Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselparakiterutfodringövriga-fågelarterfinkarhälsa-skötselhönsfåglarduvor
Läst 20659 ggr
JohannaN
4/8/15, 6:04 PM

Kan våra burfåglar vara utomhus??

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 6
Förhandsgranskning av bild 2 av 6
Förhandsgranskning av bild 3 av 6
Förhandsgranskning av bild 4 av 6
Förhandsgranskning av bild 5 av 6
Förhandsgranskning av bild 6 av 6

Det är många som undrar om våra burfåglar kan vara utomhus, när man kan ta ut dom i så fall och hur man skall tänka om man vill ha dom ute i kallare temperaturer. Här kommer en artikel som tar upp om just dessa frågor och vad man bör tänka på mm. och det passar ju så bra nu när det går mot finare och varmare väder. Så här tas upp mer om just det...........................

Våra fåglar klarar temperaturförändringar i liten skala men är inte tillräckligt tuffa för att klara vintern ute i vårat klimat om dom inte introduceras för det först och har något att kunna gå in och värma sig hos. Fåglarnas daglig livsmiljö spelar stor roll när det gäller hög och låg temperatur tolerans hos dom små liven vilket innebär att en fågel som hålls i en temperaturstyrd miljö så som inomhus genom livet kommer att frysa om de placeras ute när det är minusgrader eller lite mildare luft som 9-10 grader.

Dom flesta burfåglar tycker bäst om lagom temperaturer men har svårt för extrem värme eller kyla precis som vi. Kyla brukar dom flesta fåglar som blivit vana vid att kunna gå ut och in som dom vill att vara ute i runt minusgrader, finns också en del fåglar som valt att sitta ute när det varit runt minus 12 grader.
Temperaturer för dom flesta fåglar är att dom klarar lite högre värme bra men där undulater klarar extrem värme upp till 45-50 grader i det vilda men det är inte alltid dom överlever ens dessa temperaturen i det vilda så allt hänger på när det gäller att ha fåglarna ute att vänja dom vid det.
Fåglar som får välja att kunna gå ut eller in är i regel friskare än dom som lever enbart inne, detta beror på att fåglar som lever inomhus inte får tillgång till frisk luft på samma sätt och andas in mer dammpartiklar och annat skräp samt att dom inte får tillgång till dom viktiga och naturliga vitamin D3 som dom fåglar får som kan välja att leva ute eller inne.

Här tas upp Några saker som är mycket viktigt att känna till om man vill ha sina fåglar ute

1. Fåglarna måste vänjas försiktigt gradvis under dom lite varmare månaderna på våren med start i slutet av april början av maj, graderna skall vara då ligga på ca 18 grader och gärna dom soligare dagarna där man börjar med att ha ute dom en 5-10 minuter där man håller koll på fåglarna så dom inte fryser. Där efter så ökar man på tiden undan för undan med 15 minuter, sedan 20 minuter o.s.v.
När fåglarna verkar okej kan man då även öka på så dom kan vara ute även på natten men se till att när man har dom ute skall man ha en bra och säker bur, gärna en voljär som inte ramlar omkull eller har lätt för att falla omkull, detta för att det lurar faror utanför i form av katter och rovfåglar mm. som gärna tar sig en närmare titt så det är viktigt att ha en säker och bra bur/voljär innan man tar ut dom. Viktigt också att dom i buren/voljären har en del där dom känner sig skyddade som är helt täckt om dom känner sig hotade.

En annan faktor är fågelns vikt. Mycket magra fåglar har mindre "kött" på sina ben för att hjälpa dem att hålla sig varm och kanske inte kan hantera så kyliga temperaturer som en fågel som är lite fylligare. Viktiga fåglar, å andra sidan, är benägna att överhettning och inte fungerar samt i mycket varmt väder jämfört med lägre vikt fåglar.

2. Om de blir för kallt, kan fåglar utveckla hypotermi som då är är nedkylning av kroppen och om de överhettas kan fåglar drabbas av värmeslag, båda dessa är viktigt att ta med i det hela och se till att det finns skydd från båda dessa element. Även om båda dessa är potentiellt dödliga så är värmeslag allvarligare. En fågel kan dö av värmeslag under så lite som 15 minuter medan en fågel som fått hypotermi kan det ta en period av dagar innan dom dör. 

Om din fågel är överhettad, kommer den att flämta och håll vingarna ifrån kroppen i ett försök att kyla ner sig. En kall fågel kommer fluffa upp sig i ett försök att behålla värmen och kan förbli uppfluffad en längre tid. I allmänhet så är det som så att fetare fåglar har svårare att hantera varma temperaturer eftersom deras underhudsfett isolerar deras kroppar och gör dom då varmare, en överviktig fågel kommer alltså att uppleva värmestress i lite varmare temperaturer än hos en smal fågel, det är också tvärt om när det gäller kallare temperaturer att en fågel med mer fett på kroppen klarar kallare temperaturer bättre än en smal fågel. 
Om du märker dessa tecken på antingen hypotermi eller värmeslag ta med din fågel in till en tempererad miljö såsom inomhus. Lider fågeln av hypotermi sätt fågeln i värme och lider fågeln av värmeslag sätt fågeln på en svalare plats i huset t ex ner i källaren eller liknade. Ge fåglarna b-vitaminer och se till att fågeln med värmeslag får i sig vätska av något slag. Båda dessa gäller att dom skall få sitta så lugnt och tyst som möjligt.

Vad bör man tänka på??
För att skydda dina fåglars hälsa gäller det att låta fåglarna få komma ut under perioden maj och under varmare dagar till att börja med så dom vänjer sig och man börjar då med 5-10 minuters perioder. Om man vill att fåglarna skall spendera tid utomhus i kallare eller varmare förhållanden är det ett bra sätt att börja i maj och gradvis låta fåglarna sedan vara ute längre och längre perioder, nätterna om dom skall vara ute är det viktigt att det inte är minusgrader, när dom väl vant sig att få vara ute längre och längre perioder i maj. När sedan hösten kommer vänjer dom sig utomhus långsamt själva vilket då är ett väldigt plus att börja i just maj.
Voljär är att föredra med bra och fina mått som har en sluss så inte dom små liven kan flyga ut och flyga bort. På voljärer gäller det att det finns skydd från både vind och sol på en del av voljären och gärna något skydd som tak där dom kan finna trygghet från den läskiga omvärlden om dom känner att dom behöver det. 
Viktigt också är att om man inte har så fåglarna har tillgång till någon form av lä dit dom kan gå in och värma sig i när det är kallare så som ett fågelhus eller liknande där tempen då skall ligga på runt ca 10 plusgrader och då med en värmelampa eller två, har man inte detta bör fåglarna få komma in i slutet av september början av oktober när det börjar bli kallt.
Samma sak gäller också när det gäller burar, dom skall ha bra och rejäla mått, sitta fastsatt ordentligt så inte vinden, katter eller annat kan välta buren så fåglarna flyger bort, även här gäller att ha skydd på en sida av buren samt någon form av takdel så dom kan känna sig trygga, öppna buren med försiktighet och se till att inga hål eller annat finns där dom kan ta sig igenom.

Kosten för vinterlevande burfåglar
När det gäller kosten så är det som så att när fåglarna väl lärt sig tolerera kallare väder som då är in på tidiga hösten är det viktigt att man hjälper fåglarna att bygga på sig lite granna så dom har energi att klara att vara utomhus en längre tid gärna fri tillgång på mat under kallare perioder.
Det kan man då göra genom att tillsätta: 

- Lite av dom extremfeta fröna så som Hampfrö, Nigerfrö, Rybs, Safflor, Sesamfrö,Solrosfrö och Tistelfrö.

- Och att ge dom av Insekter (torkade), Laktosfri Keso, Mjölmask, Nudlar (nedklippta), Ris, Spagetti (nedklippta), Spirulina pulver, Vetegrodsolja, Ägg (kokt).

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 4/8/22, 2:56 PM av JohannaN
Annons:
VildaVittra
4/8/15, 6:15 PM
#1

Något du bör lägga till (jag såg inte att det stod) är att om man har sina fåglar utomhus ska man hålla koll på vilken skyddsnivå det råder i landet för fjäderfä och tamfåglar, det gör man på jordbruksverkets hemsida. 

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/sjukdomarochsmittskydd/smittsammadjursjukdomar/fagelinfluensa/vadinnebarskyddsnivaerna.4.2399437f11fd570e67580001115.html

I högra spalten finns det en länk till rådande skyddsnivå. Just nu är det nivå ett, dvs det är fritt att ha fåglar utomhus.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

JohannaN
4/8/15, 6:23 PM
#2

 VildaVittra mycket bra tanke som jag skall lägga till, tänkte inte alls på det alls och det är en viktig tanke om det hela👍🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Maleficum
4/9/15, 5:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Idag har Gera och Idun fått vara ute i solen en stund, mycket uppskattat! För Gera är det andra gången hon fått vara ute (blev ju tyvärr en köldknäpp igen precis när jag börjat låta dem komma ut). Gera är årets första unge och Idun är hennes farfar.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

VampireGirlElvira
4/10/15, 10:06 AM
#4

Följer.

"I am beautiful no mater what they say.
Words won't bring me down."

Aquila-e
4/16/15, 7:11 PM
#5

För tillfället kan jag enbart ställa fåglarna vid fönstret för lite  solljus. Det går att vinkla fönstret så det blir direkt ljus utan glas emellan så att säga. Fåglarna upplever det än så länge som lite konstigt verkar det som :p Milo utstöter små kvittranden, den sort han gör när han är osäker på nått . Och dem hoppar runt runt i buren som om dem vill komma ut till de fria. (Vilket honan förverkligade för 2,5 dagar för nån månsd sen :p)   Dem är inte helt bekväma helt enkelt men jag har inte möjlighet att bygga voljär än :/ Men vill väldigt gärna ^^

Upp till toppen
Annons: