det blir värre och då är det också viktigt att ha bra preparat hemma för fågeln. Tänk också på att en fågel som har krävretningar och kräkningar kan ha väldigt ont i krävan så tryck inte för hårt i det området, se då istället till att blanda till en cocktail av olika saker och håll koll så att fågeln dricker av det själv, är det akut hjälp fågeln att få i sig av det med hjälp av en spruta några få droppar i taget. Ibland hjälper det att låta fågeln kräkas färdigt ordentligt först och låta fågeln vila för att sedan hjälpa den om det är extrema kräkningar.**

Cocosmjölk är rik på bland annat kalium, järn, magnesium och fosfor, det är helt mjölk- och laktosfritt samt nyttiga och bra fetter, proteiner och kolhydrater som fågeln behöver när den är sjuk.

**
Rismjölk **mjölkfri och är berikad med vitamin A, D & B12, har samma kalcium värde som mjölk som också våra fåglar behöver när dom är sjuka.

Blåbärsdryck/saft Otroligt antioxidant-rika och bären innehåller också rikligt med A, C, E och B6-vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög. Antioxidanterna i blåbären har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande. Blåbär ökar fas-2-leveravgiftning vilket är bra för våra fåglar, särskilt när dom får mediciner. I denna fas förs giftiga ämnen intagna eller kroppsegna restprodukter samman med med de förråd av avgiftande mineral, vitaminer som fåglarna har i kroppen. Denna process gör så att de ämnen som skadar kroppen blir vattenlösliga och alltså kan föras ut från kroppen. Precis som våra sjuka fåglar behöver hjälp med när dom är sjuka.

**
Korngräspulver **är ett av de mest väl sammansatta födoämnena näringsmässigt som naturen har att erbjuda. Korngräs är en mycket alkaliserande föda som hjälper kroppen på både människor och djur till att återställa en bättre syra/bas balans som ju går förlorad när fågeln är sjuk. Den förser dessutom kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer och hela 18 aminosyror också något dom behöver extra av när dom är sjuka. 

Korngräset är speciellt rik på betakaroten som är förstadiet till a-vitamin. Den är också rik på just vitamin A men också vitamin B1, B2, B12, vitamin C. Den är också rik på mineralerna kalcium, järn och kalium samt folsyra, men inte nog med det är gräset rikt på klorofyll (växternas blod) som renar vårat och våra djurs blod och stärker immunförsvaret, kostfiber finns det också mycket av.

**
Citrondroppar **Citron är en frukt rik på C-vitamin som hjälper till att uppnå ett starkt immunförsvar och därför skyddar ett stort antal infektioner. Även citron betraktas ofta som en syra är mycket effektiv för att bota många matsmältningsproblem när det blandas med lite varmt vatten.

**
Poly Aid (undulatshopen har denna hemma ibland) **Använd där svält är kritisk. Detta preparat används då den gör det lätt för fågeln att ta upp näring samt ger mag och tarmstöd och har immunstegrande ingredienser. Vitamin A, D3, E, K, C. Balanserade proteiner, mineralsalter, glukos-värkande ämnen, 8 mineraler och nio andra viktiga vitaminer som våra sjuka fåglar behöver.

**
Porbiotika **Probiotika är ett preparat som innehåller bakterier för att stärka immunförsvaret och tarmfloran. Probiotika innebär levande bakteriekultur som är bra för tarmens naturliga bakterieflora och visat ha positiva effekter på hälsan både vad gäller människor, djur och fåglar, särskilt när fåglarna får antibiotika förlorar dom den goda tarm och magbakteriefloran.

**
Schindele's mineraler **I detta preparat har det har analyserat mer än 30 grundämnen. De viktigaste mineralerna är bland annat kisel, kalium, kalcium, magnesium, mangan, zink, molybden och krom. består enbart av lättsmält stenmjöl och mineraler är ju också vad fåglarna förlorar när dom är sjuka.

**
B-vitamindroppar för häst och landjur **Dessa b-vitaminer är mycket bättre än något annat preparat ute på marknaden. Fåglarna förlorar väldigt snabbt b-vitaminer precis som mineraler när dom är sjuka då kroppen jobbar så intensivt och b-vitaminerna är vattenlösliga och kissas ut ganska så snabbt när dom är sjuka. B-vitaminer stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning, hjälper bland annat fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein.
B-vitaminerna ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska, dom skyddar mot miljögifter och fungerar var och en som delenzymer, eller koenxymer, och samarbetar inbördes i en kedja av kemiska enzymreaktioner, dom ökar också effekten av andra vitaminer som intas, det vill säga A, E, och C-vitaminernas verkan blir större om fåglarna samtidigt får i sig tillräckligt med B-vitaminer.

Värmelampa/värmekälla Den första prioriteringen när det gäller en sjuk fågel är att ge fågeln extra med värme, detta skall ske innan fågeln hanteras vad gäller att ge läkemedel, om det tar tid att få komma till veterinären mm. Rumstemperatur är inte tillräckligt varmt för den sjuka fågel som behöver extra värme så att fågelns kropp kan fokusera sin energi på att reparera sig själv och mindre på att upprätthålla normal kroppstemperatur. Värme har vid flera tillfällen inom fågelhållning var nog för att få den sjuke att repa sig och må bra.

infon funnen här

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1829&aid=2418

http://www.beautyofbirds.com/vomiting.html

http://www.birds-online.de/gesundheit/gesinfektion/wuergen_en.htm

http://pets.thenest.com/parakeet-care-crop-6507.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: