Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 9674 ggr
JohannaN
5/17/15, 11:12 AM

Näbb och fotkvalster hos burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Näbb och fotkvalster är något som är vanligt förekommande på våra fåglar men allra vanligast är det att man ser det på våra undulater. Vad är det, hur behandlas det, symptom med mera tas upp här.............

Näbb kvalster är ett mikroskopiskt spindeldjur med åtta ben som vid namn kallas för Cnemidocoptes, slläkt med spindlar, fästingar och skorpioner. Olika arter av kvalster påverkar olika arter av fåglar och det är just Cnemidocoptes som drabbar undulater men har också setts hos andra arter.
Det skall också finnas en genetisk mottaglighet hos undulater som gör att vissa är mer mottagliga för kvalstren än andra. 

Fåglar som drabbas är oftast dom som har ett nedsatt immunförsvar på ett eller annat sätt, det kan vara sjukdom, det kan vara kosten som gör att dom blir nedsatta i immunförsvaret vilket åter igen är viktigt att poängtera hur viktig kosten är för våra fåglar där man inte missar några komponenter i kosten och ser till att den är varierad. 

Symtom
Det man ser är krustliknande hudförändringar som i början framför allt syns i fågelns mungipor men också runt ögonen, vaxhuden och fötterna. Parasiten gräver gångar i huden runt näbben och även på ben och fötter. Om undulaten är angripen kommer först en gråvit beläggning vid näbben som ser kalkhaltig ut, det är oftast där det börjar men även runt ögonen samt på fötter och ben. I svåra fall ser det ut som
svampbeläggningar i mun-vecken.

Kvalstret borrar sig in i näbben, in under fjällen på fötter och ben samt omkring ögonen. I allvarliga fall kan näbb och ben missbildas. Detta beror på att kvalstret efter hand helt genomborrar näbben som blir porös, nästan som ett kex. Undulaten kan då få ett dåligt näbbhorn som gör att näbben växer sig lång, blir försvagad och måste klippas. Dessa kvalster kan också finns runt kloaken/rumpan på fåglarna och på ving-spetsarna.

Djuret kan leva länge, ibland i flera år utan att verka påverkad och tyvärr är det ofta därför många inte gör något för att döda kvalstren. Sekundär bakteriell infektion och artrit som är en ledinflammation kan uppträda, i ledinflammationer hos fåglarna brukar det oftast vara tårna som drabbas där tår som pekade framåt istället pekar bakåt men även andra leder kan drabbas. Det man tror är att ungarna får kvalster i boet när dom är små, men där infektionerna inte kan ses utan ligger latent under en lång tidsperiod.Tidiga tecken på denna sjukdom kan ses efter sex till tolv månader.

Diagnos
Oftast är det lätt för en veterinär att se kvalstren särskilt om det är långt gånget och kan då snabbt ställa en diagnos. I tidigt stadium tar veterinären och gör en skrapning av de drabbade områdena. Kvalster är synliga under ett mikroskop. Veterinären kommer också att fixa till näbben på fågeln om den är för lång på grund av kvalsterangreppet.

Behandling

Viktigt att veta först är att det pratas fortfarande på många håll att det är svamp som orsakar sjukdomen och tyvärr skrivs verkningslösa svamppreparat ut även av veterinärer. Ofta rekommenderas också olika oljor som ska döda kvalstren när de smörjs på ben och näbb, det fungerar ofta mycket dåligt.

Kvalsterbehandling är inte dyrt och man får snabbt ett bra resultat. Idag behandlas kvalster med medlet
Ivomec som veterinären skriver ut och behandlingen måste upprepas var 10:e dag i tre omgångar
eftersom äggen inte dödas av första behandlingen. De parasiter som kläcks fram måste alltså få en ny omgång med Ivomec. Man lägger en droppe under vingen enklast annars kan man sätta en droppe bak på huvudet. Det råder delade meningar om hurvida endast en fågel skall behandlas eller om alla skall behandlas men säkrast är att behandla alla så man slipper att kvalstren kommer tillbaka igen på någon fågel.

Man skall också under behandlingens gång alltså varje medicin giva sanera hela fågelns omgivning rummet den lever i, burar, leksaker, matskålar mm. Gärna med virkon S så också leksaker, matskålar och annat, samt noga handhygien. Om kvalstren lämnas obehandlade kommer fågeln duka under för sjukdomen vilket innebär sakta dö av sjukdomen så det är människans ansvar att se till att fåglarna blir behandlade mot sjukdomen för att slippa lida. 
Det kan också klia, vara obehagligt och göra ont för drabbade fåglar om det sitter på fötterna och då kan dom sitta och stampa med fötterna utan att kunna sitta still och ha svårt att få ro, detta är i längre gånget kvalsterangrepp på fötterna.
Man kan för att hjälpa fåglarna när det är som värst att sätta lite matolja på fötter och näbb med en tops för att mjuka upp fötterna och näbben. På så vis kan man hjälpa dom en stund tills medicinen fått effekt.

Förebygga kvalster
Man förebygger kvalster genom att se till att sina fåglar har en ren och fin miljö att vara i samt också en bra och varierad kost. Fåglar med brist på a-vitamin är särskilt känsliga för kvalster. Frön är vanligtvis lågt på a-vitamin. Detta vitamin främjar aptiten, matsmältningen och ökar även motståndskraften mot infektioner och vissa parasiter. Viktigt också är att man sätter nya fåglar i karantän för att se om dom utvecklar kvalster så man slipper behandla alla fåglar om det skulle bryta ut, för stress så som transport kan göra så att immunförsvaret blir sämre och kvalstren bryter ut.

här kan man köpa ivomec till sina kvalster drabbade fåglar och då är detta för undulater och mindre arter:
http://www.birdcareco.com/English/TheBirdCareCompany/ProductInformation/Ivermectin

**
Infon är funnen på dessa sidor**

http://undulater.ifokus.se/articles/518cf61c8e0e740ffb0004ac-a-vitaminbrist-en-vanlig-sjukdoms-bov-hos-undulat

http://budgerigarsforum.proboards.com/thread/690/scaly-face-leg

http://www.beautyofbirds.com/arthritisbirds.html

http://www.beautyofbirds.com/scalyfacemites.html

http://www.birds-online.de/gesundheit/gesparasiten/grabmilben_en.htm

http://www.veterinaren.nu/fragelada/besvarad/fagel/kvalsterangrepp

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: