Annons:
Etiketterfinkarartikel
Läst 9734 ggr
JohannaN
1/30/15, 11:16 AM

Sävalstrid!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

Sävastrilder denna vanligtvis fredliga, relativt tysta och trevliga finkfågel som man bör läsa på om innan man införskaffar ett par eller fler. Här tas upp mer info om dom...........

Sävastrilder denna vanligtvis fredliga, relativt tysta och trevliga fågel lever har sitt ursprung i Norra Australien och finns från Pilbara-regionen i västra Australien genom Kimberley sortiment och Northern Territory och över Arnham Land till Cape York. Där lever den i högt gräs, vass och säv intill floder, bäckar och träsk. Fåglarna föredrar områden med buskar och låga träd. Dom lever i medelstora till stora flockar när det inte är häcknings-säsong. på engelska kallas den star finch.
könsskillnad på dom är att honan har mer dämpade färger, mindre och blekare ansiktsmask. Deras livslängd är ca 6-8 år och deras längd 11 cm. Det finns några färgmutationer av denna art där en är med gult i ansiktet (där masken är gul istället för röd), och isabell (som är en ljusare, brunare ton). 
Detta är en fredlig fågel som trivs bra i voljär med andra finkfåglar men kan bli defensiv i sitt bo under häckningssäsongen. Hanen har en kraftigare och större röd mask än honan och tänk också på att dessa finkar inte klarar av ett kallt klimat så bör hållas inomhus under den kallare delen av vintern. Tänk också på att dom skall vara minst två för att må bra.

Foder
maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité till sina sävastrilder. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! 
I den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, tistelfrön och vete samt också att ge en så varierad och bra kost som möjligt med olika grönsaker, örter, bär, groddade frön, blötlagda frön, insektsfoder, hirs stänger och ibland frukt. Tänk också på att dom behöver få i sig precis det som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter jod och kalk för att må så bra som möjligt. även ge sådd fröblandning som en del av den varierade kosten. Att göra en foderstat är bra då vet du vad du ger dina fåglar och att fodret blir så varierat som möjligt. Och ju mer man läser på om detta med foder och om just sin fågelart ju bättre blir det för fåglarna i slutändan för att få bibehålla en frisk, sund fågel.

Burar
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för sävalsrider är 70 cm lång, 60cm hög och 45 cm bred men ju större desto bättre. Att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fågeln. Det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur jämfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en individ precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre. En voljär rekommenderas. 

Låta sin sävastrilder bada
Alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta.

Motion viktigt för sävastrilden
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Att ha en voljär med stora mått gör så att fåglarna kan flyga och sträcka ut sina vingar. Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är också viktigt att man sysselsätter sina fåglar genom att låta dom leta efter sin mat på olika ställen och inte alltid utfodrar dom på samma ställe för att berika deras miljö samt se till att buren till fåglarna är större än vad dom lagliga måtten säger.

**Grenar naturens klo och näbb trimmare
**Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för fåglarnas fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på deras fötter. Det är som om vi skulle sitta på sandpapper.

GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!

Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

GIFTIGA TRÄDSORTER!!  

Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum). 

**
Uvb-ljus**

Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas ute någon gång eller bara vissa perioder under året är att verkligen att rekommendera där fåglarna kan få i sig av dom viktiga vitamin D3. TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

Avel

Det är viktigt att man granskar dom sävastrilder som ska häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Ett sävalstrid par är redo att häcka när dom blivit ordentligt uppmatade med protinrik mat så som äggfoder, insektsfoder, kokt mosat ägg, kokt ris, blötlagda och groddade frön av olika sort så som man kan grodda i olika stadier för att efterlikna det naturliga samt också av den varierade kosten med grönsaker, örter, bär och frukt. När man avlar på dessa finkar går det lika bra med en holk som ett rede där dom bygger och gör i ordning för äggen, hanarna har en speciell melodi som dom sjunger under själva uppvaktningen av honan samtidigt som han fluffar upp sig och bär på bomaterial i näbben, även honan kan göra så. Honan lägger sedan 4-6 ägg som hon ruvar i 12-14 dygn. Ungarna lämnar boet efter ca 20-25 dagar och matas i ytterligare 2-3 veckor. Om ungarna äter helt självständigtär dom redo att finna nya hem. 
Tänk på att finna ett bra nytt hem till ungarna, det är väldigt viktigt där dom kan få kompisar, stor fin bur, friflygning, bra kost och kärlek man bör också vara noga med att dom inte skall få komma till ett hem där den i hela sitt liv kommer få sitta ensam, det mår ingen fågel bra av och skall heller inte behöva hamna i ett ensamlevande hem.

Sjukdomar
Det är väldigt viktigt att läsa på om dom olika sjukdomar som drabbar fåglar så man är förbered på om sjukdom skulle vara framme. En sjukdom som är väldigt vanlig på sävastrilder är värpnöd. 
Värpnöd är ett av det mest vanligaste förekommande problemen när det gäller häckning och leder oftast till döden tyvärr. det som händer är att det uppstår kramper i äggledaren. det finns två faser när det gäller värpnöd och det ena är att ägget fastnar i äggledaren och det andra är att en del av äggledaren släpper och följer med ut. 
Drabbas honan av värpnöd måste man handla snabbt, det man måste göra är håll honan i värme samt hög luftfuktighet i badrummet, ge druvsockervatten i näbben, smörj kloaken och lite in i den med en knappnål med glasknopp som doppas i kroppsvarm olja (solros etc.) Samt massera försiktigt ägget som man klart känner mot kloaken. 
Lite krångligt är det om man inte är van, men om man smörjer med olja runt kloaken före man för in knappnålshuvudet är det lättare. Rikligt med olja kan behövas så det glider lätt. om fågeln blir sämre måste man handla snabbt och åka akut in till veterinär för hjälp. har man inte har tillgång till fågelkunnig veterinär så kan bland annat djurkliniken roslagstull ge råd till den lokala veterinären.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
JohannaN
1/30/15, 11:17 AM
#1

kommer bättra på det hela lite längre fram🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

[Vikning a ängel]
2/10/15, 1:18 AM
#2

jag älskar sävastrilder, det ända problemet värkar vara att det är ganska svårt att hita uppfödare på dessa. Jag planerar en blandad större voljer med olika finkar och kanarier till framtiden. Och ett par av dessa kommer absolut att vara med i den flocken. Jag tänkte bygga om en hel vägg till en voljer. Så blir det som en levande tavla med finna buskar och träd i vardagsrumet ;) Jag vet inteom just den planen går i stöpet men en flock i voljer kommer det att bli i alla fall :)

MontEverest
8/31/19, 10:12 AM
#3

Går de flesta finkar ihop eller finns det vissa som endast går att hålla med sin egen art? I såna fall vilka är det??

Maleficum
8/31/19, 2:36 PM
#4

#3 På denna sida https://www.ladygouldianfinch.com/features_chart.php finns en bra tabell över arter som brukar funka bra tillsammans och vilka som funkar mindre bra tillsammans (dock på engelska men är lätt att googla fram de svenska namnen).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

MontEverest
8/31/19, 3:22 PM
#5

åh, tack så mkt!! Ska kolla där!!

Upp till toppen
Annons: