Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 40354 ggr
JohannaN
11/22/14, 12:41 AM

Fakta om Kakaduor!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Kakaduan som vi alla känner till är en väldigt glad och spexig fågel som älskar att göra olika pajas trix och bus. Dessa arter är inte en ren nybörjarfågel utan det gäller att veta vad man ger sig in på när det gäller dessa fåglar om man vill ha dom som burfågel. Här tas upp mer om denna art.........

Kakaduor är mest kända för de stora tofsfjädrarna som dom har på sina huvuden.
Familjen kakaduor indelas i fyra underfamiljer, sex eller åtta släkten och ett 20 tal arter. Alla kakadua arterna kommer ursprungligen från Australien och kakaduorna har en mycket mer begränsad utbredning än äkta papegojor och finns i vilt tillstånd endast i och runt omkring Australien. Dom lever i regnskogar, buskvegetationer, eukalyptus lundar, skogar, mangrove, och öppna landskap i Australien, Indonesien, Nya Guinea och andra närliggande öar. Många av kakadua-arterna är också utrotningshotade. 

**
Olika kakadua arter**

_ Vita kakaduor_

- Umbrella kakadua 

- Ducorps corella

- Sulphur tofsad kakadua

- Eleonora kakadua 
- Triton kakadua
- Goffins kakadua
- Filippinsk kakadua (Cacatua haematuropygia)

- Major mitchel kakadua 

- Moluccan kakadua

- Blåögd kakadua (Cacatua ophthalmica)

- Little Croella Lesser sulphure-tofs kakadua

- Citron tofsad kakadua

- Långnäbbad kakadua

Raven kakaduor / "Mörka kakaduor" (Sotkakaduor)

- Rödstjärtad 
- sotkakadua
- Gul stjärtad svart kakadua
- Billed Short-Svart kakadua
- Lång Billed-Svart kakadua

Andra kakadua arter

- Hjälmkakadua (Callocephalon)

- Palmkakadua (Probosciger)

- Galah kakadua(Eolophus)

- Nymfkakaduan (Nymphicus hollandicus)

Kakaduor finns i flera färger som rosa, svart, orange, vit och grå men de flesta kakaduor är faktiskt svart och vitt eftersom de saknar en viss struktur i sina fjädrar som reflekterar ljuset och som gör att dom saknar grönt och blått i fjäderdräkten.Tofsarna brukar vara vita eller gula. 
Till skillnad från andra papegoj-arter har kakaduor inga oljekörtlar utan dom har istället ett stöv/puderdun i sin fjäderskrud som inte andra papegoj-arter har som ofta kan ställa till det för dom som är extra känsliga för just stöv och damm från djur eller är allergiska. Detta stöv lägger sig också som ett fint puder över saker vilket är bra att ta med i beräkningen och ha en bra dammsugare i hemmet.

kakaduor är zygodactyl, vilket innebär att de kan använda sina fötter att greppa föremål, vilket gör dem till utmärkta klättrare. Kakaduornas livslängd är omkring 50-80 år, på zoo har visa individer blivit hundra år, dom väger omkring ca 453g/ett halvt kilo en del större fåglar mer.
För dom som inte vet om det så tillhör nymfparakiten kakadua arterna och som är omdöpt till nymfkakadua.

foder i det vilda består övervägande av frukter och nötter och med sina starka näbbar kan dom bryta hårda nötter, men också insekter, bär, rötter, majs, blommor och växtdelar finns med i deras diet. Palmkakaduans näbb är så stark att den kan knäcka paranötter. 

Kakaduor häckar i trädhål i det vilda och beroende på art varar häckningen 18-30 dagar och ungfåglarna utfodras i 25-120 dagar. Dom är parbildande för livet.

**Här kan du läsa om dom vilda kakduorna:
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/5bcd9b75ce12c470b7002665-den-vilda-kakaduan?articles-2

Kakaduan som burfågel
Kakaduor är krävande att ha som husdjur. Om man ska ha en kakadua så måste man fylla alla de sociala behov som kakaduans flock skulle ha fyllt. Kakaduan behöver dessutom stort utrymme och mycket kärlek. En kakadua behöver en ägare som är kunnig, disciplinerad och konsekvent. Kakaduor är utpräglade flockdjur och behöver ha sin ägare som flockledare, annars känner de sig inte trygga. 

Kakaduor har instinktiva beteenden och behov som du bör lära dig för att undvika problembeteenden. Kakaduor parar sig för livet och så kan oftast också ske med ägaren och att fågeln tror att man är dess partner. 
En kakadua bör aldrig lämnas ensam i en bur eller ignoreras. Kan man av någon anledning inte ha kvar sin kakadua så skall en ny ägare sökas upp och där man också ser till att fågeln blir nöjd, en längre introduktion med den nya ägaren och nya miljön är också viktig så att fågeln hinner vänja sig vid förändringarna och sitt eventuellt nya hem.

Kakaduor börjar ofta med ovanor om inte behovet av det sociala tillfredsställs ordentligt så som att plocka sig eller bli aggressiva. Kakaduor har ett väldigt högt och skrikigt läte och anledningen till det är för att dom i det vilda behövde kommunicera på långa avstånd med varandra i mörka, täta skogar.

Kakaduor är också väldigt spexsiga av sig och dansar, guppar med huvudet, gör komisk akrobatik med utbredda vingar och har högljudda samtal, har också lätt för att lära sig tala och härma ljud. Dessa fåglar är mycket aktiva och nyfikna på sin omgivning. En glad kakadua tillbringar det mesta av sin vakna tid utanför buren och att hålla igång, undersöka och manipulera sina leksaker och andra objekt. Har man möjlighet är det också bra att ha två kakaduor så dom har någon att tala sitt språk med.

_ dom vanligaste arterna att ha som burfågel är:_

- Galah / Rose-Breasted

- Goffin kakadua

- Moluccan

- Sulphur-crested kakadua

- Umbrella kakadua

**
Foder för kakaduor**

maten är A och O i ett fågel och djurägande så också i ett papegojägande och det som man måste tänka på är att ha en bra pellets som basfoder och dom som är bäst på marknaden är Harrisons pellets (färskvara som måste bytas ut efter några timmar) samt hagens tropican och nutribird p15.
Sedan kan man också lägga till frön med bra kvalité och stor variation vid sidan om som en del av variationen. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!

En bristfällig kost som saknar rätt balanserad näring, kan orsaka hälsoproblem och / eller beteendeproblem, vilket i sin tur kan leda till fjäder plockning. Kakaduor har också en stor benägenhet att bli överviktiga och drabbas av fettumörer även kallade lipom om inte kosten i kombination av daglig motion tillfredsställs och inte ge för extrem fet mat, alltså dom kräver en fettsnål kost men där inte fettet utesluts då alla varelser behöver fett men då av det bra fettet.

Det är där vi kommer in i bild för att hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidant, proteiner, kolhydrater, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk. En enda brist på något av detta leder förr eller senare till bristsjukdomar och sjukdomar i allmänt. För att få i dom av alla komponenter är det då viktigt att man ser till att få till en väl sammansatt kost och så varierad man kan få till.

För att få till en så bra kost som det bara går skall man utöver ett bra pellets och en bra fröblandning också se till att få i kakaduorna av olika bär, grönsaker, örter, nötter (då och då), groddade och blötlagda frön av olika sort, baljväxter, frukt. Mer som är välkommet i kosten är blandade sädesslag, brunt och vit kokt ris, kokt pasta, majs, kokt potatis, kokta ägg, väl kokade bönor, torkade insekter, ost gärna laktosfri, laktosfri keso, yoghurt, fil. Även solrosfrön men bara då och då som ett välkommet inslag i den varierade kosten. På vissa sidor står också att man kan t ex erbjuda kakaduorna av kokt kyckling.

Bläckfiskskelett eller så kallade sepiaskal och jod-block är viktigt att dom finns tillgänglig hela tiden. Erbjud också gärna av det som man kan finna ute under vår sommar och höst så som maskrosor, våtarv, groblad, blåbär, lingon, nypon, rönnbär mm.

Även den maten vi äter är ett välkommet tillskott i deras varierade diet, här är det då viktigt att inte ge dom avokado som är jätte giftigt för fåglar samt också inte för salt mat, helst inget salt och ingen lök. Viktigt också att ta reda på vad som är giftigt och inte för fåglarna så man inte ger något olämpligt till dom.

Genom att ge sin fågel mat en gång på morgonen och även en gång på eftermiddagen/kvällen hindrar det dem från att äta alla sina "favoriter" på en gång och som med människor, ger dem något att se fram emot, fodersök är en bra miljöberikning för fåglarna där dom måste jobba för att få tag i sin mat, låt fantasin flöda.

**Här kan ni se en hel lista på ätbart och nyttigt ni kan ge era kakaduor:
**https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart)LAKRITS, KAFFE, __LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) SPARRIS, TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

**
Bur-hållning för kakaduor**

Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, Fåglar är oftast i det vilda Nomader vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser.

Att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fågeln. det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur jämfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en individ precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre, Voljärer är att föredra till kakaduorna!

_ minsta tillåtna yta för kakaduor är beroende på deras storlek dessa mått:_

fåglar som är 36-45 cm: (m2) 1,44, burens längd minst 160 cm, höjd minst 100 cm, (exempel: bredd minst 90 cm)

fåglar som är 46-55 cm:  (m2) 4,2, burens längd minst 280 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 150 cm).

fåglar som är 56-65 cm: (m2) 3,12, burens längd minst 240 cm, höjd minst 150 cm, (exempel: bredd minst 130 cm).

fåglar som är 66-75 cm: längd på voljär minst 280 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 150 cm).

Fåglar som är mer än 75 cm: (m2) 6,5, burens längd minst 360 cm, höjd minst 180 cm, (exempel: bredd minst 180 cm).

**
Sysselsättning för kakaduorna
**Sysselsättning kräver alla papegojor i stor utsträckning, de kan omöjligt sitta instängda i en bur hela dagarna. Papegojor älskar att "leka" med och gnaga på olika saker. och kakaduorna är verkligen inget undantag. Det är bara att inse att en papegoja har sönder saker! Att förse kakaduan med leksaker som är gjorda för att gnagas på och för att motstå kraften i en papegojnäbb får kakaduan stimulans och sysselsättning. Viktigt också att berika miljön för fågeln och det gör man genom att sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda, klätterträd mm. Låt fantasin flöda. Kakaduor är smarta fåglar som man också kan sysselsätta genom att t ex lära trix med belöning så klart, då blir också matte/husse involverad i det hela. Även födersök i olika kluriga variationer.

**
Glöm inte att låta din kakadua få mycket motion varje dag så den inte går upp i vikt**
Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet, kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda. Man bör därför noga överväga ett vingklippnings-beslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket!
Många fågelföreningar och klubbar håller på med friflygning både med och utan sele och där ägarna träffas och låter fåglarna träffa andra fåglar av både samma art men också andra arter. Där kan man också få lära sig hur man bäst friflyger sin kakadua och hur man vänjer dom vid sele, på så vis kan kakaduan få följa med utanför huset väggar och få se sig om på ett säkert sätt och även på detta vis få miljöberikning.

**
Låta sina fåglar bada**
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också Kakaduan som älskar att bada. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. spraya ovanför fågeln några sprut, dimman lägger sig på fjäderskruden och sjunka in i fjäderdräkten.

**
Grenar är viktig för kakaduorna**
Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Se till att fågeln alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på. Plocka gärna tallkottar och ge. Grenar är naturens klo och näbbtrimare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som den kan gnaga och sysselsätta sig med.

**
GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!**
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

_GIFTIGA TRÄDSORTER!! _Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum),  Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

_ VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ _Att köpa från en seriös uppfödare är bättre än i zoo-affärer. En seriös uppfödare tänker alltid på fåglarna i första hand och att de inte får vara sjuka eller svaga individer som sätts i häck, seriösa uppfödare tänker också på att fågelföräldrarna måste ha goda egenskaper som uppfödaren vill skall föras vidare och de lever alltid under hälsosamma förhållanden med den kost och motion dom behöver med lagliga burar och massor av kärlek som läggs ner på varje individ.
En seriös uppfödare ser också till att fåglarna är friska och i god kondition för en häckning så som att avmaska dom, ser till att det inte finns kvalsterangrepp på fåglarna och känner sina fåglar utan och innan. Tänk också efter noga innan köpet av din kakadua vad gäller handuppföda fåglar! Att ta ungarna från sina föräldrar i tron om att hand tämja dom bättre är inte att rekommendera.
I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan uppfödaren aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekommendera alls.

Handmatade ungar får inte alls samma immunförsvar som föräldrar-uppfödda ungar då dom inte får i sig av de olika sorters bakterier som är viktiga för deras utveckling vilket gör dom känsligare för sjukdomar. Många lägger också till sig med dumma ovanor och plockningsbeteende.

Nykläckta ungar lider oftast brist på K-vitamin då de har med sig begränsad mängd från ägget. Ungar som blivit handmatade från dag ett om man inte vet om det kan bristen orsaka blödningar. Vitamin K hjälper blodet att levra sig. Allt som allt är det alltså bättre att låta fågelföräldrarna få ta hand om uppgiften att mata och ta hand om sina ungar. Så i slutändan är det de allra bästa att köpa en föräldrar-uppfödd kakadua unge.

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med uvb-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka, reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet.
Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
TÄNK på att inte använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och kan skada ögonen på en fågel.

**
Att häcka sina kakaduor
**Att häcka sina kakaduor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Det är viktigt att man granskar dom kakadua par som ska få häcka noga.

De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar. Eftersom kakaduor är utrotningshotade, är framgångsrik avel till hjälpa att bevara dessa arter och minska antalet vildfångade fåglar. Men det är då viktigt att man vet vad man gör och denna art att häcka rekommenderas inte till nybörjare.

Kakaduor kan ha väldigt svårt att finna sig sin partner vilket då gör det svårt att häcka dom. När det väl funkar och dom funnit varandra så är den bästa miljön för avel av kakaduor i en stor voljär. Där en holk, eller en rund urholkad trädstam av den ungefärliga samma storlek som en holk skall vara för kakaduor högt i voljären. På botten av holken lägger man in ett lager av mjukt strö som spån, hampaströ eller dylikt.

Honan ruvar beroende på vilken art mellan 25 till 30 dagar. Ungar tar mellan 60 och 100 dagar att bli helt ut fjädrade och då kommer de att börja utforska utanför boet/holken. De kommer dock fortfarande att vara beroende i ytterligare två till tre veckor innan redo att lämna boet för gott. Så en väldigt lång tid för häckningen som man bör vara redo för.
Ett kakaduapar är redo att häcka när dom blivit ordentligt uppmatade med en varierad kost med ökad mängd protein i maten. Grönsaker, örter, bär, frukt, groddar och blötlagda frön av olika slag, groddade baljväxter, kokt ägg är något ges av extra. Även vitaminer, mineraler extra med kalk samt en jod-sten är viktigt att ha i buren under hela häckningen, även den varierade kosten skall finnas med under hela häckningsperioden. Så också en uvb-lampa. 

**
Sjukdomar**
kakaduan kan också bli sjuk precis som du och jag och ser man minsta tecken på sjukdom skall veterinär kontaktas.Tecken på sjukdom är bland annat lös eller missfärgad avföring, uppburrad matt fjäderdräkt, matta ögon eller att fågeln andas med öppen näbb.

**
Infon funnen här

**

http://birds.about.com/od/largebirds/tp/Facts-About-Cockatoos.htm

http://easyscienceforkids.com/all-about-cockatoos/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kakaduor

http://cockatoo-info.com/species/

http://www.parrot-and-conure-world.com/cockatoos.html

http://animals.sandiegozoo.org/animals/cockatoo

http://animal-world.com/encyclo/birds/cockatoos/CockatoosProfile.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Maja
11/22/14, 1:05 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#1

Åh, jag älskar kakaduor! Vi har dem överallt här i parkerna i Sydney, nästan som duvor hemma i Stockholm… 😃

Jättesociala och intresserade. Och så gör de sig så fina på bild!

JohannaN
11/22/14, 9:59 AM
#2

men så underbart att få ha dom på när håll, dom är verkligen underbart vackra fåglar🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Grodan
7/7/15, 11:21 PM
#3

Idag blev jag kär i en Kakadua. Såg att hans torrfoderskål innehöll sämre val av torrfoder och därför sökte jag mig fakta om bättre alternativ här. Tack.  ❤️Harrisons pellets verkar super, den här killen behöver nog det. Han har haft ett jobbigt liv.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

JohannaN
7/8/15, 12:06 AM
#4

men vad underbart roligt att höra att du kunde hitta bra fakta på denna sidan, härligt 🤗 Jo, harrisons är det bästa, behöver du mer tips och råd så är det bara att säga till🙂👍

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Grodan
7/8/15, 3:26 PM
#5

Jag är lite nyfiken på aktiveringstips. Han är lite svår att hantera (litar inte på människor riktigt) så han är mycket i buren.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

JohannaN
7/8/15, 4:07 PM
#6

skall se om jag kan finna någon som kan svara på din fråga, jag återkommer när jag talat med dom duktiga kakadua ägarna🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Grodan
7/8/15, 4:09 PM
#7

Kanske ska skapa en separat tråd om det?


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

JohannaN
7/8/15, 4:12 PM
#8

ja, gör gärna det då kan andra också läsa det🙂👍

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: