Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 8274 ggr
JohannaN
2014-11-13 20:02

Krävan hos fåglarna, vad är det ??

När fåglarna vaknar upp på morgonen och gjort sina morgonsträckningar är det så dags att äta, men när dom väl har svalt fröna vad händer sedan i fågelkroppen ?? Här tas upp lite angående krävan hos fåglarna och vad detta är för något och vilken funktion den fyller..........

Hos våra fåglar finns något som inte finns hos människan nämligen en säck som kallas för krävan eller på engelska kallas den för crop. Fåglar har inte som vi tänder utan måste svälja sin mat hela och för fåglarna innefattar detta främst skalade frön av olika slag beroende på vad dom olika arterna är vana vid att äta i det vilda. När dom väl har svalt dom skalade fröna så hamnar dom då i fåglarnas krävor som fungerar ungefär som hamstrarnas kindpåsar eller kor med flera magar. 
Krävans uppgift är att användas för att lagra överskotts mat för senare matsmältning för att klara sig länge på maten och inte behöva fylla på för ofta vilket gör att dom kan fylla på med mer på en och samma gång och klara sig på detta längre än andra djursorter och människor. Krävor är inte unika för just fåglar utan även insekter, daggmaskar, några snäckor och blodiglar har även dem.

Krävan är väldigt bra på så sätt att fåglarna inte behöver göra som andra djur när det gäller rovdjur, andra djur måste oftast glufsa i sig maten snabbt för att vara säker på att inte bli tagna av rovdjuren och samtidigt kunna bli mätta men fåglarna dom kan äta och samla på sig för att sedan ha detta med sig vilket ger fördelar.

Fåglar lever i en värld där endast den starkaste överlever och finns det gott om mat men där det råder konkurrens över maten så är det en smart grej för fåglarna att snabbt kunna fylla på i krävan och genom att fylla krävan är detta ett smart sätt där dom kan fylla långt mer mat än en mage normalt kan klara av och efter det har fåglarna ett skafferi för senare så att säga och inte enbart för stunden.

Krävan är alltså en lagringsanläggning, den smälter inte maten, utan krävan släpper ifrån sig frön som sedan passerar in i proventriculus som är den första delen av magsäcken, en körtel som frigör ämnen till magen för att kunna bryta ner maten. Det är också här som fåglar producerar "kräv mjölk", en vätska som matas till ungarna.

När det gäller denna mjölken är det inte alla fågelarter i världen som gör detta men många parakit och papegojfåglar samt duvor gör bland annat på detta vis både hanar och honor kan göra detta men oftast är det hanen som kommer med maten till honan som ruvar på äggen eller är med ungarna. Mjölken innehåller höga halter av fett och proteiner för att hjälpa ungarna att växa men också av annat som ungarna behöver för att växa och det kan också vara olika från fågelart till fågelart hur innehållet ser ut. 

Oerfarna uppfödare ger väldigt lätt för mycket mat till ungar som handmatas. Det är viktigt för uppfödaren att veta när det är dags att avsluta utfodring av ungen för annars blir resultatet att krävan tappar sin funktion att få fröna från krävan till fösta delen av magen vilket gör att maten stannar kvar i krävan på ungen och surnar.

Normalt så tömmer sig krävan kort efter att fågeln ätit men ibland uppstår ett tillstånd som kallas på engelska crop stasis vilket betyder att det finns en fördröjning i tömningen av krävan. Klibbiga material såsom t ex havregryn som ingår i kosten kan ge problem i krävan vilket man inte bör ge till fåglarna. Även vitamin- och proteinbrist kan leda sur kräva hos fåglarna men även sjukdomar infektioner såsom candidiasis och trichomoniasis, lever- eller njursjukdom mm. 
Några av dom sjukdomar som kan orsaka problem kommer här nedan i bokstavsordning:

**
Candida albicans
**Är en mögelsvamp som angriper luftvägarna och matsmältningssystemet och kan vara dödlig. Symptomen är att dom kastar upp frön, munnen får vitaktiga beläggningar, krävan töms mycket långsamt, fågeln får diarré med en sötaktig doft och ibland luktar det även sött i munen. 
Om candidasvampen ökar eller om det finns några skador på mag-tarmkanalen, kan Candida orsaka problem i mag-tarmkanalen och andra organ inklusive näbb och andningsorganen. Candida kan också infektera hud, fjädrar, ögon och fortplantningsorganen, men detta är vanligare på fåglar som inte tillhör papegojsläktet, 
det är fåglar med nedsatt emunförsvar som drabbas, främst handuppfödda ungar. Det är en vanlig mögelsvamp som kan smitta många djurarter. Fågeln behandlas med svampmedicin.

Krävinflamation

En inflammation i krävan kan bero på många olika saker, till exempel svampinfektion, parasiter eller bakterier. Likaså kan förstorad sköldkörtel/struma orsaka kräkningar. Det typiska tecknet på att en fågel har inflammation i krävan är att den sitter och kräks upp frön upprepade gånger som den slänger med huvudet för att bli av med, fågeln kan också vara kladdig på huvudet efter allt kräkande och slängande med frön och slem. fågeln sitter och har uppburrade fjädrar och är allmänt slö. Det är väldigt viktigt att man tar sin fågel till en veterinär så fort man ser tecken på att fågeln har problem med krävan, då om den går obehandlad oftast leder till döden.

**
Megabacterios**

Megabacteria är mikroskopiska organismer som är 40 gånger större än de flesta bakterier. De har vid olika tillfällen kallats bakterier, svampar och laktobaciller, men nu anses vara i en mikroskopisk klass för sig. man tror att svampen eller mer exakt den jäst-liknande patogenen bosätter sig i tarmkanalen hos en fågel på slemhinnorna och förekomma som en del av fågelns mag och tarmflora och inte alltid orsaka sjukdom. Macrorhabdus ornithogaster heter sjukdomen om inga symptom kan ses just då, det är när symptom kan ses som namnet megabacteriois kommer in i bilden.

Hos drabbade fåglar finns det två förlopp och den ena är akut matvägran med kräkningar som ibland är blodtillblandade. Dessa fåglar dör ofta inom en till två dagar. fågeln svälter långsamt tills den utan återvändo börjar svälta sig själv.
det andra förloppet som är mer vanligt är att fågeln till synes har god aptit och ofta spenderar onormalt mycket tid med att äta. Vid närmare anblick sitter dock fågeln mest och plockar bland fröerna utan att få något i sig. Fågeln äter och äter och ändå blir tunnare, tunnare och tunnare. Ju mer fåglen äter, desto tunnare blir den. De flesta gånger hittas fågeln/fåglarna döda på govlet. I samband med detta är slemmiga kräkningar vanligt och ibland även diarré. Kräkningarna kan vara så omfattande att fågeln är blöt och kladdig på fjädrarna på hjässan. Om det på gått länge kan också hosta förekomma samt även Streptococcus spp som orsakar bland annat lunginflammationer.

Behandlingen består av en svampmedicin som heter megabac S som ges till fågeln/fåglarna i en månad i deras vatten. Viktigt också att inte ge sina fåglar något som innehåller socker, så som dextros, fruktos eller glukos. 

Parasiter och maskangrepp

Parsit och maskangrepp kan drabba våra älskade fåglar men är inte så jätte vanligt, dessa kan orsaka en rad symptom beroende på vad för typ det handlar om men magtarmstörningar, diarré, viktförlust, matvägran, blodbrist, uppkastningar, långsam tillväxt, apati. Hårmask har liknande symptom som hos trichomonas-parasitangrepp. Parasit och maskangrepp behandlas med Axilur flytande avmaskningsmedel.

Trichomonas (Trichomonas gallinae)

En parasit som överförs mellan fåglar som är en protozo parasit och fåglarna får denna i sig genom att äta förorenad mat eller vatten. Drabbade fåglar tappar vikt och dör av svält, uttorkning eller av sekundär allmäninfektion med bakterier. Dom blir deprimerade, utmärglade, uppträder apatiskt, är uppburrade, har en matt fjäderdräkt, har svårigheter att stänga munnen, visar upprepade sväljnings rörelser, har en öppen mun och en ljudlig andning, har svårt för att stå och behålla balansen, har diarré, nacken kan ha ett pösigt utseende, krävan kan vara insjunken och tom och ha en illaluktande odör, leverskador kan uppstå om levern är invaderat av trichomonas organismer. Fågeln kan ofta dö av svält eller kvävning. 

Behandlas med höga doser av Axilur under 5 dagar. Ibland räcker inte det utan andra avmaskningsmedel som tex Levacide/Vermisol (innehåller levamisol), Cydectin (innehåller moxidectin) eller Ivomec (innehåller ivermektin) måste användas. Rengöring av omgivningen måste göras när behandlingen börjar samt också använda sig av virkon S på allt i buren/omgivningen.

Info funnen här

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1829&aid=2418

http://www.beautyofbirds.com/vomiting.html

http://www.birds-online.de/gesundheit/gesinfektion/wuergen_en.htm

http://pets.thenest.com/parakeet-care-crop-6507.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Tarotstollan
2014-11-13 20:16
#1

Mycket bra information!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Upp till toppen
Annons: