Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 5229 ggr
JohannaN
7/27/14, 7:52 PM

Omega 3 och omega 6 också viktigt för fåglarna!

Omega 3 och omega 6 är båda lika viktiga för oss som för våra fåglar och det gäller att få i dom en så varierad kost som möjligt och också se till att dessa finns med i kosten på ett eller annat sätt. Precis som vi kan våra fåglar bli dåliga om dom inte får i sig omega 3 och 6. Här tas upp mer om det.........

Omega 3 heter den grupp fettsyror som anses vara bland de nyttigaste fetterna för kroppen. Nu mer vet de flesta att Omega 3 är bra för kroppen och hälsan så också för våra fåglars kroppar samt hälsa och det är viktigt att dom får det då och då som en del av den varierade kosten. 

Fett är egentligen samlingsnamnet på alla fettsyror. Omega 3 är en av dessa fettsyror. Fettsyror kan i sin tur delas upp i fleromättade fettsyror som Omega-3 och enkelomättade samt mättade fettsyror. Den viktigaste funktionen fett har i kroppen är i skapandet av nya celler. Fettet som är lagrat i kroppen används som energi i uppbyggnaden av nya celler. De olika fettsyrorna tas upp av kroppen på lite olika sätt och har sina unika näringsvärden för oss. 

Nyare forskning har visat att en balanserad omega 3 och 6 fettsyror i kosten är bra för en mängd kroppsfunktioner. När dessa omega fettsyror finns i rätt proportioner och är balanserad hjälper det immunförsvaret och kroppens förmåga att reagera på sjukdomar och precancerösa tillstånd. Detta innebär att immunceller kan bekämpa infektioner och inte överreagera, vilket inträffar vid allergiska reaktioner.
Omega 3 har visat sig ha inflammationshämmande egenskaper som hjälper till vid artros-problem hos t ex hundar. 

Denna minskning av inflammation är viktigt i många sjukdomstillstånd som inkluderar kronisk njursvikt och leversjukdomar vilket särskilt våra undulater oftast drabbas av. Omega 3 hjälper också fåglarna att hålla fåglarna friska. Sedan finns också omega 6. både omega 3 och omega 6 krävs båda av kroppen, och båda måste förbrukas i rätt balans för optimal hälsa.

Balansen mellan dessa är väldigt viktigt att få till och också bra att veta är att om det finns högre nivåer av omega 6 än omega 3 verkar det för att främja inflammation, medans högre omega 3 än omega 6 är inflammationshämmande. Det fleromättade fettet är essentiellt vilket betyder att det är livsviktigt för kroppen, fågelkroppen kan inte tillverka dessa själv och måste därför tillföras via maten. De flesta fröblandningar innehåller bara omega 6-fettsyror och då måste vi hjälpa våra fåglar att få i sig omega 3 genom att tillsätta det i deras kost regelbundet. 

Flera saker som är bra med omega 3 är att det minskar aptiten och det är just precis vad vi eftersöker hos dom fåglar som är överviktiga och som skall ner i vikt. Det hjälper också till att öka upptaget av protein i kroppen och hjälper också då till att öka muskelproteinet hos våra fåglar, särskilt dom fåglar som har tappat sin muskelstyrka eller har fått förtvinade muskler av ett stillasittande bur-liv.

Omega 3 har stor betydelse för utvecklingen av ungarna i äggen och också för fortsatt utveckling, det är därför viktigt att häckande par matas upp med en kost där omega 3 finns med i kosten för att ungarna skall utvecklas så bra som möjligt men också att fostren i ägget skall utvecklas bra.

Omega 3 finns i

Gröna bladgrönsaker, chiafrön (måste blötläggas innan), Hampafrön, Kiwi, Kokt ägg, Korngräs, Linfröolja, Solrosolja, Vissa nötter, Vetegrodds-olja, Vetegräs.

Infon funnen på dessa sidor:

http://mollersomega3.se/omega-3-vad-ar-det/

http://beautyofbirds.com/birdnutrition.html

http://www.holisticbird.org/pages/htumors.htm

http://www.petpharm.se/2013/08/varfor-ge-omega-3-till-din-hund/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Zebrafink
7/28/14, 6:54 AM
#1

Bra inlägg Kramisen!!!! Du har alltid haft bra inlägg! Fortsätt så :D

Upp till toppen
Annons: