Annons:
Läst 5010 ggr
JohannaN
4/13/15, 11:49 PM

Att diskutera på nätet, hur gör man egentligen??

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här tas nu upp något väldigt of topic men ändå väldigt viktigt och det är hur man för diskussioner på nätet. Hur man beter sig på sajter eller forum är något som är både väldigt självklart men också något som är väldigt svårt. Att uttrycka saker i skrift missuppfattas lättare än vad ord öga mot öga gör och då kan missförstånd väldigt lätt ske även där, tänk då hur svårt det är i skrift. Här tas upp lite viktiga tankar om det hela......................................

Förmågan att läsa sociala situationer är viktigt eftersom det hjälper människan att undvika problem och lär hur man umgås med andra. Ute på nätet är detta så mycket svårare än vad det är i verkliga livet och det sker väldigt mycket bråk och tjafs till följd av detta. Det finns en hel del man bör tänka på som vi oftast inte tänker på ens utanför nätet.

En sak man bör tänka på är att innan man gör några kommentarer i ett inlägg, fundera på hur du själv skulle känna i det du precis skall svara på, särskilt om det är i negativ mening. Något som är viktigt är att aldrig använda fult språk eller svordomar i inläggen, inte heller att mobba någon. 
Ett av de snabbaste sätten att minska sin trovärdighet är att förbanna eller använda nedsättande språk på nätet. Undvik att dela känslomässigt, religiöst eller politiskt laddade uttalanden. Samma sak i det verkliga livet öga mot öga går ju inte det heller så bra och så är det också på nätet. Något som också är viktigt är att inte göra uttalanden som kan förolämpa eller såra andra människor inte heller att trycka på ömma punkter.

**
Validera och bekräfta**

Det finns ett väldigt fint ord som heter validering vilket innebär att både ge och få bekräftelse, det motsatta heter att man invaliderar någon vilket är det motsatta vilket betyder att man icke bekräftar någon eller att man själv blir det. Det innebär att alla i handling och ord skall visa sin acceptans mot sig själv och också mot någon annan. Detta är något som motparten då kan märka och uppskatta.

Genom att bekräfta någon är det då viktigt att man är så öppen som möjligt mot motparten men även mot oss själva och en sak till är att inte döma. Viktigt att känna till är att bara för att man inte tycker likadant behöver det inte betyda att man öppet på ett forum eller en sajt skriver nedlåtande till någon då detta då är en form av ickebekräftande som i slutändan kan förstöra mer än vad det gör nytta och glöm inte att icke bekräfta någon leder bara till mer icke bekräftande.

**
Dömande är ingen bra strategi**

Det vi alla gör väldigt mycket ute på nätet är ett ord som kallas för att DÖMA. Vi dömer någon väldigt snabbt trots att vi faktiskt inte vet något om den person som sitter i andra änden av linjen, man kanske känner profilen men man känner inte människan och man vet inte hur personen lever eller har det och inte heller hur deras djur har det.
Det heter "en bild säger mer än tusen ord" och så kan man också på något sätt säga om ord. Det är väldigt lätt att skriva fel, välja fel ord eller att uttrycka sig klumpigt men det ger alltså inte rätten till att attackera andra människor. Är det något man reagerar över är det bättre att med väl valda och genomtänkta ord fråga istället för att döma eller komma med antaganden eller anklagelser som vi andra inte kan veta och gör att hela situationen blir så mycket bättre och detta gäller i allt oavsätt om det är en bild eller text.

**
Vikten av att kunna lyssna även på nätet på motparten**
Det är också viktigt att man inte utgör sig som en expert utan att låta någon annan komma med sina tankar om det hela, vi alla har något och komma med och det är just det som är det unika på det viset. Ingen blir någonsin fullärd utan man lär sig alltid något nytt varje dag livet ut och att då kunna lyssna på någon annan och ta in vad dom säger är att bekräfta även i fall man inte alltid håller med. Har personen sagt något som inte stämmer talar man om det på ett trevligt sätt och inte på ett tyket eller otrevligt sätt.

Att skriva är en väldigt vanlig form som människor använder för att förmedla sina känslor och tankar. Många anser att det är lättare att uttrycka sig i skrift och finner det enklare att formulera sig rätt genom att få skriva. Det är väldigt viktigt att låta människor få skriva det dom vill fråga om och att alla måste förstå att det finns inga dumma frågor, att bara för att man själv vet om saker och ting är det inte en självklarhet att andra gör det och det ger inte heller anledning att förolämpa eller trycka ner personen i fråga utan även där svara på ett så sakligt sätt man kan och lägga sina egna åsikter åt sidan.

Att spegla känslor kan vara viktigt i synnerhet när du märker att den andre har starka känslor inför det ämne man pratar om, men kanske inte formulerar dessa klart och tydligt. Om känslorna t ex besvikelse, irritation, ilska eller sorg är den verkliga kärnan i konflikten men samtalet bara rör sig om sakfrågor riskerar man att hamna i en så kallad skendiskussion som inte leder någon vart, och det har nog alla varit med om och då är det alltid bättre att lämna diskussionen än att den då skenar iväg, där enbart elaka ord och påhopp kommer fram i text. 

Det är svårt att göra detta men det är den bästa metoden för ingen av personerna kommer att ge sig och blir då bara rappakalja av alltihopa.

Ibland är det så att en person är faktiskt är fast övertygad om att just jag har rätt och den andre har fel och att den andre har burit sig illa åt. Detta ändrar inte det minsta på det faktum att om man rakt av förmedlar budskapet på det sättet så är risken mycket stor att den andre hamnar i en försvarsposition där hela samtalet handlar om att denna försöker avvärja det hot mot hans eller hennes självrespekt man just levererat. Vill man föra ett konstruktivt samtal bör man därför i möjligaste mån välja icke-provocerande formuleringar.

**
Varför smileys är en väldigt bra metod för att förmedla känslor**

När man skriver i text kan man omöjligt visa motparten hur man känner då dom rent av kan befinna sig på flera mils avstånd och också på andra sidan av kontinenten. Så hur kan man då bäst uttrycka sig på nätet för att få andra och förstå hur man känner?? Jo, genom att lägga till smileys. Dessa symbolerna används för att uppmärksamma mottagaren av ett meddelande om avsända-rens känslor och kan helt ändra meningen av en skriven text men här är det också viktigt att inte använda hatiska smileys eller
nedvärderande av någon form. Den andra parten måste också acceptera att den smiley som personen lagt in i sin text faktiskt är precis hur personen känner och att det är viktigt att bekräfta personens känsla och alltså inte nervärdera personens känsla.

Språket man utövar på nätet tenderar att bli så mycket "större" vilket innebär att oavsätt om man uttrycker något bra eller dålig låter det ändå som att man tar i och ibland låter det som om personen skriker ut sitt svar. Det är då ett bra tillfälle för alla att se det positiva vad gäller användandet av smileys och att motparten då lättare kan förstå själva känslan i skrivandet.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: