Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 7291 ggr
JohannaN
2014-10-21 21:20

Bakterien E. coli hos fåglar!

det finns en rad olika bakterier som fåglar kan drabbas av E. coli, Citrobacter, Strep och Staph. Det är viktigt att känna till dessa för att man så snabbt som möjligt kan agera om fågeln insjuknar och även känna igen symptomen, hur dom uppkommer, hur dom behandlas och hur man framförallt förebygger det hela från att uppkomma. Här kommer det tas upp om en bakterie vid namn E. coli........

E. coli är en gramnegativ bakterie i familjen Enterobacteriaceae. Det finns många ofarliga eller till och med nyttiga stammar av E. coli som förekommer allmänt i naturen. E. coli är den dominerande icke-patogena (icke sjukdomsframkallande) fakultativt anaerob som innebär att dessa bakterier kan leva och föröka sig med eller utan närvaro av syre i människans tarmflora. 
Vissa stammar kan orsaka sjukdom i mag-tarmkanalen, urinvägarna och centrala nervsystemet hos människor. 

Intressant är tarmkanalen hos nästan alla fåglar (inklusive några papegojarter, särskilt kakaduor och Eclectus) och däggdjur, inklusive icke-mänskliga primater och hästar koloniseras av E. coli. Fåglar, speciellt psittacines (papegojor), är mindre beroende av E. coli och förlitar sig mer på Gram positiva tarmbakterier.
Emellertid raknäbbar, inklusive finkar, sångfåglar, härmskrikor, duvor, vattenfåglar, rovfåglar och strutsfåglar har alla en hög förekomst av normal gramnegativa bakterier i mag-tarmkanalen, inklusive många stammar av E. coli. 

Dessa bakterier bor ofta ganska välvilligt i mag-tarmkanalen hos dessa djur och fåglar, utan några obehagliga konsekvenser.
E. coli är en ganska vanlig bakteriell organism, som finns i mänskliga munnar, i hund och katt avföring, gödsel som används för att befrukta blommor och grödor, och det finns i mag-tarmkanalen hos många djur vi interagerar med dagligen. Större delen av tiden, är det ofarligt, och förorsakar inga som helst problem. 

**
Hur får våra fåglar denna bakterie i sig??
**En orsak till att dom få i sig av dessa bakterier är genom våra pussar och när vi klappar/tar på dem så det är viktigt att tvätta händerna noga innan vi gosar med våra små liv. Helst också undvika att låta våra fåglar vara i munnen på oss om det är möjligt. Patogen-stammar av E. coli kan leta sig in råvaror från mataffären som inte har sköljts av noga kan det när det matas till våra fåglar leda till allvarliga, livshotande eller till och med dödliga sjukdomar. 
Bakterierna utgjuts från en infekterad fågel i avförings material liksom nasala (nysningar, vätska från näsan) och eller okulära (ögon) sekret som innebär om fågeln kliar sig mot något med ögat kan en annan fågel få det i sig om kontakt med det området görs). Organismen är stabil utanför värdkroppen och kan torka som en dammig substans.
Detta damm förorenar luften i form av aerosoler (små partiklar). Dessa aerosoler inhaleras sedan av en annan fågel. Känslighet och mängden föroreningar avgöra om den nya fågeln blir infekterad med sjukdomen.
Andra former av överföring inkluderar infekterade honor som matar sina ungar med förorenat innehåll i sin kräva samt smittat foder och dricksvatten.
Sjukdomen har en större chans att sprida sig i trångboddhet och försmå utrymmen för hur många fåglar man har, inaktuella luftmiljöer, holkar och bon. Djuraffärer, hos folk som avlar i en överdriven större mängd fåglar och karantänstationer är också högriskområden.

**
Symptom**

ovilja att äta, förlust av kondition, ruggiga fjädrar, diarré, kraftiga kräkningar,
håglöshet, svaghet, frossa, avföring som täpper till kloaken/rumpan på fågeln. 
Svårighetsgraden av sjukdomen kan bero på åldern av fågeln, virulens hos bakterier ( förmåga av bakterien att framkalla sjukdom hos sin värd), lågt immunförsvar, stress och graden av förorening i burar/voljäer och miljön omkring.
Drabbade fåglar kan också bli bärare utan visa några tecken på sjukdoms-symptom. Dessa bärare kan sprida sjukdomen till sina ungar och kan senare bli sjuka på grund av stress. ungar med mindre utvecklade immun-försvar är mer mottagliga för sjukdomar och dör oftast. Kroniska infektioner hos vuxna fåglar kan bilda abscesser (bölder), misslyckas med att kläcka ägg, har förändringar i matvanor och kan periodvis passera kontaminerande (förorenade) bakterier.

**
Diagnos**

Veterinären tar avföringsprover för att fastställa om det är E. coli. Om fågeln dör, kan tarm material, lever, blod och mjälte också odlas för att fastställa om det föreligger E. coli bakterier.

**Behandling av E. coli
**Bredspektrumantibiotika/antibiotika är det som används för att behandla E. coli men det ska endast påbörjas efter det att ett prov för odling har tagits så man vet vad man har att göra med. Noggrann hygien både vad gäller handhygien på oss människor, städa och desinficera noga i bur/voljärs-miljön runt om på alla ytor och alla leksaker, skålar mm. som också skall städas och noga desinficeras eller slängas och nytt köpas in. Det är också viktigt att upprätthålla en stressfri miljö för dom sjuka fåglarna, värmelampa om det behövs.

**
Det finns en del ute på marknaden som man kan använda till sina sjuka fåglar både som förebyggande men också under sjukdom som används i utlandet på fåglar och dessa är:**

Lakritsrots extrakt Varför lakritsrot undrar ni då?? Jo, lakrits är användbar för många sjukdomar inklusive astma, fotsvamp, skallighet, kroppslukt, bursit, kräfta sår, kronisk trötthet, depression, förkylningar och influensa, hosta, mjäll, emfysem, gingivit och karies, gikt, halsbränna, hiv, virusinfektioner , svampinfektioner, sår, leverproblem, borrelia, klimakteriet, psoriasis, bältros, halsont, tendinit, tuberkulos, magsår, jästinfektioner, prostataförstoring och artrit. 
Hundratals potentiellt läkande substanser har identifierats i lakrits också, bland annat föreningar som kallas flavonoider och olika växtöstrogener (fytoöstrogener). Örten viktigaste terapeutiska förening, glycyrrhizin (vilket är 50 gånger sötare än socker) utövar många positiva effekter på kroppen, vilket gör lakrits en värdefull ört för behandling av en rad sjukdomar. Det verkar för att förhindra nedbrytning av adrenal hormoner som kortisol (kroppens primära stress kämpar adrenal hormon), vilket gör dessa hormoner mer tillgänglig för kroppen.

Den har en väldokumenterad rykte för att läka sår. Det kan sänka magsyrenivån, halsbränna och matsmältningsbesvär och fungerar som ett milt laxerande. Den kan också användas för irritation, inflammation och spasm i matsmältningskanalen. Genom sin välgörande verkan på levern, ökar gallflödet och sänker kolesterolnivåerna, den innehåller också kraftfulla antioxidanter. Detta används utomlands hos fågelfantaster så det kan ges till våra fåglar i lagom och inte överdriven mängd, det finns i flytande form och 4-6 droppar i en liter vattnen en gång i veckan eller utblandat 2 droppar i ett snapsglas med vatten och fyll upp i en spruta för att sedan ge det till fågeln, en droppe för mindre fåglar. 
**
- röd solhatts extrakt** Röd solhatt, eller purpurrudbeckia, är en relativ nykomling på våra breddgrader, men de nordamerikanska indianerna har dragit nytta av dess läkande egenskaper sedan urminnes tider. Den röda solhattens viktigaste egenskap är att aktivera och stärka kroppens immunförsvar, och den har snabbt fått en framträdande roll som förebyggande behandling i förkylningstider.
Detta extrakt ges till burfåglar i utlandet både som förebyggande men också som hjälp mot olika bakterier. Mer som fåglar insjuknade i E. coli behöver hjälp med är att stärka sitt immunförsvar samt sin mag och tarmkultur och det gör vi ägare bäst genom att se till att ha kosttillskott hemma och tillgängliga och det finns en rad kosttillskott som vi människor kan erbjuda dom sjuka fåglarna, men även vitaminer och mineraler är superviktiga för dom små liven. Samma dosering som lakritsroten.

**
Här nedan tas upp lite produkter som man kan ge sina fåglar vid sjukdom**

- Bipollen innehåller en riktig cocktail av näringsämnen, ungefär 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler, 22 aminosyror och dess koncentration av vitaminer är högre än i frukt och grönsaker. Vitaminerna ska göra att blodkärlen stärks, inre blödningar, åderförkalkning och benskörhet förebyggs, bakterietillväxt hämmas och infektioner förebyggs.

_ - B-vitamindroppar för häst_ Dessa b-vitaminer är mycket bättre än något annat preparat ute på marknaden. Fåglarna förlorar väldigt snabbt b-vitaminer precis som mineraler när dom är sjuka då kroppen jobbar så intensivt och b-vitaminerna är vattenlösliga och kissas ut ganska så snabbt när dom är sjuka. B-vitaminer stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning, hjälper bland annat fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein. 
B-vitaminerna ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska, dom skyddar mot miljögifter och fungerar var och en som delenzymer, eller koenxymer, och samarbetar inbördes i en kedja av kemiska enzymreaktioner, dom ökar också effekten av andra vitaminer som intas, det vill säga A, E, och C-vitaminernas verkan blir större om fåglarna samtidigt får i sig tillräckligt med B-vitaminer. 

- Ekologisk aloe vera juice innehåller mer än 75 näringsämnen och 200 aktiva föreningar, däribland 20 mineraler, 18 aminosyror och 12 vitaminer. Aloe Vera är en av de mest näringsrika växterna i världen och har använts i tusentals år främst för dess antiinflammatoriska egenskaper.

Korngräspulver är ett av de mest väl sammansatta födoämnena näringsmässigt som naturen har att erbjuda. Korngräs är en mycket alkaliserande föda som hjälper kroppen på både människor och djur till att återställa en bättre syra/bas balans. Den förser dessutom kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer och hela 18 aminosyror. 

Korngräset är speciellt rik på betakaroten som är förstadiet till a-vitamin. Den är också rik på just vitamin A men också vitamin B1, B2, B12, vitamin C. Den är också rik på mineralerna kalcium, järn och kalium samt folsyra, men inte nog med det är gräset rikt på klorofyll (växternas blod) som renar vårat och våra djurs blod och stärker immunförsvaret, kostfiber finns det också mycket av. blanda i fåglarnas vatten eller strö på maten.

_ - Poly Aid (undulatshopen har denna hemma ibland)_Använd där svält är kritisk. Detta preparat används då den gör det lätt för fågeln att ta upp näring samt ger mag och tarmstöd och har immunstegrande ingredienser. Vitamin A, D3, E, K, C. Balanserade proteiner, mineralsalter, glukos-värkande ämnen, 8 mineraler och nio andra viktiga vitaminer som våra sjuka fåglar behöver. 

_ - Porbiotika _Probiotika är ett preparat som innehåller bakterier för att stärka immunförsvaret och tarmfloran. Probiotika innebär levande bakteriekultur som är bra för tarmens naturliga bakterieflora och visat ha positiva effekter på hälsan både vad gäller människor, djur och fåglar, särskilt när fåglarna får antibiotika förlorar dom den goda tarm och magbakteriefloran.

- Spirulina En blå-grön alg som har funnits på jorden i över 3,5 miljarder år som innehåller hela 60 % protein, vitamin B1, B2, B5, B6, B11, B12, C- och E-vitamin, antioxidanter, 18 av 20 aminosyror, klorofyll, betakaroten. Spirulinan är också rik på mineralerna järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink och innehåller även koppar, natrium, krom och selen. 5-8 procent fett, varav en hög andel essentiella fettsyror så som omega-6. strö på maten eller lägg i vattnet.

_ - Schindele's mineraler_ I detta preparat har det har analyserat mer än 30 grundämnen. De viktigaste mineralerna är bland annat kisel, kalium, kalcium, magnesium, mangan, zink, molybden och krom. består enbart av lättsmält stenmjöl och mineraler är ju också vad fåglarna förlorar när dom är sjuka. 

Vetegräspulver Vetegräs är i stort sett ett komplett livsmedel som är super att ge våra fåglar och också då dom sjuka fåglarna som insjuknat i PBFD. Det innehåller alla de 8 essentiella aminosyrorna, liksom 13 av de icke essentiella aminosyrorna. Av de alla 102 möjliga mineralerna och vitaminerna innehåller vetegräs hela 90 av dessa vilket åter igen är något som vi eftersöker till våra älskade fåglar. 
Det innehåller en hel del vitaminer som våra fåglar behöver så som vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K och flera hundra enzymer som är svåra att hitta i andra livsmedel till våra fåglar.Det som ger vetegräset sina speciella hälsoegenskaper är det gröna växtämnet klorofyll. Klorofyll hjälper till att förhindra skadlig bakterietillväxt i kroppen.

_ - Värmelampa/värmekälla _Den första prioriteringen när det gäller en sjuk fågel är att ge fågeln extra med värme, detta skall ske innan fågeln hanteras vad gäller att ge läkemedel, om det tar tid att få komma till veterinären mm. Rumstemperatur är inte tillräckligt varmt för den sjuka fågel som behöver extra värme så att fågelns kropp kan fokusera sin energi på att reparera sig själv och mindre på att upprätthålla normal kroppstemperatur. Värme har vid flera tillfällen inom fågelhållning var nog för att få den sjuke att repa sig och må bra.

**
Förebygga E. coli**

Och till sist för att förebygga denna bakterie så är det som alltid en bra varierad kost, gärna ge då och då probiotika för att stärka fåglarnas mag och tarmflora. Något mer som är så viktigt att ta upp är att se till att hålla det rent och städat från gammal avföring och även hålla luften fri från damm. Tänk också på noga handhygien när vi håller på med fåglarna och även med ungar.

**
Info funnen på dessa sidor
**http://www.avianbiotech.com/Diseases/Ecoli.htm

http://www.exoticpetvet.net/avian/ecoli.html

http://beautyofbirds.com/bacterialinfection.html

http://www.herbwisdom.com/herb-licorice-root.html

http://www.essentialbird.com/index.php?option=com_content&view=article&id=26:herbal-first-aid-for-birds&catid=1:articles

http://www.holisticbird.org/pages/cs12.htm

http://www.bodystore.com/3/sv/info/-ortlexikon

http://www.holisticbirds.com/pages/dietfeather0801.htm

http://www.holisticbirds.com/pages/chronic1001.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: