Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 14625 ggr
JohannaN
10/29/14, 10:50 PM

Splendidparakiten!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 8
Förhandsgranskning av bild 2 av 8
Förhandsgranskning av bild 3 av 8
Förhandsgranskning av bild 4 av 8
Förhandsgranskning av bild 5 av 8
Förhandsgranskning av bild 6 av 8
Förhandsgranskning av bild 7 av 8
Förhandsgranskning av bild 8 av 8

Splendidparakiten en oerhört praktfull och tystlåten liten fågel som inte många av oss oerfarna fågelälskare känner till. Här tas upp mer om denna fågel och dess behov..........

Splendid parakiten som även kallas för Scarlett-breasted parrot och Orange-throated parrot och deras vetenskapliga namn är Neophema splendida. Denna parakit är en färgglad liten fågel som lever i sydvästra till sydöstra Australien och anses ofta vara en av de mest färgstarkaste arten av gräs parakiter. 
Den viltfärgade splendid parakiten har en ljus blå färg i ansikte och vingar, ryggen och stjärten är djupt grön medan buken är gul. Haklappen på hanen är scharlakansröd på hanar medans på honorna förblir den grön-gul.
Hanar har också en mycket ljusare blå ansiktsfärg, som sträcker sig till nacken. Ungarna liknar honorna men unga hanar kommer att rugga och få den vuxen hanens färg vid 3-6 månaders ålder, dom blir könsmogna vid 1 års ålder.

Splendid parakitens längd är runt 19-21 cm och väger 70 g och dom har ett mjuk kvittrande läte, deras livslängd är mellan 10 och 15 år i fångenskap, men det finns alltid undantag.

Det finns flera mutationer av Splendid parakiten så som pastell, kanel
(könsbunden), Fallow, havsgrön, Lutino, Albino, fläckig/brokig, Silver, Blå, Vit bröstad Blå (Recessiv) och röd bukad. Denna art förväxlas ofta med den turkos parakiten och det finns små liknelser.

Födan i naturen består främst av gräsfrö och de tros även utnyttja saftiga växter en av dessa växter som heter calandrinia och på svenska heter sidenblommor som hjälper fåglarna att få i sig vätska när det är ont om vatten under torka, men också blommor, frukt, insekter och bär finns på menyn.

Dessa fåglar spenderar mycket av sin tid att finna föda på marken.

Häckningssäsongen hos dessa fåglar i det vilda är från augusti till oktober eller efter regn, med en eller ibland två kullar beroende på nederbörd. Dom häckar i ihåliga träd, ofta i eukalyptusträd för att bygga sitt bo och där får dom 4-6 runda vita ägg som honan ruvar på.

**
Allmän fakta om hållandet av splendid parakiter**

Dessa fåglar rekommenderas att hålls i voljärer och gärna stora sådana, dom trivs också bättre inomhus än utomhus. Dessa lugna och fredliga fåglar skall inte hållas ihop med undulater eller andra arter som är mer framåt då dom är lite för aktiva och intensiva för denna art men där emot kan de hållas med andra tystlåtna fredliga arter så som turkoser, finkar, bourkes parakiter och katarinaparakiter. Denna art bör sitta parvis eller enbart honor i en voljär och hanar i en annan då denna art särskilt hanar lätt blir aggressiva och revirskyddar sina revir och med ibland dödlig utgång. Så antingen separerade kön eller enbart hane och hona.
Har man dom som burfågel hemma måste dom få flyga fritt flera timmar under dagarna då dom är så otroligt duktiga och snabba flygare. Dom är också mycket smarta och lär sig fort en rutin. Hane-hona är den bästa kombon i ett hem.

**
Föda
**Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!
Utöver den vanliga fröblandningen kan man även komplettera med andra frön av olika sorter och gärna av olika gräsfrösorter men också av åkergräsfrön och tistelfrön Tänk på att lika viktigt som det är för oss är det för dom att få en bra och varierad kost.
Fåglar i det vilda äter olika frösorter både torra och i olika groddnings faser samt gräset som växer upp av fröna och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insekter och där får dom i sig allt dom behöver, det får dom absolut inte i en bur i Sverige.

Därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, salter, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.
Utöver fröblandningen kan man erbjuda dessa fåglar grönsaker, bär, örter, frukter (då och då), kokt ägg, groddade och blötlagda frön, odlade skott, smörgåskrasse, men även av det man kan finna i naturen under vår, sommar och höst så som gräs av olika sort, frögräs stänger, våtarv, maskrosblad + blommor mm. Gör kosten så varierad som det bara går och något som är viktigt för fåglarna är att ge dom fri tillgång på kalksten, ett bra mineralpulver (ju fler mineraler ju bättre) och jodsten.

**
Giftig mat för splendids är:** ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart)LAKRITS, KAFFE, __LÖK, MULLBÄR, OKOKT POTATIS, PERSILJA, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Låta sina fåglar bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också splendid parakiterna. Tänk också på att ha färskt vatten till dom varje dag. 
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Försök att inte spray dom med vatten då det inte är bra för dom, låt dom välja att få bada istället på ett fat eller en skål.

**
Motion är superviktigt för fåglarna**
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.

Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.

Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna, eller i stora voljärer utomhus och inomhus. När dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. Att fågelsäkra rummet är ett måste då en parakit-näbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv.
Det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens fåglar är ute och flyger. när man tar ut sin fågel för första gången måste man ha persienner nere och fördragna eller postitlappar så dom inte flyger in i fönsterrutorna, efter en någon vecka kan man vrida persiennerna.

något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel.

**
Buren**
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för dessa fåglar är ska vara minst 70 cm, minsta djup 45 cm, minsta höjd 60 cm. men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

**
Grenar**
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar.
svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för deras fötter och föreslås att inte ha i buren alls! Även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på fåglarnas fötter. 

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

**
Giftiga trädsorter!! 
**Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

**
Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar**
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera. man skall införskaffa en uv-lampa som avger uvB-strålning. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus då detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka, för matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggningsbeteendet. Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

**
Häcka sina splendid parakiter**
Att häcka sina splendid parakiter är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor! Det är viktigt att man granskar dom fåglar som ska få häcka noga.
De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar.

Hanarna kan vara aggressiva under häckning men oftast inget som slutar allvarligt. Etablerade par kan bli mycket produktiv och kan häcka när som helst på året om det ges rätta förutsättningarna för det. Bästa holk-storlek är 20x20x30 cm med ett ingångshål på 6 cm. När paret sätts i häck är det viktigt med den varierad och bra kosten som dom annars äter men med extra protein för att dom skall orka genom häckningen, groddar av olika frön är super bra, även kokt ägg, kokt ris är bra att erbjuda dom, detta skall ges under hela häckningen då det också är viktigt för ungarna att få i sig av en bra varierad kost och protein för hjälp att växa till sig bra.

När honan väl är redo lägger hon 1 till 5 ägg som hon ruvar på i 18 dagar. Hanen går sällan in i holken, men kommer att göra täta besök där han matar honan. Honan är normalt en bra mamma och kommer att vara ovilliga att flytta från äggen. stör inte för mycket utan låt honan ruva ifred.
När ungarna väl har kläckts är det bra att hålla regelbundna tider då man tittar till honan och ungarna samt inte för ofta och ett tips är att knacka lite försiktigt på holken innan man öppnar för att inte överraska eller skrämma honan, tala också samtidigt lugnande. Ungarna lämnar boet efter 28 dagar vilket motsvarar 4 veckors ålder och vid 7-8 veckors ålder är ungarna oberoende och kan flyttas från föräldrarna.

**
Sjukdomar**
Det är väldigt viktigt att läsa på om dom olika sjukdomar som drabbar fåglar så man är förbered på om sjukdom skulle vara framme. En sjukdom som är väldigt vanlig på dessa fåglar är candida svamp, detta har att göra med dessa fåglars känslighet för fukt och fuktiga miljöer och i just fuktiga miljöer trivs candida svampen så var noga med en torr miljö för dessa fåglar. 
Men också då dessa fåglar spenderar mycket tid på marken för att finna föda är det viktigt att hålla koll på dom så dom inte insjuknar i maskangrepp. Mer info om sjukdomar på fågel finns längst ner på fakta sidan på www.fagelfenix.n.nu .

**
Info funnen på dessa sidor**

http://beautyofbirds.com/scarletchestedparakeets.html

http://birds.about.com/od/smallbirds/p/Scarlet-Chested-Parakeets-As-Pets.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Scarlet-chested_parrot

http://birds.about.com/od/smallbirds/p/Scarlet-Chested-Parakeets-As-Pets.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Tarotstollan
10/30/14, 3:01 AM
#1

En otroligt vacker fågel.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Upp till toppen
Annons: