Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 7401 ggr
JohannaN
4/13/15, 12:14 AM

Övervikt hos burfåglar, vad göra??

Övervikt hos fåglar är något som är vanligt och som inte många tänker på kan hända, precis som hos oss är en övervikt och fetma hos våra fåglar ohälsosamt och kan göra mycket skada på dom små liven, här tas upp lite mer om det hela...............

Överviktiga fåglar är vanligare än man kanske tror och tyvärr kan hälso-effekterna av överflödigt fett vara ganska allvarligt. Bland de mer allvarliga faror i samband med fågel fetma är utvecklingen av fettlever, men det finns också fettumörer även kallade lipom som är fettansamlingar under huden samt andra dåliga effekter kan finnas vid fetma och övervikt. 

Hur fåglar blir feta är enkelt, dom tar in mer kalorier än vad som används, så att säga på exakt samma vis som hos oss människor. Fåglar i fångenskap har inte alls samma ytor att flyga och leva på utan är instängda i små burar eller så är dom vingklippta vilket leder till att dom inte heller kan röra på sig som dom ska.
Dieter som innehåller stora andelar av solrosfrön, jordnötter och valnötter som alla innehåller mycket fett kan vara en viktig faktor i viktökning. En diet kan också vara skadlig om den konsumeras i stora mängder med små eller inga restriktioner.

Fåglar i det vilda är i konstant rörelse och det dom äter gör dom sig av med, när det gäller fåglar i fångenskap äter dom massa onyttiga saker som vi ger dom och där dom får mindre rörelse och detta skapar då en grogrund för fetma. Kolhydrater i för stor giva, extrem feta frön, en ensidig frö-diet, godisstänger även frukt kan på sikt utveckla fetma och övervikt hos våra sällskapsfåglar. Samt en kost som är låg i viktiga näringsämnen kan orsaka också fetma.

En annan faktor är genetiken som också kan spela en roll i att bestämma anlag för fetma och här är det åter igen viktigt för uppfödare att granska avelsparen noga och avla på friska individer utan fetmaproblem.

Amazon papegojor, kakaduor, nymf-kakaduor och undulater verkar ha mer än sin beskärda del av överviktiga medlemmar där honor och äldre fåglar löper ökad risk att drabbas.

Övergödning av våra fåglar är relativt lätt att göra och anses vara en av de vanligaste hälsoproblemen, när det gäller sjukdomar hos våra fåglar är det som alltid kosten som ligger till grund till detta, en dålig kost lika med sjuk fågel.
Fetma och övervikt kan leda till avelsproblem, minskad organfunktion, och kortare livslängd. Man undvik övergödning av sina fåglar genom att förstå och läsa på om fåglarnas anatomi och fysiologi och genom att ge fåglarna rätt kost samt också läsa på om foderlära om fåglarna och vad alla komponenter gör i fågelkroppen.

**
Vilka åkommor kan då finnas i en fetma och en överviktsbild hos våra fåglar? Här tas dessa upp**

- Lipom (som är godartade feta tumörer) Dessa förekommer vanligtvis över buken, men också ibland i området av krävan och bröstet, andra ställen på kroppen kan förekomma. Även Xanthomas som är en hudåkomma där vissa fetter byggs upp under ytan av huden, gula feta tumörer, kan också förekomma.

**
- Leversjukdomar i form av fettlever** Detta är en allvarlig sjukdom och kan vara dödlig. Det är när fett ackumuleras (samlas) i levern vilket gör att den normala funktionen av levern minskar. Tecken på leversjukdom kan inkludera blödningsbenägenhet, aptitlöshet, och överväxta näbbar och klor.

**
- Motion intolerans och andningssvårigheter** Fett ackumuleras i kroppen, luftblåsor har mindre utrymme i fågelns kropp. Som ett resultat kan en överviktig fågel visa lite andningssvårigheter eller kanske inte kan utöva så mycket utan blir snabbt uttröttad.

**
- Reproduktiva problem** Överviktiga fåglar kan vara mindre benägna att föda upp och vara mer benägna att reproduktiva problem så som värpnöd.

**
- förkortad livslängd** Som med alla djur och också människor så ger fetma och övervikt att fåglarna har en förkortad livslängd, samt en sämre livskvalitet. Den extra vikten lägger en börda på flera organ i kroppen, liksom ben och fötter.

**
Hur skall man göra för att banta sina överviktiga fåglar**

Så hur går man då tillväga för att banta ner sina överviktiga fåglar?? Först och främst är det viktigt att gå till veterinärer för att ställa diagnos och få stöd och hjälp i hur man går tillväga. Men annars gäller att ge ett mer begränsat födointag tillsammans med motion på olika plan där fåglarna får klättra, flyga och röra på sig mer,Tänk på att ha en voljär som håller L80-lagen helst större där fåglarna måste röra på sig när dom inte får vara ute och flyga fritt i hemmet. 

Men även att ge en fröblandning med mindre extrem feta frön och gärna en blandning som har större andel kanariefrön i som har bra proteiner och andra hälsofördelar. 

Quinoa är ett väldigt magert frö som man kan erbjuda dom i början och som hjälper dom att gå ner i vikt, då är det kokt quinoa som gäller. Det är lågt i fett, lågt i kolhydrater och lågt i protein men också näringsrikt av vitaminer och mineraler.

Quinoa (Mjölmålla) Chenopodium quinoa

- Fett 2-5 g
- Protein 4 g
- Kolhydrater 21 g
Vitaminerna A, B1, B2, B3, B6, B9 och E.
Mineralerna Fosfor, Järn, Kalcium, Kalium, magnesium, och Zink.

Först och främst är det viktigt att göra fodergömmor och låta dom leta i hö, halm, al-spån, strimlat papper etc. så fåglarna måste leta efter det och då så naturligt som möjligt vilket är att söka föda på bur-botten. Erbjuda annat i foderväg så som grönsaker, örter, odlade skott, groddar och blötlagda frön, ingen frukt eller bär tills fågeln har önskad vikt igen.

Är man orolig för att man har en fågel med fettlever så kan man också tillsätta Maria tistel droppar i vattnet hos fåglarna som hjälper och stödjer levern, även att tillsätta b-vitaminer i maten då dessa är oerhört viktiga på många plan för fågelkroppen och bland annat stimulerar
deras ämnesomsättning. Ett bra multivitamin och ett bra mineralpulver är något som också är oerhört viktigt för fåglarna. 

Att tänka på

Fett är viktigt för både djur, fåglar och människor men då i rätt mängd och rätt sorts fett vilket är omega 3 som man finner i linfrön, hampafrön och chia frön.

Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten samt antioxidanter man kan säga att fett samarbetar med dessa komponenter men främst A-vitamin. Sedan så behöver fågelkroppen också fettsyror som den inte själv kan tillverka. Dessa reglerar bland annat blodtrycket och fågelkroppens immun-försvar.

Fett innehåller lite mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein och det är därför som vilda fåglar kan överleva på dom extrem feta fröna då dom gör åt mycket energi för att hålla sig varma under dom kalla perioderna.

Därför är det bra om man ser till så att det fettet fåglarna får i sig kommer ifrån rätt fettkällor. Samt att dom får ordentligt med motion varje dag och aktiviteter för sysselsättningens skull så dom alltid är igång och gör något. Detta gäller från den minsta finken till dom stora arterna.

En kost med för lite fett har en negativ påverkan på fågelkroppens hormonnivåer, vilket leder till försämrat allmäntillstånd. Både ett för lågt fettintag och ett för högt fettintag kan på sikt leda till dåliga hälso-effekter så som försämrat immunförsvar i fågelkroppen.För lite fett kan leda till nedsatt förbränning, sämre isolering av de inre organen och sämre upptagningsförmåga av viktiga vitaminer såsom A, D, E och K.

Det är så viktigt med motion för fåglarna dagligen, lagliga burar med stora mått samt att man finner en lagom balans mellan Fett,kolhydrater och proteiner med en så varierad kost som möjligt så det inte blir för mycket av det ena eller det andra. En jämn balans är det bästa men det finns inga rekommendationer utan man måste försöka ordna upp en bra balans mellan dessa så gott det går.

Tänk på att även ge fåglarna möjlighet till födosök som gör att dom måste röra på sig, ingen vare sig människor, djur eller fåglar mår bra av att inte få ha sysselsättning och stimulans och där maten hellre ges i mindre mängd än större mängd, viktigt att man finner en bra balans i deras kost och glöm inte den viktiga vägningen för att hålla koll på fåglarnas vikt.

**
Infon funnen på dessa sidor**

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1829&aid=3582

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001447.htm

http://www.petplace.com/article/birds/general/feeding-your-bird/is-your-bird-overweight

http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss

http://www.hartz.com/birds/health_and_nutrition/health/is_bird_overweight.aspx

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: